hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2023-2024 離島區巴士路線計劃 (RPP)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2023-2024 離島區巴士路線計劃 (RPP)

HR1377 發表於 2023-2-28 14:03 | 顯示全部樓層

UA2892 發表於 2023-2-28 13:56
全部機場E車P1+文東路+後勤算
E32A專做裕雅

城巴一早喺怡文中學種咗柱
slsso 發表於 2023-2-28 15:37 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2023-2-28 10:10
問題係個交匯處唔係短時間之內起好。

咁玩法唔好話滿逸後勤,而家應該連映灣園班客都比你趕走埋。

凱婷同兩間公司擺明走火入魔
兩個掘頭路根本只值得各放一條對外線入去

其他一律應該去青嶼轉乘

有路就要行,咁第時填完海點算?啲路方格狀,係咪要一個鐘先上公路?
s3n370 發表於 2023-2-28 20:46 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2023-2-28 00:07
如果運輸署係「鼓勵」乘客搭A線去機場,佢大可以使橫手將d E線縮哂落東涌連後勤區都唔入。(當然我唔希望見 ...

一向都有班客係肯俾錢換時間,只不過舊陣屎唔係區區個pool夠大去做AE分家。
今日肯俾錢換時間嘅客一定多過之前,跑道多佐兩條,
又有港珠澳,東涌更加大佐不知幾多,
先至有咁嘅底去全面分家。

機管局不嬲都係茄呀D客同職員方唔方便往返機場,
有多D人肯返機場工,就可以serve多D客;
多D客肯黎,就可以收貴D租,
唔通搭AE車嘅員工同客會有分別?

你睇半官方半私營嘅機管局,連灰色地帶嘅客貨車,
居然唔係官僚地拒絕,而係畫個位出黎。
踩界嘅都肯受,你話機管局會唔會踢E車走嗱?

聖經(以及其他宗教典籍)雖然咁多年黎都係果本,但解讀都隨時代而變啦。
拎住當年因應特定時空寫嘅計劃當聖經,係咪仲百分百啱用先?
咁嘅思維就算去考試,就算唔被評定離題,都唔慌高分啦。
更何況“殘酷”嘅商業世界?

hkitalk.media 發表於 2023-3-1 11:26 | 顯示全部樓層

離島區 2023-24 巴士路線計劃 (RPP) 出爐,雖然項目數量較多,但大部份均涉及博覽館路線 (及 A23、A33X) 遷往航天城總站、東涌北路線繞經東涌99/100區。另外亦有開辦新線 36M (東涌北裕雅苑直達欣澳站)、X11R (東涌北往返大澳) 、E11 系重組計劃,E21X 增設回程等。

官方文件:
https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/util_uarticle_cp/islands%20-%20rpp%202023-24.pdf
https://linktr.ee/hkitalk
Ohm 發表於 2023-3-1 12:12 | 顯示全部樓層
X11R車費係咪過高? 如果大澳就上滿哂,其實根本就唔會有特唔特快
仲有點樣可以確保第時啲11號車唔會被升級哂做X11R?
PF2802 發表於 2023-3-1 12:40 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2023-2-28 15:37

係咁架喎,你唔兜,啲客咪直落地底
TR5774
12Lane 發表於 2023-3-1 13:32 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2023-3-1 12:12
X11R車費係咪過高? 如果大澳就上滿哂,其實根本就唔會有特唔特快
仲有點樣可以確保第時啲11號車唔會被升級 ...

車海X11R,11只開正班,諗起都開心。
魔雪巴士頻道 發表於 2023-3-3 10:33 來自手機 | 顯示全部樓層
X11R, 仲以為係城巴開迪士尼線㖭
Kj2052 發表於 2023-3-3 10:34 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2023-3-1 12:12
仲有點樣可以確保第時啲11號車唔會被升級 ...

有錢有人上運吉默許
點解唔開
Sita1004-1017 發表於 2023-3-5 21:39 來自手機 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2023-2-28 15:37

最垃圾就係屎水,東涌北每有一個新路口就要兜埋入去,又唔獨立成線做要其他區兜,同取消舊線變東涌北專線無分別

E22A>E28已經是一例