hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [配合241X] 建議 6F 及 18 合併,轉型為 QE 社會責任線 ...
開啟左側

[配合241X] 建議 6F 及 18 合併,轉型為 QE 社會責任線

hellomato 發表於 2023-3-6 15:38 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-3-5 20:45
支援45,除咗基隆街之外點支援深水埗?落山更加唔好提
長沙灣返何文田兜大角咀太趕客,走去燒油?
培正街? ...

1. 我承認自己有D貪,想食深水埗站,所以長沙灣道直行。
但係18開線至今一直做緊大角咀,又唔想輕易放走,先至整咗個咁奇怪嘅走線。
這段其實可以改為:長沙灣道 → 欽州街 → 荔枝角道 → 上海街 → 旺角道,返回原線。
* 其實就係46的一段。一直感覺當41變241X,使45需要加班,下一步就是殺46;不如先執46嘅路段來用。
* 假如往何文田方向距離大角咀還是太遠,可以考慮改行塘尾道並加設車站。
講開又講,塘尾道長期沒有任何巴士路線途徑,也是頗為神奇。

2. 佛光街北行落到篤入窩打老道。介乎常盛街至窩打老道嘅一段就係“培正街”
(因為17會右轉入常盛街,為了避面誤會而寫出來)

我是一部小小MMC~~~~
1181174166 發表於 2023-3-6 18:47 來自手機 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-3-6 15:38
1. 我承認自己有D貪,想食深水埗站,所以長沙灣道直行。
但係18開線至今一直做緊大角咀,又唔想輕易放走, ...

1 根本上18幫唔到45,大角咀係原因
2 培正道
 樓主| 2076 發表於 2023-3-7 07:27 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-3-5 21:25
連僅餘既何文田/愛民客都趕走埋
屎水E21A同紅VAN表示多謝晒

何文田落旺角都冇人死等 18 啦,九巴仲有 45 同 241X 可以接堆客。

18 與其繼續在何文田浪費資源,倒不如轉型比何文田落黃埔同埋去 QE。唔嫌慢都仲可以搭去旺角大角咀。

未來 241X 的存在,只會再分薄 18 的客源。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-3-7 07:31 | 顯示全部樓層

henryfung1515 發表於 2023-3-5 21:59
何文田依家淨擺109都搞唔掂,又多泊車,又點樣擺多部18呢?

109 比起以前少左咁多班次......
不過何文田邨真係擺唔到,咪泊返愛民總站,雙坑實有位比 1 部 18 泊。再唔係常樂街求其泊街都仲得。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-3-7 07:33 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-3-6 18:47
1 根本上18幫唔到45,大角咀係原因
2 培正道

18 同 45 真係唔會併到,所以先至建議合併 6F 18,至少收費上冇問題。

18 去旺角的功能基本上已經失去,尤其是 241X 開埋之後,連旺角街市返何文田都唔駛靠 18。倒不如去黃埔同 QE,服務現時九巴冇做到的位。
抗議962B重組
還我962全日服務
1181174166 發表於 2023-3-7 07:52 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-7 07:33
18 同 45 真係唔會併到,所以先至建議合併 6F 18,至少收費上冇問題。

18 去旺角的功能基本上已經失去, ...

問題係落山或多或少仲有用
而大角咀上何文田咁行嘅車程太長

樓主| 2076 發表於 2023-3-7 08:25 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-3-7 07:52
問題係落山或多或少仲有用
而大角咀上何文田咁行嘅車程太長

大角咀上何文田,241X 全日之後,中匯街上車返何文田同宜家 18 走線一樣。何文田落大角咀,唔想兜就課金搭 241X。

真係慢左,又冇 241X 揀,係深水埗同南昌站,不過本身用 18 去呢兩度的客真係好少,去南昌搭地鐵連埋行都快 18 一大截,去深水埗本身又有 45。
抗議962B重組
還我962全日服務
castanopsis 發表於 2023-3-7 09:21 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-7 08:25
大角咀上何文田,241X 全日之後,中匯街上車返何文田同宜家 18 走線一樣。何文田落大角咀,唔想兜就課金 ...

橫睇掂睇241X都係只係用來過渡,未必會長做
何文田<>大角咀 未來可能都係要靠返18

唔知邊個議員提出QE要補償,成件事根本荒謬絕倫
行唔到路既要上QE,一定係小巴
再唔方便啲既就直接的士
點都唔會走去搭巴士行一大餐上山

荔枝角道要做返好我同意
但我覺得原因唔會係QE,將18改到咁就更加唔會係答案
反而應該搵一條流水線,從美孚掃曬全條荔枝角道,再落彌敦道
做 美孚<>荔枝角道、荔枝角道<>彌敦道 兩段流水
點樣同2/2A/6夾,可以再討論
hellomato 發表於 2023-3-7 09:26 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-7 08:25
大角咀上何文田,241X 全日之後,中匯街上車返何文田同宜家 18 走線一樣。何文田落大角咀,唔想兜就課金 ...

原來如此。因為241X會吃18大角咀上何文田嘅功能,
所以18只留何文田去大角咀一邊,俾返部平車落山就得。
咁18返何文田就可以拉出深水埗中心和旺角幫45清客。
(比如我11#的建議,食46其中一段)

然而不太支持輕易改動6F,其唯一的缺點就是疏車,只要加車加班並穩住班次就相當平安(去到15應該夠)
假如樓主想搞“QE社會責任線”,小弟覺得93K是更合適的目標(到這裡似乎適宜另開新帖討論)
我是一部小小MMC~~~~
 樓主| 2076 發表於 2023-3-7 09:48 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-3-7 09:21
橫睇掂睇241X都係只係用來過渡,未必會長做
何文田大角咀 未來可能都係要靠返18

如果 241X 係過渡,就緊係趁機將 18 改左線先,遲啲抽走 241X 就得,反正大角咀去何文田仲可以漫遊 18。

QE 補償係硬生生擺左部回水機比 30X 用,6F 亦都全日兜左富昌邨,所以咁改都只係塞住議員把口。不過 18 改成咁,其實何文田去 QE 一路都冇直車,話唔定呢啲老人線,送老人家去 QE 仲好過直落旺角,都係搏何文田肯放手,反正 $2 客仲有 241X / 45 / E21A 用,後生的就一早放棄左 18,18 再行亞皆老街入旺角真係冇用,九巴又冇得借機食 $2 補貼。

美孚去荔枝角道有 42,回程有 32。雖然 32 唔知仲留到幾時,但今年 RPP 都仲未見到 32 合 36B。荔枝角道去彌敦道就有 32 去旺角,後半段就有 2。荔枝角道本身近鐵,其實巴士做冇用。連白田同澤安都未有 104 以外的車落彌敦道,其實荔枝角道唔會係 priority。
抗議962B重組
還我962全日服務