hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) TVB:部分長者乘公交無用分段增公帑補助 議員促加強監管 ...
開啟左側

[報刊新聞] TVB:部分長者乘公交無用分段增公帑補助 議員促加強監管

2076 發表於 2023-3-9 04:31 | 顯示全部樓層

針對雙向分段路線落車唔拍卡,會唔會係獎勵性措施會有效啲?
例如設有雙向分段收費的路線落車拍卡,就可以獲得補貼差額的 25%。

例子:
搭 64K,正價 $8.9,半價 $4.5,長者實付 $2,補貼 $2.5。
如果落車拍卡,正價 $6.2,半價 $3.1,長者實付 $2,補貼 $1.1。

補貼的差額 $1.4,抽 25% 回贈比長者,即係長者落車拍卡可以回贈 $0.4,政府實付補貼 $1.5 ($1.1 比巴士公司,$0.4 比長者),咁樣應該有足夠誘因比長者落車拍卡,政府亦都唔駛補貼咁多錢,節省開支。
抗議962B重組
還我962全日服務
noname617 發表於 2023-3-9 05:51 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-9 04:31
例如設有雙向分段收費的路線落車拍卡,就可以獲 ...

2蚊已經補貼左長者交通開支!仲要放獎勵俾長者,直係成個計劃要揼多d水?

就算你講從補貼俾巴士公司抽錢俾長者,巴士公司實吵!你講呢套方案最終又係有持份者吵!行唔通
lsc04d11 發表於 2023-3-9 06:31 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-9 04:31
例如設有雙向分段收費的路線落車拍卡,就可以獲 ...

唔得嫁 到時又會嘈點解得53有份”回贈”而52X甚至952冇份
阿偉 發表於 2023-3-9 06:39 | 顯示全部樓層

長途車短搭都搭
經常有兩蚊客搭38由藍田北去啟田商場
2076 發表於 2023-3-9 06:59 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2023-3-9 05:51
2蚊已經補貼左長者交通開支!仲要放獎勵俾長者,直係成個計劃要揼多d水?

就算你講從補貼俾巴士公司抽錢 ...

巴士公司唔係應份收足錢的,本身長者就唔應該通過唔拍短途分段令巴士公司多左補貼,因為長者根本冇在長途線的後半段佔用車廂空間。

至於政府方面,呢個對策係慳錢而唔係揼多啲水...... 因為回贈比長者的錢,係由補貼差額度拎出來。
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2023-3-9 07:03 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-3-9 06:31
唔得嫁 到時又會嘈點解得53有份”回贈”而52X甚至952冇份

除了用獎勵呢一招,其實唔會有一個 solution 係唔損害長者利益的前提下,令佢地乖乖落車拍卡。

咁佢地都冇得嘈佐元紅 van 冇 $2,屯元紅 van 先有 $2。政府在宣傳時,需要強調呢個係一個臨時計劃,當係 promotion 咁做,目的係宣傳雙向分段收費。兩年後等班長者慣左,再慢慢好似車船津貼 $200 threshold 咁收返都唔遲。
抗議962B重組
還我962全日服務
noname617 發表於 2023-3-9 18:28 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-3-9 06:59
巴士公司唔係應份收足錢的,本身長者就唔應該通過唔拍短途分段令巴士公司多左補貼,因為長者根本冇在長途 ...

其實你係咪責任推落巴士公司到?

後生又識用雙向分段?有d後生都唔知有雙向分段!你唔係將巴士迷智識套落後生都曉。長者有補貼又唔見政府做落後生到!唔洗下下乜都獎勵,相信用國安法形式有獎套落捉濫用長者2蚊計劃,大把人舉報啦!

或者叫巴士公司將恒常有效的雙向分段改為手動叫車長處理,就有效善用啦!洗鬼獎勵長者咩!小巴都行左好耐!不過好多車長見2蚊客就唔理姐!試下將有關類別駕駛執照人士無處理好2蚊客的分段!會扣分,相信從業員會暴動示威啦!

兩邊點做都係錯,仲要抽返巴士公司個份補貼,又話唔係應份!我相信有效冶理有關問題從罰班長者有效!舉報者有獎從來都係最有效!唔係國安法都唔會實行成功!
win350 發表於 2023-3-9 19:36 | 顯示全部樓層
要2蚊客不論有冇雙向分段都要上、落拍一次咭,即上車收半價,落車退差額,即使真係全程都要咁,確保政府只會補貼佢地實際車資;甚至之前有官員話要改為3蚊乘車計劃。不過咁做即係虐待老人家,要佢地特登走來走去,而大幅加價必定引起強烈批評。簡單D講句:冇得搞。
slsso 發表於 2023-3-9 20:36 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2023-3-9 18:28
其實你係咪責任推落巴士公司到?

後生又識用雙向分段?有d後生都唔知有雙向分段!你唔係將巴士迷智識套落 ...

用現金奉旨唔洗落車拍卡,點舉報?
唯一方法成個計劃由定額兩蚊變正價打折(例如兩折)
另外落車門要好似新加坡咁有卡機
brianso198 發表於 2023-3-9 22:02 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2023-3-9 20:36
用現金奉旨唔洗落車拍卡,點舉報?
唯一方法成個計劃由定額兩蚊變正價打折(例如兩折)
另外落車門要好似 ...

係有需要落車門諗裝部拍卡機然後全世界都要強制拍一次卡紀錄返行程

如果有兩蚊長車短搭咪罰返佢畀返全程半價,甚至乎可以收左佢半價,然後個客真係坐長程車,叫佢再拍卡回返水畀佢
羊毛出自羊身上本身就好合理

唔係好似而家咁教育唔好長車短搭,因為咁樣根本無作用

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 1 + 10 先收半價,落車拍卡回水,但長途短搭不回。.

查看全部評分