hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [配合 700] 建議新巴 722 提速,18 18X 720 A11 改道, ...
開啟左側

[配合 700] 建議新巴 722 提速,18 18X 720 A11 改道,取消 2 18P

樓主| 2076 發表於 2023-3-12 00:39 | 顯示全部樓層

James116 發表於 2023-3-12 00:35
1. 以我所知,新巴 2 號線日間客量並 *不* 稀少
2. 新巴 722 線於中環碼頭設有定點時,已經穩定班次
3.新 ...

感謝回覆,據我所知,2 因為行車里數同時間,與票價不成正比,所以就算客量唔算差,都錄得嚴重虧損。所以殺 2 係善水想做的事。

722 改雙向,除了穩定班次之餘,亦都提供更多車務彈性。中環碼頭同灣仔碼頭均有 18X 改路去做,對現有乘客影響輕微。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
James116 + 5 給你一個like

查看全部評分

抗議962B重組
還我962全日服務
James116 發表於 2023-3-12 00:39 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-11 09:30
P960 P968 收貴 5 成...... 人地又真係賣張櫈。A11 中碼收 $6.5 返炮北,又唔係話特別貴,總好過真空,或 ...

P960,P968係啲客自願選擇一個升級服務,而家你取消咗條線,啲客冇得揀唯有被迫搭架貴啲,一係你就加個分段收費同以前價錢一樣
 樓主| 2076 發表於 2023-3-12 00:43 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2023-3-12 00:39
P960,P968係啲客自願選擇一個升級服務,而家你取消咗條線,啲客冇得揀唯有被迫搭架貴啲,一係你就加個分 ...

如果 A11 兜路加分段可以解決問題,我唔介意加 $4.9 分段。

不過巴士公司會唔會對 A11 搶走 11 / 25 的貴價灣仔同銅鑼灣客有冇疑慮就難講。

評分

參與人數 1HugeC +6 收起 理由
James116 + 6 給你一個like

查看全部評分

抗議962B重組
還我962全日服務
James116 發表於 2023-3-12 00:45 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-3-12 00:39
感謝回覆,據我所知,2 因為行車里數同時間,與票價不成正比,所以就算客量唔算差,都錄得嚴重虧損。所以 ...
2 因為行車里數同時間,與票價不成正比

其實冇乜人搭足全程

你建議可能是由巴士公司角度出發,但我講的意見是由乘客角度出發,作為一個乘客,都係想價錢平就最好

而且我相信而家的客量未足以取消,不過我亦知道殺 2 係善水想做的事

樓主| 2076 發表於 2023-3-12 00:51 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2023-3-12 00:45
其實冇乜人搭足全程

我都相信數據說服唔到 TD 批殺線,如果唔係斬 2 應該一早上左 RPP。

不過保住 2 亦都唔代表乘客係有得益,中碼客要靠一條 30 分鐘一班的線做接駁,2 的車又卡住改善唔到其他路線服務,最後可能係 18X 做代罪羔羊殺線比 700,仲要順手減埋 720 同 722 車。殺 2 對乘客的好處,就叫做係集中搭返 720 / 722,720 / 722 唔駛再比 2 分走堆客,令到來往東區的特快服務都仲有平均 15 分鐘一班。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
James116 + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分

抗議962B重組
還我962全日服務
cky 發表於 2023-3-12 01:29 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-11 09:30
P960 P968 收貴 5 成...... 人地又真係賣張櫈。A11 中碼收 $6.5 返炮北,又唔係話特別貴,總好過真空,或 ...

P960 P968 係長程車
拎 2 號同 A11 比係咪有點滑稽

諗起咸豐年代某巴士迷聲稱油尖旺區內肯俾 $10 坐 A21, 純粹為咗有冷氣車坐 🤭🤭🤭
cky 發表於 2023-3-12 01:39 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-3-12 00:39
感謝回覆,據我所知,2 因為行車里數同時間,與票價不成正比,所以就算客量唔算差,都錄得嚴重虧損。所以 ...

18X 改慢已經敗筆
我肯俾近 $10 就係飛走灣仔唔停車

20 分鐘車程加 5 分鐘
同 40 分鐘加 5 分鐘
感覺已好唔同

睇唔到改動對東區客有乜得着
 樓主| 2076 發表於 2023-3-12 01:44 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-3-12 01:39
18X 改慢已經敗筆
我肯俾近 $10 就係飛走灣仔唔停車

如果 A11 加返 $4.9 分段,唔知道乘客的角度又有甚麼睇法。始終 A11 的班次密度,除早繁以外都係贏 2 唔少的。

18X 改慢中環段,但係東區改鰂魚涌落橋,唔駛塞北角渣華道,亦都唔駛在民康街出返英皇道,去鰂魚涌肯定抵銷到兜中碼同灣碼的影響。

最重要其實係改善 722 東行效率,又金鐘站又金星又灣碼,對本來東廊已經跑得少的 722,兜入灣碼影響好大,過往已經有好多討論想 722 飛走灣碼。722 飛走灣碼,金鐘去西灣河搭 722 都係合理車程,留返 720 專心做太古城。
抗議962B重組
還我962全日服務
cky 發表於 2023-3-12 02:41 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-12 01:44
如果 A11 加返 $4.9 分段,唔知道乘客的角度又有甚麼睇法。始終 A11 的班次密度,除早繁以外都係贏 2 唔 ...

港島區內 A 車 6.5 起跳
4.9 就冇可能

而你話有好多討論講 722 飛灣碼
係巴迷覺得,定係現實乘客嘅訴求?
係嘅話
點解其他傳統東廊線又唔駛?
722 兜番出電車路經金鐘
甚至 720A 取消令 720 出番金鐘
都證明到行政總演藝一段係快咗但吸唔夠客
才導致要返翻去兜金星,甚至連左轉警總直出告士打道都唔做

灣碼作為天星接駁及晚上會展散場用
都冇乜可能飛走
到時啲客轉晒鐵路
啲巴迷到時咪又嘈之巴閉話有客都唔去賺

權衡下
維持現狀先至符合現實需要
況且再強調灣北又唔係無客上

當然
我同意 18X A12 甚至以前 110 晌民康街轉番出電車路係好無謂
北角消防局跟本做到晒健康邨同模範邨兩站,行番出去大約一分鐘就得
渣華道基本順燈
肯定好過行電車路下下都食齊咁多支燈位
 樓主| 2076 發表於 2023-3-12 03:06 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2023-3-12 02:41
港島區內 A 車 6.5 起跳
4.9 就冇可能

722 點解咁多討論話要飛灣碼,因為佢同 2 比根本冇時間優勢,現實觀察,金鐘站同金星大廈的乘客都係見車就上,唔會死等 722,咁就證明左 722 要飛灣碼,以及金鐘客覺得 722 慢而倒晒去鐵的客亦都唔少。788 東廊路段夠長,當然唔駛飛灣碼,720 都因為速度問題,而剩係夜晚兜金鐘站同金星大廈。相反,722 作為東廊路段最短果條線,仲要兜齊金星同灣碼。下繁灣北菲林明道塞車,趕走的放工客應該難以估計。用 18X 做灣碼,最大好處係龍和道直行基本上唔受菲林明道擠塞影響。

灣北唔係冇客上,所以都特意令 18X 停埋灣碼,夜晚下繁後灣北交通情況改善,722 夜晚在 18X 收車後先兜灣碼,會係權衡了利弊的改法,722 快左的同時,18X 都可以利用剩餘運力,分流乘客。

如果 722 堅持唔棄灣碼,18X 可以中環碼頭之後龍和道直入繞道去鰂魚涌,不過客量夠唔夠支持非繁營運就好難講。
抗議962B重組
還我962全日服務