hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [配合 700] 建議新巴 722 提速,18 18X 720 A11 改道, ...
開啟左側

[配合 700] 建議新巴 722 提速,18 18X 720 A11 改道,取消 2 18P

cky 發表於 2023-3-12 08:26 | 顯示全部樓層

722 東行與 2 相差不遠是事實
但這不能等同 "很多意見認為 722 可以飛灣碼"
也不等同 "722 可以飛灣碼"
似乎是你過份臆測吧
brianso198 發表於 2023-3-12 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-12 00:02
講到 A11 兜中碼剩係為左服務流水客,忽視左機場同港珠澳客都可以搭 A11 去中碼轉船返長洲同南丫島。
就 ...

機場會有客一落機就轉去離島?港珠澳可能有,但咁做嘅人係唔會多

多唔多得過灣仔客倉?
 樓主| 2076 發表於 2023-3-12 09:57 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-3-12 08:26
722 東行與 2 相差不遠是事實
但這不能等同 "很多意見認為 722 可以飛灣碼"
也不等同 "722 可以飛灣碼"

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2153888-7-1.html
過往都有唔少針對 722 的討論。

如果冇 18X 改道,722 就當然冇飛灣碼的理由。但建議 18X 改完鰂魚涌落橋,同 722 一樣係灣碼直達鰂魚涌,又何來影響乘客?

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-3-12 10:02 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-3-12 09:29
機場會有客一落機就轉去離島?港珠澳可能有,但咁做嘅人係唔會多

多唔多得過灣仔客倉? ...

長洲人口 21000,加南丫島人口 7000,已經 28000,單計居民人口,已經係灣仔區的 1/10。

的確,旅客未必會即刻入長洲,但方便居民都唔係一件壞事,而且對車程的影響只係約 5 分鐘,亦都沒有影響往機場方向的車程。
抗議962B重組
還我962全日服務
brianso198 發表於 2023-3-12 10:22 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-12 10:02
長洲人口 21000,加南丫島人口 7000,已經 28000,單計居民人口,已經係灣仔區的 1/10。

的確,旅客未必 ...

拎人口出嚟背書係無用,旅客條數你點量化?

機場巴唔只服務本地人而且係服務旅客,灣仔客倉被白白加兜五分鐘你唔覺得係一回事,fine,你覺得無咪無囉。

仲有,當初你話取消2號然後要A11做替代,跟住突然間話想服務離島。

仲有,就算真係咁行,你覺得條線可以唔兜返怡和大廈?

brianso198 發表於 2023-3-12 10:29 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-12 09:57
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2153888-7-1.html
過往都有唔少針對 722 的討論。

當年個討論聚焦係點樣飛金星
 樓主| 2076 發表於 2023-3-12 11:04 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-3-12 10:29
當年個討論聚焦係點樣飛金星

當年見到你提議過 720 722 齊齊飛金星然後搵新線做 QB 落橋。

其實 720 722 飛金星同飛灣碼慳到的時間係一樣,咁今日建議返 18X 兜灣碼,然後 QB 落橋,去比 722 飛灣碼 (其實 720 都諗過飛埋),同你當年的建議,本質上係一樣的。當年你諗唔到邊度仲有車可以抽,去到今年 RPP 700 的出現,令 18X 有條件去改 QB 落橋,先至有車可用去幫 722 提速。

至於 A11 方便離島居民的論點,其實一早諗過,到底 A11 定 18 兜中環碼頭可以搵到最多新客又唔會倒走客。18 兜中碼就擺明係令中碼之前客量清零,但 A11 唔會。
抗議962B重組
還我962全日服務
brianso198 發表於 2023-3-12 11:18 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-12 11:04
當年見到你提議過 720 722 齊齊飛金星然後搵新線做 QB 落橋。

其實 720 722 飛金星同飛灣碼慳到的時間係 ...

明明大家當年諗嘅係點樣令灣仔中南有更方便嘅巴士返東區,灣碼係隻字不提
仲有,A11兜返交廣怡和大廈先講

樓主| 2076 發表於 2023-3-12 11:49 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-3-12 11:18
明明大家當年諗嘅係點樣令灣仔中南有更方便嘅巴士返東區,灣碼係隻字不提
仲有,A11兜返交廣怡和大廈先講 ...

咁金星大廈個站又真係到喉唔到肺。

未來灣仔北三幢政府大廈重建,到時入境大樓個站可能會跌唔少客,善水話唔定會將 720 722 改菲林明道先上橋......

撇除搞東廊線,其實 2X 擺過去金鐘,放 720 全日唔經金鐘同金星大廈,可能可以改善到灣仔中南去東區的服務。始終灣仔中南去鰂魚涌,點行都唔快,做西灣河特快可能有著數少少。

A11 停郵政總局,對拖喼客返入去中環內街仲方便左,因為去行人隧道唔駛再過馬路,怡和大廈個站得樓梯。
抗議962B重組
還我962全日服務
brianso198 發表於 2023-3-12 12:13 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-3-12 11:49
咁金星大廈個站又真係到喉唔到肺。

未來灣仔北三幢政府大廈重建,到時入境大樓個站可能會跌唔少客,善水 ...

如果係咁,點解30X最後都係要返去怡和?

為咗取代2號走去叫A11行中環碼頭係無支持空間,叫A17做機場去中環碼頭咪得

點解堅持要架客量有飽和問題嘅A11做仲要諗佢做流水?