hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [配合 700] 建議新巴 722 提速,18 18X 720 A11 改道, ...
開啟左側

[配合 700] 建議新巴 722 提速,18 18X 720 A11 改道,取消 2 18P

樓主| 2076 發表於 2023-3-14 06:20 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-3-14 00:42
由路線計劃開始,想去利用或者配合700,已經好錯。
因為本身700呢種走線模式,港島咁細,係唔會生存得到。 ...

我從來冇支持過 700 開辦,都係果句,14 部車比東區玩東廊特快,根本唔應該用 700 的方式去做。

但好可惜,巴士公司擺左 700 上 RPP,區議員見新服務亦都唔會反對,可見 700 肯定會落實。

我寫呢個建議,係盡可能想減少 700 落實之後,對其他東區路線的傷害,學你話齋,夾硬收車肯定做得出,所以 2 就變左犠牲品,拎返 8 部車去填氹。如果配合到 700 去令某啲路線減到車出來,或者提到速,都已經值得去諗,例如 700 落實之後,18X 在北角根本冇意義,放出來做鰂魚涌特快,比 722 有少少空間,飛走灣碼提速,都叫做有進步。18X 入中碼灣碼,在中碼都可能會搵到去東區的新客。

722 要救 2A,好難飛走 QB 同康怡...... 所以成個問題都好難搞,改 18X 叫做係小修小補,睇下會唔會有新客回流,或者鰂魚涌上橋做中環特快都有客會賣帳......
抗議962B重組
還我962全日服務
106116_1023 發表於 2023-3-14 19:07 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-14 05:52
2 收 $4.9 分走原本 $7.7 的 720 722 客,先至比人針對,B2 版咁多消息人士放料,話巴士公司唔想郁佢就 ...

2號果D客係坐短途幾個站無可能分得走720 722客,實際上客路係天壤之別,巴公想郁唔等於市民所想。
你建議18X入中碼灣碼,但即係等於倒走哂所有堅城西上環客,都係搞唔掂。
為避免一髮動全身令市民無所適從,搞幾搞D客走埋,700吸引力又未知,價錢又未必平過18X,北角至堅城搞聯合班次已經OK。

不如你建議唔好開700仲好,將14部車有效分配,反正已經有907D個板你睇,無話一定。
Chelsea FC
cky 發表於 2023-3-15 01:00 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-14 05:57
如果東區客對車程唔敏感,720 非繁西灣河客同太古城客的比例,又點解同繁時相差咁遠? 722 又點解東行少客 ...

講咗咁多版你都仲唔明?
18X 入中環灣碼
722 飛灣碼
最尾都係會令原有客源冇晒
唔會救到任何一條

呢度嘅東區版友已經用實際情況話俾你知
而唔係一大堆唔知頭唔知路就加把咀兼望住個街道圖就幻想一堆可能性的建議出來

宜家新 18 都放棄咗灣碼下
18X 更加唔會有動機兜去灣碼
令 18X 在灣仔中西區走線仲衰過 18
cky 發表於 2023-3-15 01:11 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-3-14 05:57
如果東區客對車程唔敏感,720 非繁西灣河客同太古城客的比例,又點解同繁時相差咁遠? 722 又點解東行少客 ...

邊個話過 722 東行差過西行?

一直係話緊時間上 722 同 2 東行唔係有太大優勢,唔等於客量就差過西行。當 722 同 2 晌金鐘/灣仔晌差唔多時間有車時,啲客就有機會揀 2 而唔上 722,但宜家係 2 成半粒鐘一班,722 最密 12,平均 15 至 20 一班,咁客上 722 嘅機會係大過 2。

越睇就越覺得閣下跟本冇乜坐過東廊線,只係靠呢度啲吹水文去構建所謂的客量分析,先連 18X 對北角無用都嗡得出嚟。

用走線而言,
700 比 18X 的吸引力不覺得高
頂多俾佢 serve 一東一西,或係分段間快速,中距離乘客唔覺有乜得益。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
106116_1023 + 1 + 5 說出重點,要睇實際,唔好過度信吹水文.

查看全部評分

KU_7002 發表於 2023-3-18 22:59 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-3-15 01:11
邊個話過 722 東行差過西行?

一直係話緊時間上 722 同 2 東行唔係有太大優勢,唔等於客量就差過西行。當 ...

18X唔洗入林士街,又會停QB;點睇吸引過700.......
700唯一價值都只係北角<>小西灣一段 ......

roquelcm 發表於 2023-4-17 22:18 來自手機 | 顯示全部樓層
如果722改雙向就唔止用8部車