hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 各巴士公司申請加價 九巴加9.5% 新巴、城巴票價劃一加 ...
開啟左側

各巴士公司申請加價 九巴加9.5% 新巴、城巴票價劃一加$2

szeto993 發表於 2023-3-14 11:31 來自手機 | 顯示全部樓層

雖然申請同批準係2件事,但城巴機場巴士打開口牌+50%係認真過份,等城巴之友幫手解釋
tommy14D 發表於 2023-3-14 11:31 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-14 11:27
睇黎搭開 962 967 969 系列的乘客係最大"受益者"

上次二次加價先加1毫
kay 發表於 2023-3-14 11:32 來自手機 | 顯示全部樓層
不如A車B車加價一倍其餘唔好加
Sita1004-1017 發表於 2023-3-14 11:33 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2023-3-14 11:30
E22 22蚊好正常姐,同去大西北差唔多
地鐵去觀塘收$21

佢想upgrade上E22A/E28喎,東涌去觀塘$30真係你坐埋我嗰份啦,屯門坐九巴都差不多夠來回啦
2076 發表於 2023-3-14 11:34 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2023-3-14 11:31
雖然申請同批準係2件事,但城巴機場巴士打開口牌+50%係認真過份,等城巴之友幫手解釋 ...

98 加幅最誇張,$3.1 變 $5.1 = 64.5%
不過唔知最後政府批係批全部路線加 $1 定係逐條路線審批了。
抗議962B重組
還我962全日服務
asv2 發表於 2023-3-14 11:35 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2023-3-14 11:16
應該係呢條link...

https://www.legco.gov.hk/yr2023/chinese/panels/tp/papers/tp20230317cb4-172-5-c.pd ...

睇返文件,加價申請新城等咗六個月先處理,
九巴龍運更加係等咗超過一年先開始傾,
由入紙加價到真係可以郁價錢牌,隨時磨你三年,
又係令加幅驚人嘅因素

slsso 發表於 2023-3-14 11:35 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2023-3-14 11:31
雖然申請同批準係2件事,但城巴機場巴士打開口牌+50%係認真過份,等城巴之友幫手解釋 ...

代答:「25年無加過,樓價升左幾多?通漲幾多?M記貴左幾多?」
ENS529 發表於 2023-3-14 11:37 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2023-3-14 11:23
短途線變相加好多,有機會益小巴

例如98收$5.1咪益進智

巴士公司就係想趕埋你哋走去搭小巴,
唔好再要佢做啲同小巴重疊嘅短途廢線~
Kj2052 發表於 2023-3-14 11:37 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2023-3-14 11:35
代答:「25年無加過,樓價升左幾多?通漲幾多?M記貴左幾多?」

我覺得應該E線加20%
A線加10%比較好
dominic023 發表於 2023-3-14 11:37 來自手機 | 顯示全部樓層

生意人見每次都俾人腰斬加幅,所以一定獅子開大口,無咩出奇。
預九巴斬係加2-3%,至於新城不如運輸署俾佢地重新訂立港島區票價,
唔駛成日話條線低價又話開一班載滿都蝕錢所以唔肯做,
唔駛借機要開貴線斬平線,等啲客唔駛記新冧巴搭車。

講真要平去搭叮叮要快就搭鐵搭小巴,你幾平都唔坐架啦,
不如正正經經全部港島線跟對岸嘅流水線定價。

城二個邊啲東涌返九龍,九龍區內嘅$4.8 同 $3.5 ,25年未加過價,跟返九記價重編去$6.6同$5.4又係需要。