hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 5A 修訂班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 5A 修訂班次

Ohm 發表於 2023-3-29 11:49 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2023-3-29 11:02
鵝頸至尖沙咀,如果唔係5A太疏,以頻密隧巴轉5A好過搭鐵。理大至尖沙咀,因為鐵路搬遠左,5A變得有翻少少競 ...

唔識唔好扮識喺度分析啦

以前5A好多人喺紅磡站落車轉火車/西鐵,呢部分客就唔使諗,點都一定無咗,剩係呢度都已經損失咗好多客。跟住又有啲人去尖沙咀碼頭轉船,尤其係去灣北或者會展嘅話,比起搭101/111,咁搭就方便舒適又行少啲,但連會展站都開埋,變得無需要5A轉船去灣仔。北行如果你連康莊道盞燈都睇得咁重要......咁我諗全香港無邊條巴士路線生存到

另外,如果你擔心巴士同過海車流陪塞,最應該改善係東九龍走廊落橋位,而唔係康莊道,基本上用巴士線入到康莊道已經係贏咗一大半,反而問題係東九龍走廊落橋嘅車往往頂住平治街離站巴士cut出去

le914 發表於 2023-3-29 11:54 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-3-29 11:02
鵝頸至尖沙咀,如果唔係5A太疏,以頻密隧巴轉5A好過搭鐵。理大至尖沙咀,因為鐵路搬遠左,5A變得有翻少少競 ...

理大至尖沙咀碼頭,行天橋加海皮,20分鐘鬆啲都行到;就算要等巴士,漆咸道南密密車;鐵就更加唔駛講,一站到。
5A? 除非真係剛剛有車,我真係諗唔到點解要揀佢。

天空之神 發表於 2023-3-29 12:24 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-3-28 21:04
感情問題,一律建議分手
班次問題。一律建議30

25-30 巴士公司不意外
天空之神 發表於 2023-3-29 12:29 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2023-3-29 11:49
唔識唔好扮識喺度分析啦

以前5A好多人喺紅磡站落車轉火車/西鐵,呢部分客就唔使諗,點都一定無咗,剩 ...

屯碼全通已經落哂地底
東鐵過埋海直頭一沈不起

已找數版友話會取消 5A
不如搵 5D 食埋落肚乾手淨腳

承啟 比 5A/5D
晴朗 比 20A
sunhoo 發表於 2023-3-29 13:26 | 顯示全部樓層
le914 發表於 2023-3-29 11:54
理大至尖沙咀碼頭,行天橋加海皮,20分鐘鬆啲都行到;就算要等巴士,漆咸道南密密車;鐵就更加唔駛講,一 ...

漆咸道南密密有車無錯,但係條路塞到顛呢。如果撞正有5A,佢係最佳選擇;無5A就去搭鐡,麻煩少少,但都算可接受。當然,我承認如果只係多左D由理大去尖沙咀嘅客搭5A,不足以令5A密到幾多。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
M722 發表於 2023-3-29 13:26 來自手機 | 顯示全部樓層

5A好處是在尖沙咀碼頭、尖東夾到時間,搭到去九龍城轉車站,轉乘27往四順。快過直接搭26,而且27班次頻密,只需$5.6,便可由尖沙咀往順天。

等唔到27,亦可以選擇搭26、42往四順。

同樣做法,搭到時間先搭5A, 再轉3B、5C. 慳到時間唔駛搭5C土瓜灣站站停。
Quanta 發表於 2023-3-29 13:30 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2023-3-29 09:42
呢條線收得平,梗係不斷收車,但又要同城巴爭市佔率。

封住個缺口 防止城巴踩入嚟搶5 26 6C等線嘅生意啫
收4.6搶埋自己生意 梗係冇心做
kay 發表於 2023-3-29 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層
如果講政治任務
5A唔算成功起碼20A剷到去廣東道
而且比20A養quota剷入彌敦道
henryfung1515 發表於 2023-3-29 13:52 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-3-29 12:29
屯碼全通已經落哂地底
東鐵過埋海直頭一沈不起

又係價錢牌作怪
5d食5a,紅土返啟德升到上6.2,除非九巴加分段,但我更加覺得無可能
同埋5d拉去尖咀,即係德福/九龍灣有平車去尖咀,九巴點會咁搞
Ohm 發表於 2023-3-29 14:08 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-3-29 12:29
屯碼全通已經落哂地底
東鐵過埋海直頭一沈不起

而家下繁班次,尖碼都可以一站坐滿窗口位,比起85B之流仲好得多
我自己覺得如果天星小輪可以做定點班次或者有ETA,畀乘客容易預時間,咁就會幫到5A客量