hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 14 28 合併,15 89B 延長,213X 改道,改善樂華交 ...
開啟左側

建議 14 28 合併,15 89B 延長,213X 改道,改善樂華交通

樓主| 2076 發表於 2023-4-1 20:56 | 顯示全部樓層

YouTime 發表於 2023-4-1 02:24
14上山觀感上的確係嘔心好多

如果九巴肯放棄8蚊落觀塘流水,11X似乎係值得行振華道落山食28果條,11X回程收 ...

11X 有安達安泰落觀塘的重要任務,就搞唔到了。

本身 14 28 合併縮土瓜灣,就係想推晒樂華客上 13X / 213X,想平都仲有 14 -> 5C 的平價選擇的。

14 油塘客真係唔多,如果減出來的 8 部車,拎 2 部比 14X 去加密班次,非繁最疏 20 分鐘一班,點都有用過死攬 14。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-4-1 21:08 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2023-4-1 09:55
其實縮短14、拉長15,係咪特登趕走佐敦去土瓜灣班客?土瓜灣去佐敦變相左要兜下路,咁啲客就全部26、屯馬見 ...

佐敦去土瓜灣,除了 26 之外,仲有 11,所以 14 的服務其實冇乜必要。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-4-1 21:10 | 顯示全部樓層
LHP690S 發表於 2023-4-1 14:54
14號上樂華不只仲要縮土瓜灣 , 變特慢倒米 ! 尖咀、佐敦返樂華就掠水 , 8蚊起跳。尖東去安達仲要兜尖沙咀碼 ...

唔想慢或者掠水,油塘去九龍城仲有得坐 14 轉 15,樂華亦都有 14 轉 5C / 回程 5 轉 2A。213X 入尖碼都方便居民由海港城返寶達/安泰,唔係冇用的。
抗議962B重組
還我962全日服務
天空之神 發表於 2023-4-1 21:12 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-4-1 20:54
油塘出深水埗都要兜上碧雲道。本身 14 同 14B 都重疊唔少服務範圍,14 大部分路段又有 11/15。真係用 14  ...

唔關事,明明 14 大大條觀塘道唔行要走上山已經唔合理

你走去拉 214 黎講轉移視線做咩?
.
天空之神 發表於 2023-4-1 21:12 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-4-1 21:10
唔想慢或者掠水,油塘去九龍城仲有得坐 14 轉 15,樂華亦都有 14 轉 5C / 回程 5 轉 2A。213X 入尖碼都方 ...

無啦啦有直車唔搭要轉車你傻左定當班人傻?
.
天空之神 發表於 2023-4-1 21:13 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-4-1 20:56
11X 有安達安泰落觀塘的重要任務,就搞唔到了。

本身 14 28 合併縮土瓜灣,就係想推晒樂華客上 13X / 21 ...

你推班人上咩車係一件事,為左你可以郁線攪到大亂根本唔可行
.
s3m89 發表於 2023-4-2 00:18 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-4-1 11:59
11X某程度上係「解決」咗安達臣《》觀塘嘅空缺拉過去樂華走又要重頭再諗過呢個問題
...

11X和213X交換觀塘區走線就可以
但變相觀塘少咗土瓜灣特快
JX9097 發表於 2023-4-2 12:50 | 顯示全部樓層
s3m89 發表於 2023-4-2 00:18
11X和213X交換觀塘區走線就可以
但變相觀塘少咗土瓜灣特快

213X要upgrade樂華/ 淘大客出尖咀
抽走佢班客搭番13X/ 28一樣收少咗錢
LHP690S 發表於 2023-4-2 13:33 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-4-1 21:10
唔想慢或者掠水,油塘去九龍城仲有得坐 14 轉 15,樂華亦都有 14 轉 5C / 回程 5 轉 2A。213X 入尖碼都方 ...

啲人想要直車 , 咁嘅轉乘計劃真係雞肋
gu9434@24 發表於 2023-4-2 14:15 | 顯示全部樓層

14變循環 淘大上樂華班短途客真係多得你唔少