hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組74X/75X
開啟左側

建議重組74X/75X

neoplan720p 發表於 2023-4-9 02:21 | 顯示全部樓層

講左咁耐,都仲未有人解釋到,點解咁多條「新東 <-> 九東」線,
係唯獨得客量數一數二既74X,係要硬食鑽石山?

如果呢種行法無問題既,
不如89D、277X等線都試下兜埋落鑽石山,
睇下班客會唔會嘈到拆天?

歷史遺留落黎既問題,
唔代表唔係問題。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kmb71k 發表於 2023-4-9 03:00 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-4-9 02:21
講左咁耐,都仲未有人解釋到,點解咁多條「新東  九東」線,
係唯獨得客量數一數二既74X,係要硬食鑽石山? ...

因為74X要做埋新蒲崗
離開新蒲崗要入番大老山就要經鑽石山
於是咪順手入去埋荷里活廣場兜客
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| tszhinchan3 發表於 2023-4-9 19:36 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-4-9 02:21
講左咁耐,都仲未有人解釋到,點解咁多條「新東  九東」線,
係唯獨得客量數一數二既74X,係要硬食鑽石山? ...

89C同89D開辦初期回程係要經新蒲崗同鑽石山,無非又係驚唔夠客,而且當時未開85M同286M,所以要做回程黃大仙客。

只係後來有85M同286M做黃大仙,加上馬鞍山開始人多,89C同89D先可以彩虹直上。

277X就因為以前有70X,先可以倖免。不過又好奇怪,70X取消之後九巴就叫北區客係黃大仙坐車去大老山轉277X/E,點解又唔叫大埔客坐去大老山轉74/5X?

ate214 發表於 2023-4-9 19:49 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2023-4-9 19:36
89C同89D開辦初期回程係要經新蒲崗同鑽石山,無非又係驚唔夠客,而且當時未開85M同286M,所以要做回程黃 ...

75X至少一半客係黃大仙樂富
70X有無?
castanopsis 發表於 2023-4-9 20:12 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-4-6 16:58
一、點睇到跌客?
二、就算有跌客,點睇到係因為北行兜新蒲崗鑽石山導致而唔係其他因素導致?
我睇唔到而 ...

如果北行食埋新蒲崗鑽石山客之後,都只係同南行差唔多客量
某程度上已經代表北行跌咗好多客走

同樣地,大埔基本盤明顯穩陣過一城馬鞍山
75X頭段點解差過85X咁多?
一樣係跌咗好多客落其他交通選擇

天空之神 發表於 2023-4-10 20:29 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-4-9 20:12

其實好多客跌左比 85X 上大老山追前一班 75X

唔代表可以275X 直出,因為會攬炒 85X 275X 再因為減班攬炒埋本身75X

塊餅太細
.
castanopsis 發表於 2023-4-11 00:11 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-4-10 20:29
其實好多客跌左比 85X 上大老山追前一班 75X

唔代表可以275X 直出,因為會攬炒 85X 275X 再因為減班攬炒 ...

有部分係跌咗俾85X,但更多我估跌咗俾東鐵同屯馬線

老實講85X宜家唔係一個轉車friendly既班次
大半日開緊20,正常都唔會博,特別係南行
我覺得不妨將75X拉落紅磡碼頭,同85X聯合班次上大隧

你話會攬炒,但我覺得反而會有另類既協同效應

新東好多位搭鐵唔係咁方便
聯和墟/沙頭角公路/科學園/大尾督/黃泥頭/水泉澳之類
如果要出紅土,車程上 大隧線 轉 85X 係最快
但如果中間要等15-20分鐘,就會走咗去搭其他巴士線
85X/75X如果可以兩飛平均7-10分鐘一班落紅土
呢啲轉乘組合即刻吸引返唔少

天空之神 發表於 2023-4-11 00:17 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-4-11 00:11
有部分係跌咗俾85X,但更多我估跌咗俾東鐵同屯馬線

老實講85X宜家唔係一個轉車friendly既班次

傻啦,75X 要兜聯合道已經輸但你又唔可能成舊拎走
拆 275X 之後就會跌埋比隔離樂富站

拆 275X 同 85X 唔係唔得
拆左班次當無一半
本身唔多既大埔客見到都唔會賣賬直接屯馬東鐵返大埔

85X 去大埔班客就要自動過戶去 275X 唔會有興趣再轉車
而家都係Mikiki 岩岩好企客返大老山,再倒比 277X 74X
如果轉哂比 275X,即係連 85X 都跌埋一份
未計本身 85X 北面定線奇差,一早倒埋比 85M 89D

所以先話唔拆好過拆
.
castanopsis 發表於 2023-4-11 00:53 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-4-11 00:17
傻啦,75X 要兜聯合道已經輸但你又唔可能成舊拎走
拆 275X 之後就會跌埋比隔離樂富站

當然係拆275X,個聯合班次先有用
75X擺過去東頭或者用最直接走線返九碼
視乎你對流水客有幾重視

Bottom line
我唔認為一條85X開20分鐘一班上大隧,係良好既安排
北行都尚算可以睇ETA就時間
南行真係硬食

85X宜家個問題係
潛在客量最大份既,係馬鞍山,但馬鞍山太慢
如果可以飛走石門第一城,我估反而會多客過宜家

唔理地區反對聲音既,最理想既做法應該係——

1. 85X新界走線跟89D,做埋錦英苑,cut朝早北行/下晝南行
2. 開返一條逆向既75S,朝早 紅土>石門>科學園,下晝 科學園>石門>紅土
3. 74X/75X二拆三,275X九龍走線跟85X聯合7-10分鐘一班

另外
展望未來,太子道東兩邊只會越來越多人返工
其實塊餅係有望重新做返大

kitarolo 發表於 2023-4-11 07:20 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-4-9 20:12

再還原基本步,返工多數8或9
放工除非係正苦工/其他時薪工種
準時放工已經唔太多,下繁入新界無
需要咁密車(需求較分散)都可解釋到