hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 坪洲梅窩兩渡輪航線非繁忙時段合併遭反對 ...
開啟左側

坪洲梅窩兩渡輪航線非繁忙時段合併遭反對

樓主| barca_399 發表於 2007-7-4 17:42 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2007-7-4 15:16 發表

其實如果以一般市民來說,他們可能會不接受用舊船,所以於1999年香港小輪的專營權被收回後,便退役了一批60年代至70年代開始服役的船隻,是否這個原因呢?

如果係唔接受用舊船.....而家新渡輪o既慢船就早已經消失哂啦........
再講,以前香港小輪所經營o既航線現已"瓜分",
而好多航線亦再冇需要用到咁大型o既慢船("鵝蛋"級或上)
既然冇人用...果批船唔退仲可以點?
norrislaw 發表於 2007-7-4 17:56 | 顯示全部樓層
專營變牌照,航線又少左一大截,船隊過剩先至退咁多船,其實而家新渡輪既大船都係80年代產品,談不上什麼不接受用舊船的。

如果要退,天星成48年船齡咪擺左喺不接受用舊船名單之首?
hkaiw 發表於 2007-7-4 18:47 | 顯示全部樓層
原帖由 barca_399 於 2007-7-4 17:42 發表
如果係唔接受用舊船.....而家新渡輪o既慢船就早已經消失哂啦........
再講,以前香港小輪所經營o既航線現已"瓜分",
而好多航線亦再冇需要用到咁大型o既慢船("鵝蛋"級或上)
既然冇人用...果批船唔退仲可以點? ...

其實這個說法是在上次新渡輪在梅窩發生的事故中的報導看到。

另外,如果正如上面的說法的話,為甚麼反而會租用「街渡」去行走北角至九龍城、北角至紅磡、及「橫水渡」的航線,而不繼續使用於60至70年代服役那批呢?因為如果根據《蛻變中的香港巴士》第二集中提及,租用其他公司的船隻,是為了節省成本,其中一個原因是這些船隻只需要3至4名船員。

不過,如果這次投標是由其他公司投得的話,可能會正如我所述是用較小的船隻行走了。
原帖由 norrislaw 於 2007-7-4 17:56 發表
如果要退,天星成48年船齡咪擺左喺不接受用舊船名單之首? ...

因為天星小輪的船隻是特色之一,而且保養又不差,當然可以服役至現在。

另外,耀星號是否已經退役呢?

喵...
 樓主| barca_399 發表於 2007-7-4 19:32 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2007-7-4 18:47 發表

其實這個說法是在上次新渡輪在梅窩發生的事故中的報導看到。

另外,如果正如上面的說法的話,為甚麼反而會租用「街渡」去行走北角至九龍城、北角至紅磡、及「橫水渡」的航線,而不繼續使用於60至70年代服役那批呢?因為如 ...

好簡單,
因為用「街渡」足以應付行走北角至九龍城/紅磡及「橫水渡」,
減低成本每間公司都想,不過並唔可以盲目去減,
要顧及其他因素:例如航行時間.
(試o下新渡輪以節省成本為由,轉用「街渡」行離島線,
睇o下一眾島民嘈唔嘈到拆天)

同埋你要清楚一樣o野...買船o既費用係唔平,
唔係話買隻較細o既船返黎就可以解決問題.
(以咁o既營運環境....真係唔知要幾耐先收得番買船o既支出)

hkaiw 發表於 2007-7-4 19:54 | 顯示全部樓層
原帖由 barca_399 於 2007-7-4 19:32 發表
好簡單,
因為用「街渡」足以應付行走北角至九龍城/紅磡及「橫水渡」,
減低成本每間公司都想,不過並唔可以盲目去減,
要顧及其他因素:例如航行時間.
(試o下新渡輪以節省成本為由,轉用「街渡」行離島線,
睇o下一眾島民嘈唔嘈到拆 ...

原來忽略了這點,真不好意思。

另外我之前也忽略了一個問題,便是油價問題,如果不是的話,新渡輪、港九小輪及天星小輪也不會申請及已經加價。

喵...
ccicoltd 發表於 2007-7-4 20:43 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2007-7-4 18:47 發表
另外,耀星號是否已經退役呢?

耀星數年前已退租……
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
lam926 發表於 2007-7-4 21:01 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2007-7-4 19:54 發表

原來忽略了這點,真不好意思。

另外我之前也忽略了一個問題,便是油價問題,如果不是的話,新渡輪、港九小輪及天星小輪也不會申請及已經加價。 ...

油價呢家野唔係加價ge最大原因,
最大ge原因係唔夠客
以前別係因為得佢提供到"快捷"ge服務
家下4通8達,新式交通公具同各大型ge基建已經可以 cover到大部份地方
價錢相若但時間節省唔少,先令到愈來愈少人搭船
希望你唔好再用巴士果套泥講
另外,飛機同船雖然用語都係 ship
但兩樣野直到依家已經係冇關係
最容易表達出ge就係
飛機係有計起降量
如一部日本domestic ge客機點解會比一部飛international (以洲際計)ge同型號客機更快殘
係因為佢ge起降量係講緊一日可以有5次或以上
而大部一日只有1-2次
飛機係會出現金屬皮勞的
hkaiw 發表於 2007-7-4 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 lam926 於 2007-7-4 21:01 發表
油價呢家野唔係加價ge最大原因,
最大ge原因係唔夠客
以前別係因為得佢提供到"快捷"ge服務
家下4通8達,新式交通公具同各大型ge基建已經可以 cover到大部份地方
價錢相若但時間節省唔少,先令到愈來愈少人搭船
希望你 ...

其實我從來沒有只引用巴士的定義,只是一般情況而已,因為任何東西都會有折舊、損耗等,不是只有巴士、飛機才有;不過,船隻的情況可能是我未有深入理解為甚麼可以用數十年也可以繼續服役而已。

另外,正如在另外一篇文章我及其他站友也有提及過,中環至梅窩線的載客量下跌,青嶼幹線通車是重要的原因,但是其他離島仍然是要依靠渡輪來往。

其實新渡輪接辦之後,服務是改善了不少,至少普通位不用坐木板椅,又有很多高速渡輪行走離島線,而碼頭又有不少商店,這些是油麻地時代未必有的;而退步的便有沒有豪華位的小賣部,因為如果上船後想買食物及飲品也不能。
喵...
 樓主| barca_399 發表於 2007-7-4 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2007-7-4 21:56 發表
其實新渡輪接辦之後,服務是改善了不少,至少普通位不用坐木板椅,又有很多高速渡輪行走離島線,而碼頭又有不少商店,這些是油麻地時代未必有的;而退步的便有沒有豪華位的小賣部,因為如果上船後想買食物及飲品也不能。

換黎吸熱O既膠(皮)位,大量O既黑煙.

冇左O既.....係當年O既航行時間(中環<>長洲),及四寶麵

hkaiw 發表於 2007-7-4 22:09 | 顯示全部樓層

原帖由 barca_399 於 2007-7-4 22:02 發表
換黎吸熱O既膠(皮)位,大量O既黑煙.
冇左O既.....係當年O既航行時間(中環長洲),及四寶麵

所以如果當年政府落實於青洲填海的話,航行時間一定會大幅度增加了。

另外請問是否在新渡輪接辦的第一年便取消小賣部,以在碼頭增加商店代替呢?
喵...