hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 982X 減班
開啟左側

[路線消息] 982X 減班

Mercer 發表於 2023-4-11 17:55 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-4-11 04:39
905 要碌幾耐先過到海?
我又覺得唔應該咁比較。

936分段都係12.7

170 182市區都仲有成堆站, 咪又係收982X "直出"價
十四鄉準居民 恭喜晒!
fatpear 發表於 2023-4-11 17:59 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-4-11 04:39
905 要碌幾耐先過到海?
我又覺得唔應該咁比較。

根本特快線收貴d只係巴士公司嘅偽術去mark高個價
D慢碌線就話行車里數長跟里數表收貴d(近年d E36/E36A果類尤其明顯,死都要拉遠d兜多d路去收貴一級),
特快線就話特快要收premium,但明明回車時間短對巴士公司嚟講成本更低,
完全係公係我贏字就你輸

GU9338 發表於 2023-4-11 18:05 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-4-10 08:58
呢句真
一條朝早開5分鐘一班既線,無理由一過八半就直接跌落0
之前都聽過有沿線居民反映自己返工時間遲,9 ...

如果有得洗牌重來一定係做水泉澳
但富豪花園呢個位難搞
亦都睇唔到 F1 有理想建議可以合理地串起兩個區域
請用文明來說服我。
天空之神 發表於 2023-4-11 18:09 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2023-4-11 18:05
但富豪花園呢個位難搞
亦都睇唔到 F1 有理想建議可以合理地串起兩個區域 ...

成個沙田區山頭咁多
又至少有 50-60% 蝕緊錢

減車減班會跌客
轉乘不如轉港鐵

度度都話要直出線

除左有新招標線新客源
否則唔會有機會會改善到
.
kmb270b 發表於 2023-4-11 23:55 來自手機 | 顯示全部樓層
horivhyc 發表於 2023-4-9 21:31
其實唔多唔少已經對307/681/978系造成衝擊,尤其而家繁時978繁時客量好唔穩定,有剩好多空位亦都有坐滿
...

講真373A同978班次差距並無差遠
只係後期978繁時由10-12一班加到8-10
我覺得再減嘅機會同意義不大
kmb270b 發表於 2023-4-12 00:03 來自手機 | 顯示全部樓層
horivhyc 發表於 2023-4-9 21:31
其實唔多唔少已經對307/681/978系造成衝擊,尤其而家繁時978繁時客量好唔穩定,有剩好多空位亦都有坐滿
...

但係的確978通關後客量的確更反覆
978喺東鐵過海後係少咗客
過關後就有時重新上升 亦有變得更少人
好似今日我18:10左右上978為例就算多人
普通紅lift都坐滿晒加企幾個過海
但係有二十幾個都係元天客
亦都上返三十個欖隧客返上水

但係比較穩定嘅觀察 就係上水上下繁真係多返人
每朝8:00左右上火都穩定地由排5人上升到15-20人
而今日我搭嗰班彩園路兩站都落到接近50人
psypericarp 發表於 2023-4-12 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層

如果同時有182同982X, 確實真係比較難攪,非繁如果加埋985,唔知有冇得攪
kay 發表於 2023-4-12 07:19 | 顯示全部樓層
982X依家朝早開15班車
換轉係900已經係0700-1300服務
不過朝早由22班車減到15班
最大問題係減班無下限
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2023-4-12 08:58 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2023-4-11 18:05
但富豪花園呢個位難搞
亦都睇唔到 F1 有理想建議可以合理地串起兩個區域 ...

一條線點都係搞唔掂
之前曾經諗過砌條(77區/富安)<>濱景富豪<>沙市<>西營盤<>中環
主力做 西區<>沙田,但叫做俾到條時間合理既中環線俾遠離鐵路站既 富豪 同 濱景

不過另一個問題係982X/182X點夾
出港島行西隧明顯係著數,但回程繁時以外182X好似穩陣啲
點樣可以做到南行行西隧,北行行紅隧,又夾返埋做一條線
係一個難題
Ricky403 發表於 2023-4-12 15:19 來自手機 | 顯示全部樓層

新界過海線好似仲係冷熱混合嗰陣已經收緊等級表上限
背景可能係當年鐵路嚴重超負荷,船公司就自紅隧通車不斷兼併,港內越做越縮,過海巴士收到貴一貴都會有人為咗直達而上車