hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 2 / 6 對調走線,18 / 46 / 241X 重組,取消 45 ...
開啟左側

建議 2 / 6 對調走線,18 / 46 / 241X 重組,取消 45

kmb71k 發表於 2023-4-15 01:00 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-4-15 00:33
241X 可以食返一堆 18 的南昌客,而且南昌返青衣中南都係最佳選擇。預期 241X 主力做深旺道特快客,留返  ...

南昌要車要整慢條241X嚟找數
點講都講唔通
以上回應,是否可行?是否合適?
Tobychow 發表於 2023-4-15 01:15 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| 2076 發表於 2023-4-15 04:46 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-4-15 00:58
大角嘴道無啦啦又要交線出黎無陰功

大角嘴道真係冇計,南北行堆燈陣加違泊都好惡頂,如果計大角咀成區,其實 241X 係成條新線,去紅土都有用,分分鐘快過 2E。
 樓主| 2076 發表於 2023-4-15 04:50 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2023-4-15 01:00
南昌要車要整慢條241X嚟找數
點講都講唔通

241X 本身都唔係賣特快來往旺角,有 41A 已經做緊呢個市場。深旺道去青衣本身好近但一直都冇乜好選擇,加上對何紅土去青衣快左少少,都係有用。

殺 41 做 241X 其實已經令何文田交通差左,用 241X 去補返 18 的填海區用途,放返資源去做新版 18,日間有返 20 分鐘一班來往深長荔,叫做對何文田有交代。
 樓主| 2076 發表於 2023-4-15 04:54 來自手機 | 顯示全部樓層
Tobychow 發表於 2023-4-15 01:15
彌敦道quota咁緊拙
點都唔會老人區廢線46用啦你嚟搞笑?

本建議唔需要額外彌敦道 quota,反而係用少左佐敦至旺角北行本身 46 的 quota。

6 本身開緊 10 分鐘一班,2 本身開緊 15 分鐘一班。一個鐘夾埋 10 班車用 quota。

重組後 2 同 46 各 20 分鐘一班,6 開 15 分鐘一班,啱啱好係 10 個 quota。

其實你當 46 係 2 的延長版去睇,成件事就一清二楚。46 重組後的定位根本係青山道及蘇屋來往尖碼的流水,荔景山只係搭單做埋。
1181174166 發表於 2023-4-15 07:06 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-4-15 00:22
8 作為何文田最平路線,加轉乘加比佢正路。當然,如果 241X 可以加雙向分段就更簡單。

8 轉 12A 建議轉 ...

何文田去深旺道要兜紅磡、土瓜灣、太子道?你加8<>12都唔使行咁大個圈喎10就唔上大角咀道嗰邊,覆蓋唔哂,所謂嘅大角咀似富榮一帶
與其加咁多奇怪轉乘,241X加雙向分段已經搞掂

6X都唔使加$0.5,唔入旺角就話收特快,已經市區線收新界價仲要㩒住搶
老九作為慣犯,$5.2就$5.2,依家45收$7.3咪又係削到25-40
收得貴就有班次保證?並沒有
kmb71k 發表於 2023-4-15 10:45 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-4-15 04:50
241X 本身都唔係賣特快來往旺角,有 41A 已經做緊呢個市場。深旺道去青衣本身好近但一直都冇乜好選擇,加 ...

本身唔係
但係即將係囉
41變241X就係想拉番啲客返嚟提升客量
你就為咗南昌補位
將241X改慢
繼續趕走青衣客

況且
青衣山上有41A咩?
以上回應,是否可行?是否合適?
KW2523 發表於 2023-4-15 13:22 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-4-14 23:35
好呀魚蛋論啦,6C加唔加到$8.9先?
有人豪氣唔代表收費合理喎
如果有人搭E21A深水埗落係咪收得$14?

魚蛋論? 我聽唔明...
收費如果唔合理嘅話條45自然冇人搭
就好似以前條A33咁載空

既然有一批人用腳投票接受俾7.3
咁你又點可以無視佢地選擇話唔接受呢?
注重價錢嘅一早就唔係41/45現有客群入面
1181174166 發表於 2023-4-15 13:59 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2023-4-15 13:22
魚蛋論? 我聽唔明...
收費如果唔合理嘅話條45自然冇人搭
就好似以前條A33咁載空

41夠有人搭,係咪要收夠$8.9先?
依家唔行就焗畀架啦,焗畀就合理?
我用腳唔撐45咁我都有權講唔接受啦喎

回歸最基本問題,路線大幅削減路程,無咁長嘅路程就唔好收咁高嘅車費,收$7.3無$7.3嘅服務你畀$7.3唔去荔景係你嘅事,你畀$14唔入東涌亦都係嘅事,新18畀$7.3入唔到美孚打後係巴士公司收貴咗
如果要繼續做貴價流水就唔該有返咁大嘅服務範圍,而唔係無市區線焗上新界線就合理化短途車程要捱貴價
另外45取消,由18取代,咁搭18落山嘅係咪唔使理先?又點解唔係跟18嘅收費先?

樓主| 2076 發表於 2023-4-15 17:50 來自手機 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-4-15 13:59
41夠有人搭,係咪要收夠$8.9先?
依家唔行就焗畀架啦,焗畀就合理?
我用腳唔撐45咁我都有權講唔接受啦喎

其實用 18 呢個編號而唔係用 45,主要係想比返果堆 18 的轉乘優惠,用 45 就真係渣都冇。不過個人都唔反對用 45 名義的。

巴士車費係由車費等級表控制,新 18 里數最高可以收 $8.6。我又唔同意路線平貴對服務水平冇影響,你見紅土陰乾的都係 $5.4 路線,$6.2 的 26 28 5C 6C 全部都肯死保。如果你話 $7.3 太離譜,最下限都只可以收 $6.8,再平九巴唔會同你加密返何文田去長深荔的班次。

至於平價補償的問題,241X 加到何文田站往富昌邨 $5.2 雙向分段就緊係最理想。不過九龍市區雙向分段冇先例,所以保險起見都係寫成堆 8 仔平價補償。如果真係要留平車做轉乘,會係用 1 部車開 18A,柏景灣來往循環,去何文田經窩打老道,去柏景灣行亞皆老街,補返 18A 轉 2E / 12 的轉乘。不過新 18 就可能最密得 25 分鐘一班。