hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 40 延長至將軍澳工業邨,40B 全日,重組 38 / 290 ...
開啟左側

建議 40 延長至將軍澳工業邨,40B 全日,重組 38 / 290 系列

樓主| 2076 發表於 2023-5-9 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-5-7 16:49
40主要客源其實係荃灣,葵涌客量下繁東行以外都好肯定係呢組線入面包尾,美孚長沙灣繁時比較多客但非繁都偏 ...

40 點解做極都係半紅不黑,其實係因為比 290 290A 搶左好多要快車的客。40 飛美孚加價,其實就係做返 290 同 290A 荃葵來往黃大仙的客,令 40 的載客率上升返,唔會浪費荃葵段。基本上麗城要巴士去葵涌道,但又有貴價 290 290A,40 唯一出路係加價。

班客反而唔睇價錢,如果唔係唔會大堆客死等 290 系列落黃大仙同彩虹,見 40 都唔上。

我自己有時荃灣落觀塘,所有選擇都好差下。鐵又多站又慢,紅小預唔到時間,唔知排幾耐先上到車,搭過兩次都怕怕。40 又要兜美孚,結果好多時係含淚搭鐵。有時就會 290 系列出左黃大仙先算。40 一條直線直落觀塘,穩定班次有 ETA,點都有吸引力。

40 要改,其實係想做葵芳去觀塘,以及長沙灣全日去觀塘,開 40B 的副產品。九巴一路以來都倒晒呢堆客去鐵。另外 40 咁改,有好多段流水都相當直接,劍指未來入境處門口直出東九龍沿線,唔駛行返去搭鐵,亦都做到 290 系列的流水角色,荃葵來往黃大仙彩虹班客唔會見 40 唔上。

至於六幹,我諗法唔係 290E,佢走線有根本上的缺陷,非繁唔會夠客。我係諗住流水用 40 290A 290X 做晒,290 踢去行全條六幹,環澳路逆走坑口上寶林,有新 40 就會變得可行好多。
 樓主| 2076 發表於 2023-5-9 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層
JF6839@88K 發表於 2023-5-8 15:29
32H大荔頭車0930
但係智芳街上葵盛嘅客源包括學生
38而家咁嘅班次,朝早上到葵盛都係會頂閘(利申:唔係 ...

葵芳上去下段真係好多客都選擇行,識好多 IVE 仔都係行。38 爆車都係同 37 47X 互分葵聯同上段客。至於返學時間,其實仲有條 43D 可以用。必要時抽 43A 加 43D 都已經幫到好多。
 樓主| 2076 發表於 2023-5-9 23:22 來自手機 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2023-5-9 14:00
小弟睇法有D唔同
荃灣去東九, 40係最老牌同最平但係最慢(當然相對以前已經快左好多), 近年多左咁多線揀,  ...

其實 40 改快,主要係比空間 40B 行全日居多。用 40B 專心做葵芳同長沙灣,好過 40 又無端端下繁整特車兜,40 40A 又限時限刻仲成日留後趕客。
fly831 發表於 2023-5-10 13:32 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-5-9 23:20
葵芳上去下段真係好多客都選擇行,識好多 IVE 仔都係行。38 爆車都係同 37 47X 互分葵聯同上段客。至於返 ...

我都同意38重點其實唔應該係呢段短棍流水, 所以都唔反對飛葵芳呢個建議

但呢段流水其實都真係幾大客量, 47X抽車做47A後其實已經疏車左,
成條38抽起, 43D/32H都要加車/延長服務時間
最愛猛男
fly831 發表於 2023-5-10 13:35 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-5-9 23:22
其實 40 改快,主要係比空間 40B 行全日居多。用 40B 專心做葵芳同長沙灣,好過 40 又無端端下繁整特車兜 ...

我自己以前都中過招, 下繁搭中40長茘街特車兜多十分鐘, 理順返係好事

不過樓主呢條40B開全日仲要咁密, 我就有D保留
最愛猛男
Ricky403 發表於 2023-5-11 20:11 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-5-9 23:17
40 點解做極都係半紅不黑,其實係因為比 290 290A 搶左好多要快車的客。40 飛美孚加價,其實就係做返 290 ...

據聞40盤數其實一啲都唔差,甚至可以話算靚,客量其實都一直keep到唔錯水平,而且全日都幾平均
半紅不黑係咪就要改,我自己睇無必要,尤其你一改仲要拖埋38 40A/B 290 290A 290X落水,處理嗰陣明顯要相當小心

觀荃本身地理距離都遠,公共交通要40-45分鐘車程都算係within expectation
如果想再快啲,其實經濟壓力無咁大嘅,都會考慮紅跑
而公共交通都係各投所好,紅小搵啲鍾意博快少少同個速度感嘅客,鐵搵啲鍾意隨時隨地出發即有車嘅客,40就搵啲肯為咗平少少等一等嘅客
換轉40就算畀你飛美孚,到頭黎都要停足黃大仙、鑽石山、彩虹,其實去到觀塘個時間/觀感差距已經唔明顯,但價錢畀貴一截
既然平係40重要pull factor之一,而改動後抆走咗,肯定接收到其他客前會先跌走唔少觀荃客

好啦,你話想做葵芳 (準確啲應該叫新都會) 去觀塘同長沙灣去觀塘,但跟40收番$9.3,行車時間又相若,但非繁時明顯呢到個客量少過而家40
其實會唔會變咗最大舊嘅觀荃倒咗客落鐵,而新都會同長沙灣雖然拉到部分鐵客上黎,但因為九巴要出多接近一倍車做,反而圍唔到皮呢
又新都會去觀塘會唔會搵38部分時段葵盛兜耐啲落咗葵芳先簡單啲呢,反正38都成日被人彈已經畀40+40P+290系搶到非繁客量開始不足
.
Ricky403 發表於 2023-5-11 20:50 | 顯示全部樓層

del, repeated
.
expertuser2004 發表於 2023-5-12 13:47 | 顯示全部樓層
290, 290A 寶達至彩明是聯合班次, 290X 縮短彩明經將隧點關 290/290A 縮短事?
290X 上安達臣, 290/A 是聯合班次上山一條秀明道一條寶達

1. 沒是但一條(290/290A)=沒左聯合班次=另一條線/每條線要加班
2. 只cut 短 290 = 荃灣葵涌沒特快去彩明, 等同要 290A BBI/其他線 BBI
3. 只cut 短 290X = 290/290A 不是聯合班次, 等同三線(290E/290X/290+A獨立派車)
4. 又或者 290/290A/290X/290E 改不到總站會如何處理?

基本上 1/2 有乘客反對, 3 巴士公司反對, 4 運吉反對, 意味住成個重組會失敗收場, 要小心處理
個人認為價錢不是首要考慮問題, 而是新的 290E 速度, 42C 依家收工都覺得不密車, 懷擬九巴是不是無心做呢條線

另外 X6C 能到九龍灣企業廣場, 格黎post 好像又話 6C 減班, 反建議 X6C 全日換 6P 取消
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%