hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴52X修訂班次
開啟左側

[服務調整] 九巴52X修訂班次

天空之神 發表於 2023-5-10 13:56 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2023-5-10 13:35
其實回程NR754都係咁上者🤣

你話單向only先問題唔大,但係想講唔需要過份擔憂嗰個位咁解 ...

但塞果個位都足夠抵銷哂
行荃灣路快左既時間

如果大涌道唔塞返上去既話
.
ccchhhuuunnn 發表於 2023-5-10 21:13 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-5-10 12:46
252 新區焗搭冇得揀。但青公本身有 61M,要拎走本身有的野就好難。

263A 要兜石門,屯轉上車企門口,計 ...

成個屯門而家只係得58M 67AM叫做養得起葵芳M線
其他都係主打轉車站轉車
61M唔做屯轉車喺屯轉年代根本就養唔起自己,個個去屯轉轉車,連自己有直車都會轉車,唔通貪佢惡等。只會跌入減班趕客再減班,又係30分鐘一班再殺線呢個無限輪迴。如果話61M斬剩兩繁村巴化好似260C/258P咁玩法,唔入轉車站反而仲make sense少少。

再講M線幾乎必停轉車站,連荃灣轉紅色綫都整慢你焗你屯轉轉自家長線
tony223 發表於 2023-5-11 00:06 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-5-10 08:03
事實係好似 251M 出到隧道既另一邊
都係爛泥一樣
出唔到客就係出唔到客

咁以前251M仲用青衣做總站的年代繁時欖隧都有唔少人等佢同263M去楊屋道一帶,係非繁差D咁解,不過現在最遠都只係去到荃灣站,而且又無68M咁高知名度,出唔到客都好正常
2076 發表於 2023-5-11 00:10 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-5-10 21:13
成個屯門而家只係得58M 67AM叫做養得起葵芳M線
其他都係主打轉車站轉車
61M唔做屯轉車喺屯轉年代根本就養 ...

其實仲有條 59A 做緊流星,兩繁好多捧場客,非繁都係因為自閹搞到唔算多客,但以佢的班次,都交到貨。

61M 情況都幾唔同,屯公直落澄麗路,即使第二程即刻有車,講緊係快過轉車 5 分鐘。M 車上層落車行到尾落樓再轉車,行到落去都 3 分鐘,等車當你等 5 分鐘,再要上客加兜大欖涌,埋單慢 15 分鐘都似。咁變相 61M 直車其實好有吸引力等客死等,又唔駛瘋狂自轉浪費車隊資源。

另外仲有一點,係青公沿線冇商場,佢地買野消閒有唔少都會揀荃灣西一帶,如果 61M 跟 61P 落橋行大河道返青公去葵芳,呢度都係確保 61M 有客會死等的位。掃管笏都因為新地免費車的關係,慣左去荃灣西消閒,靠轉車站轉 66M,比起澄麗路起飛直落祈德尊的 61M,好明顯係創造緊新價值,而且轉鐵計,荃灣西站都有幾大的價值,唔同其他屯門 M 線,屯門區內轉屯馬綫肯定係去屯門站或兆康站,但係青公沿線基本上唔會逆走去屯門站轉屯馬綫。
抗議962B重組
還我962全日服務
ccchhhuuunnn 發表於 2023-5-11 00:26 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-5-11 00:10
其實仲有條 59A 做緊流星,兩繁好多捧場客,非繁都係因為自閹搞到唔算多客,但以佢的班次,都交到貨。

...

61P比61M更冇商場更唔會逆走屯馬,但61P咩死樣?
tony223 發表於 2023-5-11 00:29 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2023-5-10 11:54
青公沿線嚟講 , 洪水橋 藍地 景峰 置樂 都係巴士重點區域
洪水橋有欖隧車 , 景峰置樂行多幾步都有好多選 ...

絕對同意
景峰置樂除左多選擇,班次、路線直接程度(258P同960A/X簡直係經典)同可達度相比洪水橋藍地絕對有過之而無不及,
洪水橋雖然有欖隧線,但佢地既聯合到站班次其實都唔係好得幾多,而且仲要塞大馬路,所以我只可以講洪水橋地位上基本上同藍地係差不多
2076 發表於 2023-5-11 01:27 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-5-11 00:26
61P比61M更冇商場更唔會逆走屯馬,但61P咩死樣?

61P 3 班車都唔係做消閒非繁客。

其實早繁載客率都改善唔少,係下繁出唔到客。25 分鐘一班限時限刻,其實用唔到做駁鐵。荃灣站站都冇得叫幾飛,結果全世界走晒去轉 252。

61M 全日有車 20 分鐘一班都已經好唔同。其實傳統上青公沿線係去荃灣消閒多過去屯門市中心,自己都係去荃灣多。
抗議962B重組
還我962全日服務
KM8453 發表於 2023-5-11 02:00 來自手機 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2023-5-10 13:35
其實回程NR754都係咁上者🤣

你話單向only先問題唔大,但係想講唔需要過份擔憂嗰個位咁解 ...

認同!

•  葵青戲院下繁要塞上去荃灣路,同一時間光輝圍咪一樣慢流,M 記對出二合一位,隨時塞到去葵興站。況且,亦唔見得跟住大窩口 / 大涌道 / 荃灣燈位如何比荃灣路快 😂 馬灣同其他村巴咪又係咁行 😂

•  279B 開單向就更易理解,根本唔關行車時間事。如果 279B 時間唔吸引,RPP 根本無可能入紙加班。279B 本身係 279A 度生出黎,以九巴縮數一換一精神,當時 279A 無回程,279B 自然無回程。

我個人就非常贊成開葵芳站特快路線,上下繁特班好,全日路線也好,起碼能夠方便乘客,特別係出入貨櫃碼頭 / 青衣南通勤客。
andy92 發表於 2023-5-11 09:42 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2023-5-11 02:00
認同!

•  葵青戲院下繁要塞上去荃灣路,同一時間光輝圍咪一樣慢流,M 記對出二合一位,隨時塞到去葵興 ...

直接改 58P 葵興站開經葵芳/葵福路上荃灣路
咁葵興客放工唔駛行老遠去耀榮里/葵芳邨搭車

荃灣大窩口客搭返 58M 都唔會慢好多
laikingho 發表於 2023-5-11 10:29 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-5-11 00:10

...

59a非繁出葵芳多數都有10-20多個,9:30班次甚至半滿,好過57m載空