hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 6F 18 合併、X6C 改道
開啟左側

建議 6F 18 合併、X6C 改道

Ravenclaw 發表於 2023-5-14 18:42 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-5-14 09:02
296C 296D 重組我都有諗過,但肯定唔會係同石硤尾扯上關係
持份者太多,尤其是深水埗區都係持份者,296C  ...

2D有用車限制喎,我唔知有冇辦法改路解決啦...

果堆咩2D, 203C, 208, 10,系九龍中/九龍城chi chur咁轉果堆,就唔建議大搞...

7B都仲話可以靠改路唔改站用大車...

2D拉去觀塘,因為碌九龍城冇客既話,就哂gases,有客既話跟要加班又頭痕...

2D拉去黃大仙後客量已經有增長就算數啦...

你話唔想搞296系都ok,但唔系搞2D囉...
 樓主| S3BL100 發表於 2023-5-14 21:15 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-5-14 18:42
2D有用車限制喎,我唔知有冇辦法改路解決啦...

果堆咩2D, 203C, 208, 10,系九龍中/九龍城chi chur咁轉 ...

2D 改得去觀塘,就自然係界限街、太子道西直去,唔會再入伯爵街,自然就無用車限制

唯一問題係黃大仙、東頭邨、衙前圍道可能要補返條線,所以可能需要同時將 10 拆開兩條,當係縮短行車時間、改善班次穩定性都好

其實而家 2D 同 6D 10 都有一定程度重疊,並無唔搞得既理由
fb.com/scientisthk2usa/
1181174166 發表於 2023-5-14 22:44 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-5-14 21:15
2D 改得去觀塘,就自然係界限街、太子道西直去,唔會再入伯爵街,自然就無用車限制

唯一問題係黃大仙、 ...

腦海閃過7B同10合併......嗯
流星☆雨 發表於 2023-5-14 23:27 | 顯示全部樓層

如果黃大仙線可以處理埋9號黃大仙呢個位就唔錯了
不過9號本身都有少量三彩-黃大仙流水客
趕客路上 理_得你
Ravenclaw 發表於 2023-5-15 07:30 | 顯示全部樓層

咁我覺得不如拉11D過白田會唔會仲簡單呢,澤安白田樂富都對正龍翔道,過一過去應該加一部車就夠...
1181174166 發表於 2023-5-15 07:54 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-5-15 07:30
咁我覺得不如拉11D過白田會唔會仲簡單呢,澤安白田樂富都對正龍翔道,過一過去應該加一部車就夠... ...

不如直接行歌和老街?
2076 發表於 2023-5-15 10:51 | 顯示全部樓層

咁我覺得不如拉11D過白田會唔會仲簡單呢,澤安白田樂富都對正龍翔道,過一過去應該加一部車就夠... ...

其實諗過 11D 併 2D。

不過 11D 過去白田都幾肯定要加價。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| S3BL100 發表於 2023-5-15 21:20 | 顯示全部樓層

就咁睇行車時間似乎唔係好夠

同埋澤安往來花墟一段,似乎無好強烈理由要斬走
fb.com/scientisthk2usa/
Ravenclaw 發表於 2023-5-16 00:35 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-5-15 21:20
就咁睇行車時間似乎唔係好夠

同埋澤安往來花墟一段,似乎無好強烈理由要斬走

11D本身去到樂富,一定系行龍翔道去白田最快,定系想11D連聯合道都唔入?咁既話條11D本身都冇咩存在價值,咁不如殺左11D直接開新線做白田...or 改善6P服務叫白田行落山搭車算...
1181174166 發表於 2023-5-16 18:39 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-5-16 00:35
11D本身去到樂富,一定系行龍翔道去白田最快,定系想11D連聯合道都唔入?咁既話條11D本身都冇咩存在價值 ...

行歌和老街做埋浸大同城大學生宿舍,時間唔爭得遠
老龍繁忙時間又有機會塞