hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [破局] 45 46 重組,46延長至麗港城
開啟左側

[破局] 45 46 重組,46延長至麗港城

S3BL100 發表於 2023-5-21 22:56 | 顯示全部樓層

1. 荔景山客量

換個角度諗,如果你認為荔景山往來旺角客量極具潛力,本身客底夠,咁其實荔景山往來深長荔,同樣應該有相當唔錯既基本盤加持。但事實又係咪如此?

唔好同我講仲有 30 42 爭客,30 只到長沙灣廣場,42 唔上麗瑤祖堯,收費又貴一截,坐得都係往來九龍城居多。剩返 45 46 往來深長荔客量,好似連 33A 新區同大窩口往來深長荔需求都未必及得上

然後條 6 根本唔算得做緊荔景山,而荔枝角總站甚至美孚亦唔見得真係好多客,但流水功能無法取代

再對比下青衣中、青衣北,支持得到 41A 非繁廿分班特快油尖旺既地區,往來深長荔支持到一條非繁開 10-12 分一班既 44。換言之,荔景山基本班次只係支持到廿分班往來深長荔,而家 15 分一班都嫌多,會唔會係本身外出需求有限,根本無咁多客呢?

3. 行車時間

唔係我「認為」條線畀緊 180-210 分鐘行,而係唔該好似我上一篇回應所講,唔好淨係望住好似有幾班車間隔 25 分就以為 6 部車可以 150 分跑完一轉,唔該望下兩邊總站詳細時間表,甚至自己去砌下時間表,睇下一部車去到對面總站後可以接邊班車回程

實情係 45 上繁以後已經係兩邊總站對開 00 30,九龍城碼頭因為 45 車型限制,無其他線可以同佢跳飛機,好明顯九龍城碼頭方向已經畀緊一單連休 90 分

而西行又塞過東行,好明顯亦會係一單至少 90 分。再望下九巴官網數據,呢一刻西行平均畀緊 76.9 分,換言之大部分時間都只會係 90+105 甚至 90+120,實際上 90 分呢個時間真係得上晝同深夜做到

45 掛牌車 6 部,但實情係 41 變 241X 後兩個星期,45 減一部掛牌而 46 加一部,兩線加埋都係 13 部車,好明顯兩線互跳飛機,45 大部分時間都係 6.5 甚至 7 部車行

咁而家你話飛起旺角,首先多謝你搵到 7B 113 等線數據,原來飛起旺角一單平均慳得五分鐘咁大把。當然實情係個別時段飛起旺角可以再慳多一截時間,但亦有個別時段,窩打老道左轉太子道西會仲慢過而家

咁就算我當你來回飛埋萬基大廈,一單慳十分,西行根據官網數據,平均都要 67 分。呢個行車時間,以九巴做法,連休息至少都會畀 90 分鐘行,更大機會係 100 分鐘

東行而家 62.7 分,就算真係咁樂觀慳十分鐘都好(你話深水埗黃竹街往何文田廣場 5 分鐘,係要完全唔停站兼唔塞車先可以做到),52.7 分,連休息一般都會畀 80 分,換言之最後結果好可能係 80+100 或者 85+95,開廿分班要九部車,同我提出照行旺角但縮去海逸豪園,無分別

唔好忘記,而家唔塞車時段,大部分已經係 90+90

兩條線加埋 13 部車,但深長荔一條掃晒已經要九部車,你應該會明白點解我先前提出過 45 照樣做旺角,然後 46 變西廊佐敦旺角循環,又或者美孚直飛佐敦再經東九廊前往九龍灣同觀塘商貿區,開兩味就算
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-22 11:14 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-5-21 21:48
幾次都得出步行距離過遠,你咪又係拎返出嚟

我對太子問題既立場係——
1. 唔認為6分鐘步程係過遠
2. 亦同時唔會企硬一定要唔補

所以我會建議班客直接行
但都會諗定過唔到區議會之下既plan B

呢個答案你滿唔滿意?
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-22 11:23 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-5-21 22:21
若果係咁,可能咁樣(入唔入大本型,視乎想唔想執多幾個客)

靈光一閃
去程不妨 油塘灣>鯉魚門道>麗港城>高嶺道>偉樂街(類似219P但唔上高俊高怡)
速度應該差唔多,但麗港城同茶果嶺公屋站位會靚啲
回程你個走線係ok

我仍然會質疑對油塘灣而言,快唔快得過行 碧雲道/啟田
本身麗港城/高嶺道/茶果嶺應該都夠客
不過如果串埋一齊上述走線會係最理想又唔會做漏嘢

JX9097 發表於 2023-5-22 11:34 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-5-22 11:23
靈光一閃
去程不妨 油塘灣>鯉魚門道>麗港城>高嶺道>偉樂街(類似219P但唔上高俊高怡)
速度應該差唔多, ...

你個走線唯一問題係喺麗港城段好似S形咁兜
觀感上可能冇咁好
同埋要隊埋去鯉魚門道...老母一發功就隨時斷纜
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-22 12:17 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-5-21 22:56
1. 荔景山客量

換個角度諗,如果你認為荔景山往來旺角客量極具潛力,本身客底夠,咁其實荔景山往來深長 ...

1. 荔景山客量

宜家荔景山去長深荔
單一條線少客,但加加埋埋似乎真係幾多客下
如果45/46/6/42每班車有10個 荔景山盈暉臺<>長深荔 客
一個鐘就有130個客出深水埗(=20分鐘一班,每班43個客)
當然你會跳出來話42無咁多客,但記住未計171/904/905/30,呢條數係偏向低估

而實際上呢堆線頹極,好多班次都唔止10個客
最頹既46,無論繁時非繁,最高載客率都係5成
有版友話深水埗買餸客可以打爆單層

如果油旺同長深荔客量差唔多
新46做 荔景山/華荔邨<>油旺 特快,似乎好有潛力

再講遠少少,之前有版友數過客,795X朝早入將軍澳,成30人九展落車
其中美孚係最大站上咗11人
46做曬成個觀塘商貿區,點睇都會高過呢條數好多
荔景山美孚<>油旺 + 觀塘商貿區,其實客量係穩陣,條線亦唔會頭重尾輕

2. 用車

先講bottom line
麗港城觀塘商貿區<>油旺 要開線,無論總站擺邊,8架車走唔甩
所以任何加得少過8架車既方案,其實已經係節省咗唔少車源

飛旺角,對何文田客而言相當重要
尤其何文田下晝東西行都好多人搭,塞車係食到正
呢個無論如何都會係bottom line

如果真係要減行車時間
縮去愛民係一條出路
第二條出路係飛走盈暉臺,葵涌交匯處直落美孚

1181174166 發表於 2023-5-22 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-5-22 11:14
我對太子問題既立場係——
1. 唔認為6分鐘步程係過遠
2. 亦同時唔會企硬一定要唔補

According to Google map就唔止行6分鐘嘅
雖則對長深荔車程有改善,但流水線就腳都有需要
否則長沙灣道線可以踢哂落荔枝角道
S3BL100 發表於 2023-5-22 22:22 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-5-22 12:17
1. 荔景山客量

宜家荔景山去長深荔

實情係好似連 3000 個客都無

咁我當荔景山出旺角打後 3000 個客,每個方向除以二,平均一粒鐘都唔夠 100 個客。呢個客量,真係有條件為開特快線而開特快?荃葵大把區拆旺角特快都未輪到荔景山路啦

仲要你條定線佐敦只係刷邊,對真正佐敦客唔就腳,當然你係因為要拉條線去做九龍灣同觀塘商貿區先要咁做

但呢度又帶出另一個問題,就係中九幹通車前,死亡交叉都只會令回程往荔景方向班次相當唔穩定。我想知道,沿線乘客有咩理由,非要坐呢條新 46 不可?

三千客唔係唔可以拆特快,但支持拆線既理由唔係客量,而係慳車。你不妨再諗下,點解我之前諗過 46 做西廊佐敦旺角循環,三部車 30 分一班搞掂,班次仲穩定過你由死亡交叉走返出來,而且可以停佐敦沿線咁多個站,停正門口

但你就要加車去做,而且仲低估左你需要用車數目。你每低估一部車,亦變相高估左你個建議既實際效益

咁就當 13-> 17,當然你係因為要做埋九龍東一邊先要加車。但如果將荔景山同九龍東解鈴,九龍東一邊係可以有其他走線,唔係事必要塞死亡交叉出城,例如流星雨版友呢個建議

一條線同時做新界夾巿區流水,後果係持份者太多,兩邊意見不合、利益不致,但想改又唔容易。已經做左果堆,例如 42 45 296C 就算啦,無可能推倒重來,反正有雙向客源之餘,又可以收貴一兩級,亦無誘因改變;但未做既,不如認真諗下,呢種做法係咪已經不合時宜,仲係咪有必要咁做

咁當然我對你建議既新 46,兩繁客量無咩擔心。我講緊既係非繁,有幾多客要去觀塘商貿區?

所以亦不妨諗下,點解我會話不如 46 美孚直飛佐敦,再直飛九龍灣同觀塘商貿區,擺觀塘碼頭就算,只做兩味

亦再強調一次,何文田飛起旺角,效益無你想像中咁大

上繁飛起旺角分分鐘仲慢,咁已經否定左飛起旺角既必要

如果係由觀塘將軍澳開過來既路線,好似 98E,本身已經唔需要路經亞皆老街同窩打老道交界,情況又唔同。但 98E 上繁存在價值,我亦抱有疑問;下繁就真係有用的

但旺角又係西行遠比東行塞車,東行旺角道會塞,不過又唔係真係好差。反而係西行窩打老道左轉太子道西問題,你好似仲未釋除到我疑慮。仲有東行窩打老道南行、亞皆老街交界呢?

然後何文田往來深長荔唔經旺角,241X 又要斬掉重練,咁到時何文田往來旺角係咪旨意 30 分一班 18?
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-23 08:28 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-5-22 11:34
你個走線唯一問題係喺麗港城段好似S形咁兜
觀感上可能冇咁好
同埋要隊埋去鯉魚門道...老母一發功就隨時斷 ...

都係,講到底視乎茶果嶺行人出入口同巴士站點擺
呢啲未起出來都唔會知
現階段都係做住麗港城先
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-23 08:53 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-5-22 13:01
According to Google map就唔止行6分鐘嘅
雖則對長深荔車程有改善,但流水線就腳都有需要
否則長沙灣道線 ...

Google Map似乎畫唔到荔枝角道南邊條行人路,相當奇怪
不過如果將個點擺北面,去太子站係6分鐘

Anyway研究完42個ETA
其實飛橋確實快唔到好多時間
已修改建議跟42行橋底汝州街

樓主| castanopsis 發表於 2023-5-23 10:14 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-5-22 22:22
實情係好似連 3000 個客都無

咁我當荔景山出旺角打後 3000 個客,每個方向除以二,平均一粒鐘都唔夠 100  ...

1. 荔景山客量

3000既數字係點得出來?
你認為45/46/42/6平均唔夠10個去長深荔?

我宜家就係話,大家對荔景山既刻板印象,似乎未必準確
如果你掉返轉頭,又基於刻板印象求其拋個數出來,然後話少客
咁好難討論落去

盈暉臺/荔灣花園/華荔邨,本質上係九龍人
佢地既去油旺既需求,未必可以用新界人口標準去衡量

而老實講3000人都唔係差
如果 荔景山美孚<>觀塘 出多1000,麗港城<>油旺4000,觀塘商貿區<>油旺2000
條線已經做過萬人一日

2. 麗港城

隨著Koko Hill同茶果嶺發展
區內人口只會不斷向上,就算唔計油塘灣,其實開油旺線都頗有必要
你就咁開條油旺線,9架車走唔甩,咁點解唔用46去做,順便做多兩水客?
要知道,條線擺大角咀,只係俾上麗瑤用少兩架車
就算用你唔知邊度作出來既3000人,兩架車做3000人點都值得

上面流星雨版友既方案,用車少係因為佢開30
但我向來都好反感市區線開30,市區線同北區長途線,唔應該用同一個班次標準

隨著三隧分流,加士居道天橋擴建,應該唔使再刻意迴避死亡交叉
新巴九巴近年不斷開新線行東九龍走廊,都係預示到呢點

波子棋式走線,最近明顯復興
條線定得好,可以明顯減少市區車流,同時製造雙向客源
795X/793其實都做到啲成績出來,不過定位始終係有啲模糊
我條46波子棋咁來往 荔景山<>油旺<>偉業街麗港城
兩邊都有唔近鐵既半獨市位,又會有人唔少人搭全程,係非常efficient

3. 非繁客量

觀塘商貿區既有工廈亦有商廈,兩者個返放工時間有明顯分別
客量未必完全集中喺繁時一兩班車

重點係另一端做緊旺角油麻地
呢個同住宅區好唔同,會有客放半日去旺角行街食飯之類
當然唔會expect非繁好多客,但每班十零二十個,唔難想像

如果講東行
6-9 會有 荔景華荔邨>觀塘 同 油旺>觀塘 返工客
9-3 輪到旺角舖頭開門,會有 荔景盈暉臺>油旺客
3-6 醫院學校放工放學,瑪嘉烈>油旺 會有人出去行街食飯
6-尾班 油旺>麗港城 黃金時段,麗瑤段預咗無客

掉轉講西行
6-10 做 麗港城>油旺/美孚 返工客
10-4 預咗會差
4-6 觀塘商貿區>油旺 放工去油旺行街睇戲食飯
6-尾班 油旺>麗瑤 黃金時段,麗港城段預咗無客

整體而言條線無客時段好短
係貨真價實地值得開全日

而呢個玩法亦只得荔景山做到
因為新界西其他區有基本盤直接開線去東九,但荔景山無

4. 45走線

太子道西朝早返學時段塞半粒鐘,影響1班車
亞皆老街下晝兩點一路塞到七點半,影響14班車
你拉埋來講完全係false equivalence

星期五/週末,亞皆老街我直程見過去到9點都仲塞緊

東行就更加
界限街其實啲燈位多數只需要停一支
然後窩打老道飛橋觀感好爽同唔會塞車
你肯飛走旺角加落20,何文田班客即刻唔會考慮E21A/B
呢點亦非常重要,因為宜家45其中一個死因就係有一半班次跟E21A/B尾載空
基本上45要改善營收,飛旺角係必不可少
就算唔跟我套framework,我都會建議你改下你心目中既方案達到呢點