hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 配合青山公路人口增長,建議重組 52X 61A 61M,增設 52 ...
開啟左側

配合青山公路人口增長,建議重組 52X 61A 61M,增設 52 線

樓主| 2076 發表於 2023-5-25 02:42 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-5-25 02:20
咁早繁斬堆車係青龍頭開
下繁又斬堆車青龍頭停
好過你嘔條52出嚟

咁青山灣咪無端端少左一堆車出屯轉......

同埋唔嘔 52,61A 要擺返友愛南,效率奇低,52X 唔減車的話,單靠 61M 改快減班供車,班次推唔密。52 係同時做緊 置樂 <--> 屯轉,以及屯市 <--> 深井 的兩批客,亦都可以在屯轉入屯門方向同 67A / 67M / 67X 同站,置樂客回家方便過一條做晒的 61A 要泊下層。

其實深井青龍頭客,搭 52X 流水,絕大部分都係去屯市/置樂,52 可以幫佢地大幅提速。
抗議962B重組
還我962全日服務
0q9w8e 發表於 2023-5-25 08:10 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-5-25 02:42

同埋唔嘔 52,61A 要擺返友愛南,效率奇低,52X 唔減車的話, ...

好過你而家cut晒出九龍服務
紅小多謝你送客
Snoopy@FB8617 發表於 2023-5-25 11:59 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-5-25 02:42

同埋唔嘔 52,61A 要擺返友愛南,效率奇低,52X 唔減車的話, ...

你直頭斬晒成段路換短棍tim...
52X上下繁拆短放3架車出嚟
一樣可以送車落條短棍線
當條61A係屯市做總站
來回俾多25分鐘跑
3架車夠用
計落仲多班次過你而家個plan

當然你好想好想做置樂<>屯轉就後話
但我就懷疑青山灣出入九龍班客
係咪個個都想轉車呢?
唔想轉會唔會跌落紅小送分呢?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
KW2523 發表於 2023-5-26 23:20 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-5-25 11:59
一樣可以送車落條短棍線

紅小要一路碌青公同荃葵 仲有沿途上落時間
除非班客係為咗遊車河而出九龍啦

天空之神 發表於 2023-5-26 23:45 | 顯示全部樓層
剩係cut 青公全日九龍線都幾乎肯定過唔到關
.
流星☆雨 發表於 2023-5-27 06:56 | 顯示全部樓層
其實顯發邨得872伙,仲要係2-3人單位為主⋯⋯

兩條對外線減站,罪大惡極啊……

同埋唔知樓主記唔記得仲有條線叫做260C呢
趕客路上 理_得你
kmb71k 發表於 2023-5-27 08:55 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-5-24 19:42
黃金海岸往返長沙灣旺角已經跳晒船去轉車站轉 X 車。

早繁支持到 5 分鐘一班的 52X,靠的係青龍頭深井, ...

有直車邊個會鐘意轉車?
而家青公擴闊咗
行到去深井車程都唔會差太多

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| 2076 發表於 2023-5-27 10:06 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2023-5-25 08:10
好過你而家cut晒出九龍服務
紅小多謝你送客

其實你有冇搭過紅小出九龍?站站停煲客,過車,樣樣齊,坐過一次之後永不錄用。

回程入屯門就根本唔做深長荔,旺角佐敦直飛西廊,同 52X 根本係各有各做。

7-8 分鐘一班 61A 轉車海 X 線,係合理替代,52X 深井多客,上落客時間仲長過 952 好多,但班客都有唔少係有直車唔坐走去轉 960 961,52X 吸引力更低,就更加會轉車。改善的空間,我會認為係早繁再留多少少 52X 直車出深長荔比人返工。
 樓主| 2076 發表於 2023-5-27 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-5-25 11:59
一樣可以送車落條短棍線

班次多未必係有用,去轉車站唔係一條線做晒,就會聯合到站。宜家早繁 52X 最密 5 分鐘一班,如果唔拆 52,就係 61A 由屯市掃到屯轉,一轉連休 75 分鐘。加 3 車的確可以做返 7-8 分鐘。

但問題係非繁下繁拎唔到車,如果 52X 原封不動,61M 自拆 61A 61M,61A 最密只係 12 分鐘一班。就算屯市開同 52X 夾聯合班次,61A 要入三聖總站,青山灣打後都係夾唔到。回程都係聯合到站,改善唔到現時問題。

青山灣出入港島,都大把客轉左會九巴,52X 深井段的上落客數量仲多,車長行車更加保守,差距只會更大,而置樂至三聖,用 52 轉車快過經日塞夜塞的青山灣好多。紅小就煲客多過開車,冇班次,點都唔會係選擇。所以我會諗早繁會開下 52X 全程車,其餘時間推轉車。

置樂特快都講過好多年,本身都爭取過好多次,但一直都唔夠車拆唔到。52 方案最大優點係回程停到上層,對置樂而言係大幅改善,亦都可以同 962X 打過。
 樓主| 2076 發表於 2023-5-27 10:36 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-5-26 23:45
剩係cut 青公全日九龍線都幾乎肯定過唔到關

全日 7-8 分鐘接駁屯轉,再加 61M 改快直上公路,係遠比死留 52X 實用好多。

雖然個人意思並不代表所有居民立場,但我自己都係青公居民,點都唔會寫一個跣自己的計劃。