hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 配合青山公路人口增長,建議重組 52X 61A 61M,增設 52 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

配合青山公路人口增長,建議重組 52X 61A 61M,增設 52 線

樓主| 2076 發表於 2023-5-27 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2023-5-27 06:56
其實顯發邨得872伙,仲要係2-3人單位為主⋯⋯

兩條對外線減站,罪大惡極啊……

顯發只係藉口,借新區過橋開 52 搶 962X 客咋。

不過青山灣大整路,條路根本行唔郁,再原封不動,只會越拉越疏車去彌補延長的行車時間,52X 61M 對置樂就更加唔吸引。適當犧牲而換取大部分居民利益,個人認為係極合理。

260C 我係諗緊配合 60M 改逆走,同 60M 開聯合班次,以配合 57M 改行業旺邨,詳細遲啲會寫。
 樓主| 2076 發表於 2023-5-27 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-5-27 08:55
有直車邊個會鐘意轉車?
而家青公擴闊咗
行到去深井車程都唔會差太多

黃金海岸都仲叫做可以接受,但置樂三聖硬食青山灣擴闊工程,長期大塞車,又係唔係合理?

三聖上 52 轉 X 車,講緊係快過 52X 成 10-15 分鐘出到市區。置樂再冇直出屯轉的車,根本同被排除於屯轉網絡冇分別。

就算自己係黃金果邊居民,都認為咁樣對置樂三聖好唔公平,係應該斬短 52X 換條屯轉線比佢地。
Snoopy@FB8617 發表於 2023-5-27 11:40 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2023-5-26 23:20
紅小要一路碌青公同荃葵 仲有沿途上落時間
除非班客係為咗遊車河而出九龍啦

有空位俾紅小做
難保佢地唔會改線同你打
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2023-5-27 11:54 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-5-27 10:34
班次多未必係有用,去轉車站唔係一條線做晒,就會聯合到站。宜家早繁 52X 最密 5 分鐘一班,如果唔拆 52 ...

下繁一樣可以拆
係非繁無得減車出嚟
不過非繁有冇需要維持同繁忙時間一樣班次?

再講本身61M同52X點拆點縮
一定係非繁減到既車數少過繁時
如果你話可以蛇轉正
咁點解我唔得

直車問題
簡單講就係要快既已經轉晒軚
剩低既就係想要直車
咁如果要拆短線明明可以做到唔使攞走晒長線選擇
咁點解青山灣要益你置樂整條怪雞52?

天空之神 發表於 2023-5-27 11:56 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-5-27 10:36
全日 7-8 分鐘接駁屯轉,再加 61M 改快直上公路,係遠比死留 52X 實用好多。

雖然個人意思並不代表所有 ...

因為我見出市區三聖 - 小欖都有市場

奇怪點解要班客轉車

縮短左隨時要減價就真
.
kmb71k 發表於 2023-5-28 00:25 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-5-27 10:45
黃金海岸都仲叫做可以接受,但置樂三聖硬食青山灣擴闊工程,長期大塞車,又係唔係合理?

三聖上 52 轉 X ...

而家青公三聖至轉車站一段近年起咗咁多新屋苑
反而格硬縮線迫晒班友轉車
而青公個道路工程又唔係直到永遠
道路工程搞到大塞車就要縮線
搵青公居民找數填氹
過份咗囉
咁不如縮埋952啦送晒啲客轉960/961咪得囉
青山灣/黃金海岸學咩人要有全日直達過海車?
以上回應,是否可行?是否合適?
KW2523 發表於 2023-5-28 12:02 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-5-27 11:40
有空位俾紅小做
難保佢地唔會改線同你打

而家紅小同52X車程差距仲細都未改啦

利申唔認同濫用轉車
不過都要睇鐵路個吸引力點
Snoopy@FB8617 發表於 2023-5-29 13:57 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2023-5-28 12:02
而家紅小同52X車程差距仲細都未改啦

利申唔認同濫用轉車

一程車係selling point
52X而家慢極有個譜
要爭有難度
同無左52X既情況下可以sell唔太慢既一程車
有差別
KW2523 發表於 2023-5-29 14:04 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-5-29 13:57
一程車係selling point
52X而家慢極有個譜
要爭有難度

如果有車程相約嘅選擇 (尤其鐵路) 競爭, 一程車呢樣野的確好重要
但係當巴士有返咁上下時間優勢就唔同咗講法了
52X慢少少其實都唔見得太吸引
差兩個字左右已經稱得上為多紅小我俾佢麗城花園上公路就已經可能係接近4個字

不過諗諗下, 條青公係咪真係support到個位數班次?
同埋會唔會村巴反而成為競爭者? 印象中有對外線