hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴口岸路線轉為龍運營辦的可能性?
開啟左側

[問題] 九巴口岸路線轉為龍運營辦的可能性?

Busmtr 發表於 2023-5-26 23:11 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

自從開關後,口岸路線客量飆升,但係行李架車長期唔夠,唔單止影響營運效率,對乘客亦有安全風險;混亂嘅車廂環境亦增加衝突(包括乘客之間及職員同乘客)嘅可能性。

口岸路線同機場路線所需要嘅配置,似乎相對市區通勤車型更吻合,將行李架車預留俾機場同口岸路線,大水塘/普通車就專心用嚟市區清客。而且九巴口岸線同龍運服務範圍都好相似(同樣主打新界),相信唔會影響調車營運效率。

路線專營權轉換看似天方夜譚,但考慮新巴合併成事,同埋的確有實際需要同好處,睇唔到有咩理由唔做。城巴做B5都識搵專II營運。

當然仲有其他考慮,例如要培訓一大堆龍運車長做B1 B9,同埋現有九巴車長日後做龍運B1 B9嘅身份問題等等。(今次可以集中討論B1,始終B9用唔到12點8米,用龍運清客效率未夠顯著)

或者簡單啲,直接問龍運借行李架12.8米巴士,甚至聯營B1,又可唔可行呢?但事實係,B1的確嚴重缺乏行李架車,急需改善。但係搵返以前裝行李架嘅九巴重裝,似乎又唔符合成本效益,畢竟龍運本身就有大量行李架車。
KW2523 發表於 2023-5-26 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層
收費表收唔收得返而家個價?
YY487 發表於 2023-5-26 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層
joechau123 發表於 2023-5-26 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層

其實九巴有冇諗住搵過另外嘅12.8裝返行李架行B1?
YouTime 發表於 2023-5-26 23:27 | 顯示全部樓層
聯營九巴應該唔會制,加價要兩間加到先有得加,仲要跟低果邊
咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
 樓主| Busmtr 發表於 2023-5-26 23:27 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-5-26 23:16
城巴做B7都識搵專II營運 ___(資料來源:香港交通資訊網)___ 網址: https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/foru ...

抱歉我係想講B5線,打錯字。

但B7的確有用專二東涌廠嘅85XX,所以我覺得B7都可以當係一個討論參考(例如今日有8524@B7,其實係已經轉咗所屬專利部定係點?歡迎大家補充)
ky927 發表於 2023-5-26 23:40 | 顯示全部樓層

其實按車型運用,九巴嘅口岸線係應該俾龍運做。

市區車又唔駛行李架,口岸線絕大部分都係新界,咁樣安排嘅車係好運用啲
ccicoltd 發表於 2023-5-26 23:42 | 顯示全部樓層
Jill bill 時用了九巴名義入標,回不去了。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
KE7066 發表於 2023-5-26 23:43 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2023-5-26 23:27
抱歉我係想講B5線,打錯字。

但B7的確有用專二東涌廠嘅85XX,所以我覺得B7都可以當係一個討論參考(例如 ...

個專營權本質上就係「機場及北大嶼山巴士網絡」,咁 B5 歸落去先合理呀

係講都係當年 W1 歸咗 F2 啦

搞清楚現況咩事先,B1 開關後第一輪掛牌全前龍運行李架大軍,四月轉曬要本來 276 啲大水塘
咁行李架車係咪真係如理想咁適合先?
車長問題好次要,本身有字軌係兩邊走做完龍運轉頭做九巴
借車?不如問龍運搞唔搞得掂港珠澳 A 線先啦,疫情前爆起上黎要借返轉頭
08x200-201 發表於 2023-5-26 23:44 | 顯示全部樓層

Jill Bill用的KMB專營權去入,轉手的話一堆蘇州屎,仲不如維持現狀
不過,後面皇崗新口岸Jill bill新巴士線(如果有)的時候,我覺得仲系讓KMB入好d;

最起碼爆鍋的話,KMB抽車靈活過LWB,LWB只是帶行李架的車好搞d