hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 問題:西九龍高鐵站與九龍站之間的通道連接 ...
開啟左側

問題:西九龍高鐵站與九龍站之間的通道連接

hellomato 發表於 2023-6-21 14:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如今乘客要從西九龍高鐵站前往九龍站(換乘東涌線及機場快線)
基本只能夠使用M出口天橋,穿越圓方商場範圍到達九龍站。
全程步行時間超過10分鐘,而且需要使用扶手電梯上落多層,甚為不便。
因此想問:目前是否有計劃興建其他通道,讓旅客可以繞開圓方商場範圍,
更直接從高鐵站前往九龍站?(就是類似西九龍站A出口直通柯士甸站的設計)
考慮到兩站之間的距離,此通道內應加設大量自動行人道。

另外,已知西九龍站有一個“奇怪”的C出口,
這是一條“游離”於高鐵站主題範圍外,橫穿連翔道的地下通道;
通道兩端皆只有升降機,分別前往連翔道地面和西九龍站內部。
目前來看,使用此出口往返西九龍站相當不便(要等兩次升降機)
且地面附近“空空如也”(最接近就是圓方商場的地面入口)而幾乎沒人使用。
假如已經有“西九龍站直連九龍站通道”的規劃,這個C出口會不會就是預留起點?大家怎樣看?
我是一部小小MMC~~~~
cruisesnet 發表於 2023-6-21 15:45 | 顯示全部樓層
其實點解要行去九龍站?
除左轉機鐵外, 去柯士甸站已經可以合理時間內去晒九龍站可以去到既地方.
sunhoo 發表於 2023-6-21 15:54 | 顯示全部樓層
高鐵站上蓋商場有天橋去九龍站“社區設施”果邊,不過對高鐵客前往九龍站無幫助。
九龍站有預留建造東西走向嘅東九龍綫月台嘅空間,不過好明顯無被用來起連接高鐵站嘅地下通道。
其實我希望由圓方跨境巴士總站穿過車站環迴路去九龍站嘅位置加設斑馬綫同請求式交通燈,咁就實現由高鐵站經車站廣場、圓方跨境巴士總站直達九龍站,唔使又上又落。不過港鐵唔會咁念。佢想人行商場,增加生意機會。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
sunhoo 發表於 2023-6-21 16:05 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2023-6-21 15:45
其實點解要行去九龍站?
除左轉機鐵外, 去柯士甸站已經可以合理時間內去晒九龍站可以去到既地方.
...

有班旅客對香港鐵路網絡嘅認知仲停留在疫情前,唔識在紅磡轉車過海。
加之港鐵唔比城巴在高鐵站擺放文宣宣傳搭A綫去機場唔會慢過機場快綫兼行少好多路,導致要去機場嘅旅客個個走去搭機場快綫。
PS 由圓方落九龍站東面大堂嘅lift都日常排長龍。港鐵又唔識分流人去搭西面大堂嘅lift……

評分

參與人數 1HugeC +4 收起 理由
hellomato + 4 英雄所見略同

查看全部評分

任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
eternalflame 發表於 2023-6-21 18:28 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-6-21 15:54
高鐵站上蓋商場有天橋去九龍站“社區設施”果邊,不過對高鐵客前往九龍站無幫助。
九龍站有預留建造東西走 ...

九龍站預留東九龍線空間並非東西走向
clivetock 發表於 2023-6-21 20:39 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-6-21 16:05
有班旅客對香港鐵路網絡嘅認知仲停留在疫情前,唔識在紅磡轉車過海。
加之港鐵唔比城巴在高鐵站擺放文宣 ...

西大堂冇得入閘搭東涌綫,一定要行去頭尾屈返過去東大堂先有得入閘,啲人自然堆晒喺東大堂
kei_hk 發表於 2023-6-21 21:36 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2023-6-21 15:45
其實點解要行去九龍站?
...

大部份情況你係正確的。

但係..... 青衣及大嶼山的人來講﹐就真係九龍站係方便得多﹐一程東涌線唔駛轉車。

樓主| hellomato 發表於 2023-6-21 22:05 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-6-21 16:05
加之港鐵唔比城巴在高鐵站擺放文宣 ...

師兄解釋相當到位。
甚至我自己最近都試過,跟一位法國人一起出差返大陸,返黎從西九龍站去機場(送法國人),第一時間都係想去九龍站搭機鐵。
到九龍站後,法國人同我講,好在我識路,假如係佢自己走一定暈喺度——不過我自己望住圓方堆奢侈品店都已經暈得一陣陣......
港鐵唔俾烏蠅插旗嘅道理都好簡單:烏蠅同機鐵係競爭關係,梗係想車費錢落自己袋。
而九龍站東大堂多人過西大堂,除了因為通往人流更高嘅東涌線月台,去西九龍高鐵站嘅路程亦更加短(西大堂對住西隧和西九龍文化區)

剛發現九龍站B出口僅通往前機鐵穿梭巴士總站(穿梭巴士已全部停辦),位置也接近西九龍高鐵站C出口通道。
貌似可以把該處巴士總站封閉改建,落實連接高鐵站C出口地下通道的工程。
我是一部小小MMC~~~~
HU6455 發表於 2023-6-22 00:13 | 顯示全部樓層
你睇下西九高鐵站去西九巴總條路點行,就知佢個設計有幾甘便民
tonyng 發表於 2023-6-22 14:50 | 顯示全部樓層

當年九鐵公司在初步設計九龍南線西九龍站時,已經與政府及地鐵公司一起研究是否要興建地底行人轉乘通道連接三個車站(地鐵九龍站--九廣高鐵西九龍站--九廣西鐵西九龍站)。政府相關部門在研究過若干參數之後,最後指示九鐵公司和地鐵公司無需興建此行人隧道。