hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 南區過海重組 904, 930A, 970X, 971 (Phase 1) ...
開啟左側

[建議] 南區過海重組 904, 930A, 970X, 971 (Phase 1)

Ravenclaw 發表於 2023-7-18 07:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本重組意在平衡各方利益和為九巴拓展於港島區的西隧轉乘網絡,本建議為Phase 1

1. 隧巴904 取消服務

2. 城巴930A 取消下繁服務

3. 開辦 九巴934B 往來 荃灣西、環宇海灣、大角咀、海盈、長沙灣、數碼港、瑪麗醫院、石塘咀、堅尼地城

九巴934B:荃灣西站 <> 數碼港

往 荃灣西站

01. 數碼港
{現 城巴30X 北行沿途各站}
09. 瑪麗醫院
10. 堅尼地城站
11. 爹核士街
{現 隧巴904 北行沿途各站}
16. 西隧口(轉乘九巴路線)
17. 銘基書院
18. 帝柏海灣
19. 奧運站:深旺道
20. 君匯港
21. 海盈邨
22. 碧海藍天
23. 泓景臺
24. 寰宇海灣
{現 九巴33 西行沿途各站}
28. 荃灣西站

往 堅尼地城

01. 荃灣西站
{現 九巴33 東行沿途各站}
06. 荃灣工業中心
07. 荔技角站
08. 昌華街
09. 碧海藍天
10. 中匯街
11. 奧運站;深旺道
12. 富貴街;大角咀道
13. 帝柏海灣
14. 西隧口(轉乘九巴路線)
{現 隧巴904 南行沿途各站}
18. 北街
19. 士美菲路市政大廈(前 新巴43X 站位)
20. 瑪麗醫院
{現 城巴30X 南行沿途各站}
28. 數碼港

全程收費:$19.60
西隧口 往 荃灣西站:$10.80
寰宇海灣 往 荃灣西站:$6.30
堅尼地城站 往 君匯港:$12.10(落車車站泊卡)
中匯街 往 士美菲路市政大廈:$11.40
荃灣西站 往 帝柏海灣:$10.80(落車車站泊卡)

服務時間:雙向大致跟隨現 隧巴904,班次大致為30分班

4. 城巴970X 來回改經 堅尼地城,不經 西營盤、香港大學,並更改九龍區總站至 荔枝角,不經長沙灣(甘泉街)總站

城巴970X:香港仔 <> 荔枝角

往 荔枝角

01. 香港仔
{現 城巴970X 北行沿途各站}
16. 中華基督教墳場
17. 堅尼地城站
18. 爹核士街
19. 卑路乍灣公園
20. 西祥街
21. 西隧口(轉乘城巴路線)
{現 城巴970X 北行沿途各站}
34. 長沙灣徑
{現 隧巴171 北行沿途各站}
39. 荔枝角

往 香港仔

01. 荔枝角
{現 隧巴904 南行沿途各站}
05. 麗新商業中心
{現 城巴970X 南行沿途各站}
21. 西隧口(轉乘城巴路線)
22. 寶翠閣
23. 山市街
24. 士美菲路市政大廈(前 新巴43X 站位)
25. 中華基督教墳場
{現 城巴970X 南行沿途各站}
36. 香港仔

收費、班次、服務時間不變,用車+1,以穩定班次

5. 城巴971 大部分時間將減班至30分班,用車-1

好處

1. 九巴能擴展自家西隧轉乘網絡至 堅尼地城、石塘咀
2. 九巴提供特快服務往來 大角咀 和 荃灣
3. 九巴保留 堅尼地城、石塘咀 往來 大角咀 之特快服務
4. 城巴可借機取消930A下繁服務
5. 城巴可加車予970X線,以穩定其班次
6. 薄扶林道重新有往來 堅尼地城、石塘咀 之巴士服務
7. 堅尼地城 過海巴士服務有所提升(904+971變934B+970X+971)

樓主| Ravenclaw 發表於 2023-7-18 22:59 | 顯示全部樓層
改左934B,廢事唔夠客,封 數碼港<>長沙灣 城巴 後門...
charlesli0104 發表於 2023-7-19 14:48 | 顯示全部樓層
香港仔冇左山道特快過海都已經係個問題
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-7-19 16:12 來自手機 | 顯示全部樓層

charlesli0104 發表於 2023-7-19 14:48
香港仔冇左山道特快過海都已經係個問題

開頭我有淋過970行山道天橋既,然後西營盤果3個站交比905同971,但一動不如一靜,反正山道天橋入西隧系搵笨,大部分時間快得唔知有冇5分,唔似得30x/90B快慢線成10-15分去港碼/IFC,有德輔道西堆燈幫手拉開個時間距離…
kmb71k 發表於 2023-7-19 23:40 | 顯示全部樓層
970X繁時已經爆車
你仲要佢做埋西環
以上回應,是否可行?是否合適?
chunglau 發表於 2023-7-19 23:42 | 顯示全部樓層
971咁搞,石排灣多得你唔少,又焗人行落山搭車!
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-7-20 03:59 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2023-7-19 23:40
970X繁時已經爆車
你仲要佢做埋西環

當有934B時,數碼港會跌一堆西隧轉車客去老九轉乘網,到時970就會有位清薄扶林道堆客,同埋Phase 2 970x會拆線…
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-7-20 04:03 來自手機 | 顯示全部樓層
chunglau 發表於 2023-7-19 23:42
971咁搞,石排灣多得你唔少,又焗人行落山搭車!

我唔知你搭971去邊啦,不過如果系過海,我又好好奇石排灣會唔會咁好毅力支持將來要遊完田灣華貴華富先開始有域多利道既971啦…
chunglau 發表於 2023-7-20 19:49 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-7-20 04:03
我唔知你搭971去邊啦,不過如果系過海,我又好好奇石排灣會唔會咁好毅力支持將來要遊完田灣華貴華富先開 ...

你應該話除咗你提出嘅建議之餘,建議埋970X延長去石排灣就唔同啦!
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-7-20 21:07 | 顯示全部樓層

chunglau 發表於 2023-7-20 19:49
你應該話除咗你提出嘅建議之餘,建議埋970X延長去石排灣就唔同啦!

請體Phase 2...

Phase 2

比左甜頭你啦,換黎既系冇直車去西環、域多利道、田灣、華貴、華富...