hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 南區過海重組 78, 90B, 934B, 970, 970X, 971(P ...
開啟左側

[建議] 南區過海重組 78, 90B, 934B, 970, 970X, 971(Phase 2)

Ravenclaw 發表於 2023-7-20 21:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本重組意在平衡各方利益和為九巴拓展於港島區的西隧轉乘網絡,本建議為Phase 2

木建議須待Phase 1執行完成,方可進行,Phase 1請參考:

Phase 1

1. 城巴78 取消服務

2. 城巴90B 減班

3. 九巴934B 加經置富,原 九巴934B 站位和走線,請參考Phase 1

934B:荃灣西 <> 數碼港

往 荃灣西

數碼港
{九巴934B 北行沿途各站}
余振強紀念第二中學
置富徑
置富一期停車場
置富花園總站
置富花園網球場
瑪麗醫院
{九巴934B 北行沿途各站}
荃灣西

往 數碼港

荃灣西
{九巴934B 南行沿途各站}
瑪麗醫院
薄扶林村
富仁苑
雅緻洋房
華翠街
{九巴934B 南行沿途各站}
數碼港

班次、服務時間和收費請參考Phase 1

4. 城巴970 加經置富花園,不經華富,並減班至平均10分班

5. 開辦 城巴970P,全日往來 佐敦、油麻地、大角咀、薄扶林道、香港仔、石排灣

城巴970P:石排灣 <> 奧運站

往 奧運站

石排灣
漁暉道
{現 城巴970X 北行沿途各站}
余振強紀念第二中學
瑪麗醫院
香港大學站
{現 城巴970X 北行沿途各站}
山東街
旺角街市
銘基書院
奧運站
君匯港
維港灣
維港灣總站

往 石排灣

奧運站
銘基書院
快富街
旺角中心
{現 城巴970X 南行沿途各站}
蒲飛路總站
瑪麗醫院
余振強紀念第二中學
{現 城巴970X 南行沿途各站}
港灣酒店
香港仔中心
{現 城巴9701 南行沿途各站}
石排灣

服務時間、收費大致跟隨現 城巴970X,班次平均為20分班

6. 城巴970X 不經佐敦、油麻地,香港仔內街,並加經 華富南

Phase 1已建議 城巴970X 改以荔枝角為總站和改經堅尼地城,詳情請參考Phase 1

城巴970X:香港仔 <> 荔枝角

往 荔枝角

香港仔
漁暉道
香港仔漁市場
興偉工業中心
華富(南)總站
華富邨華安樓
瑪麗醫院
堅尼地城站
{新 城巴970X 北行沿途各站}
西隧口
{現 隧巴905 北行沿途各站}
荔枝角

往 海怡半島

荔枝角
{現 隧巴905 南行沿途各站}
西隧口
{新 城巴970X 南行沿途各站}
瑪麗醫院
華富邨華樂樓
華富(南)總站
田灣街
香港仔

全程收費: $14.50
銘基書院 往 荔枝角:$6.90
貿易廣場 往 荔枝角:$6.20
高樂花園 往 香港仔:$8.00
瑪麗醫院 往 香港仔:$5.70

服務時間大致跟隨 城巴970X,班次平均為20分

7. 城巴971 擴展服務範圍至黃竹坑,本建議須待於2023-2024 BRPP有關本線建議執行,方可進行

城巴971:海麗邨 <> 黃竹坑

往 海麗邨

黃竹坑
{現 城巴78 西行沿途各站}
香港仔漁市場
{新 城巴971 北行沿途各站}
海麗邨

往 黃竹坑

海麗邨
{新 城巴971 南行沿途各站}
港灣酒店
{現 城巴78 東行沿途各站}
黃竹坑

收費大致根隨現 城巴971,唯會增設相關的分段收費,已補償 城巴78 取消服務

服務時間大致根隨現 城巴971,班次提升至平均20分班

總結懶人包:

1. 九巴934B:數碼港、置富、蒲扶林道、堅尼地城、石塘咀、大角咀、四小龍、長沙灣、荃灣西
2. 城巴970:數碼港、置富、華富北(域多利道)、蒲扶林道、西營盤、佐敦、油麻地、旺角、深水埗、蘇屋
3. 城巴970P:石排灣、香港仔、佐敦、油麻地、旺角、大角咀
4. 城巴970X:香港仔、華富南、堅尼地城、大角咀、旺角、深水埗、長沙灣、美孚、荔枝角
5. 城巴971:黃竹坑、香港仔、田灣、華貴、華富、域多利道、堅尼地城、石塘咀、佐敦、油麻地、旺角、大角咀、海輝道(北行)、深旺道

kmb71k 發表於 2023-7-20 23:05 | 顯示全部樓層
我諗970X拉去鴨島無優勢
171走線本身比較直接都做到死死下

另外971拉去黃竹坑都相信唔會吸引到太多人坐
始終有鐵喺側邊太方便
相信一條去九龍東既107都已經夠玩
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-7-21 07:15 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-7-20 23:05
我諗970X拉去鴨島無優勢
171走線本身比較直接都做到死死下

改左,唔拉970X去鴨島...住...

971去黃竹坑系槍78,唔expect佢地搭過海...

真正會搭971過海既,我expect由華富開始...

我成條78槍然後加一部車已經可以拉971過去黃竹坑,正啦...

只要971 BRPP個改動做左之後,唔好忽然多左班石排灣往來田灣華富華貴田灣既客就得啦...
BUSMAN伯輋雯 發表於 2023-7-21 08:41 | 顯示全部樓層

971取代78其實幾唔理想,48取消之後係應該用78延長去深灣/海洋公園而唔係用4號,同埋而家78需求大咗,拉971落水其實無必要,本身971係應該有更好嘅善用空間

934B好奇怪,數碼港開兜返上薄扶林道,但明明華富喺正隔離有個大客倉都唔入埋去
同埋要開嘅話都應該係由香港仔開,當年970可以拆線,係因為華富+瑪麗+西營盤、香港仔+瑪麗夠數做到獨立線去旺角+深水埗,荃灣客源唔及旺角多,數碼港開高不成低不就
係就係有堅尼地城,但點解南區唔搵個更加多人嘅市中心做總站,有起色先拆線?
同埋九龍段又要大角嘴又四小龍,港島又要堅尼地城,坦白講好唔吸引

970系又係好古怪,先唔講而家970系本身已經無咁吸引,巴士公司又成日當呢兩條線無到係咁脫班,根本就無能力再拆線
就算而家有車,都應該用嚟加密返D班次同加快970X回車先
基本上成個970系港島果段就唔需要改,亦唔好無啦啦走去兜堅尼地城,970P已經唔需要存在,970X係可以跟904/905咁行飛走佐敦道直入大角嘴同旺角,970就維持原狀,只要加密返班次,西隧做轉乘,就解決曬D問題
如果你話堅尼地城無咗904要補償,些許加密返971,以及加返同970X西隧轉乘就已經夠數
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-7-21 17:40 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2023-7-21 08:41
971取代78其實幾唔理想,48取消之後係應該用78延長去深灣/海洋公園而唔係用4號,同埋而家78需求大咗,拉971 ...

48同78應該就冇關係既,香港仔<>黃竹坑站一向主力小巴4M,巴士個作用系繁時幫手清呢班客而已...

971 BRPP已經通過話要經華貴田灣華富食43M,即系971系港島既走線已經fix死左...

971唔上石排灣唯一技術問題系,石排灣系標書相當年要求既,目的系迫巴士公司比石排灣有過海直車...

咁970P換971走得唔得呢...因為只要石排灣用違反標書做理由話冇直車去現971沿線範圍,已經唔做得...

除非直接由石排灣拉971去黃竹坑殺78,但咁慳唔到幾多車,冇意思...

我相信971唯一有空間做既系,行完西九新區,經深水埗太子代替經大角咀,然後將我條970P拉入維港灣...

然後20同971對調總站...

我仲要assume海輝道唔嘈冇車去南昌站,否則要拉20入去...

平時以我既屎忽性格,我上面講果d細位我一定唔理,不過今次涉及到標書,而城巴系新巴既Successor,冇得唔理...

如果971做到深水埗,而934B亦做到堅城<>長沙灣,老九又keep到唯一西隧網絡既轉乘線,咁904一樣殺得...

咁其實970/970X亦都唔洗一併重組...

970/970X可以點優化就後話,因為我成個重組其實只系為左殺904,78都其次...

殺904要有2個條件:

1. 九巴keep住有線堅城往來西隧口轉車
2. 堅城要有直車往來長沙灣

你話971有更好既改善空開,你覺得如何呢?

覆住咁多先...
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-7-21 18:33 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2023-7-21 08:41
971取代78其實幾唔理想,48取消之後係應該用78延長去深灣/海洋公園而唔係用4號,同埋而家78需求大咗,拉971 ...

ok,點解934B系去數碼港?

1. 去香港仔既話,城巴一定嘈,然後由唔知系邊度天降d車(又走去陰970系?)去開南荃線封城九巴後門,香港仔全日有機會夠客...
2. 域多利道老九見咁既貓樣,旗都費事插,所以堅城後一定系上薄扶林道(我上面個POST講左點解系行堅城)...
3. 搵總站terminate,置富冇位,華富長遠重建,永遠唔洗入,同埋已經有170(九巴角度,半條自己既華富線)
4. 之後邊度至少有比較保證既翻放工客源,咪數碼港囉,970翻放工好大堆西隧轉車客...

點解上置富,又系九巴角度,自己冇線,同埋方便我補長沙灣970X唔入置富...

當然城巴都有機會反對九巴入數碼港搶客,但問題系,佢心知肚明,做數碼港往來荃灣,全日肯定唔夠客,佢唔會肯做全日荃灣線同老九死過...

因為荃灣西,已經有930X系度,佢大可以叫人轉970,反正非繁數碼港唔多人...

九巴為擴展系香港島既網絡,佢或會肯犧牲做,就好似老城做20A咁...

咁九巴肯做全日,城巴唔肯做,老運角度,唔比九巴做講唔通喎,數碼港未有鐵...

除非,城巴keep住做904系為左封九巴後門,咁冇得講...