hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 已過期信用卡乘搭九巴 付款失敗但照扣數 ...
開啟左側

[報刊新聞] 已過期信用卡乘搭九巴 付款失敗但照扣數

shakugan2005 發表於 2023-8-13 17:35 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2023-8-12 18:19
好似外國巴士收信用卡都係咁,個系統好似都要較長時間去確認番

咁外國大部分人渣車,冇咩人搭巴士,香港接唔接受到個個係車頭用較長時間等個系統去慢慢確認下?
cruisesnet 發表於 2023-8-13 18:35 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2023-8-13 17:35
咁外國大部分人渣車,冇咩人搭巴士,香港接唔接受到個個係車頭用較長時間等個系統去慢慢確認下?
...

真心低效率,一稍為多人就爆煲。
今年係英國火車擺工,有班Bath返Bristol既巴士, 上三十個人左右用左十分鐘
sunhoo 發表於 2023-8-13 20:24 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2023-8-13 18:35
真心低效率,一稍為多人就爆煲。
今年係英國火車擺工,有班Bath返Bristol既巴士, 上三十個人左右用左十 ...

熟客通常已有off-line交易嘅本地交通卡。應該只有旅遊線或其它交通工具出事以呢條線作替代咁嘅場景,先會有較多比例嘅乘客拍信用卡。
hoaaa 發表於 2023-8-13 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層

應該咁講,pay wave, 系offline payment,  過期即唔俾過數系合理。 銀行都要等一段時間至有機會看到invalid transaction. 但點解又過到數? 神奇。 但你地有無試過自動轉帳,信用卡過期以年計都過到數呢?的確唔明logic..
toyl 發表於 2023-8-14 09:48 | 顯示全部樓層
其實我覺得重點係過期咭拍上去係顯示剔號歡迎乘搭定係其他結果?
如果係剔號即係成功記錄准許乘車,但係apple pay好似片中所示失敗,咁問題反而出在九巴果部中銀機
kei_hk 發表於 2023-8-14 09:54 | 顯示全部樓層
hoaaa 發表於 2023-8-13 23:57
應該咁講,pay wave, 系offline payment,  過期即唔俾過數系合理。 銀行都要等一段時間至有機會看到invalid transaction. 但點解又過到數? 神奇。 但你地有無試過自動轉帳,信用卡過期以年計都過到數呢?的確唔明logic..

信用卡過期 不等如 close account or 停止/暫停運作

auto pay (包括八達通自動增值) 你同銀行簽左授權﹐入面條款講明﹐可以卡過期都仍可扣賬的。

八達通自動增值﹐仲可以惡到你真正cut card(取消戶口)後﹐如果仲有自動增值﹐銀行都會照扣賬﹐再出單叫卡主找數(有無額外費用就睇銀行)。

但係正常銷費交易﹐使用實體卡就會不成功的。

但經apple pay/google pay﹐真係唔知會唔會在offline交易的情況下﹐都視為可處理交易(有如 auto pay安排)﹐真係要等慌張西望的跟進報導﹐睇下九巴/銀行有什麼解釋了。

sunhoo 發表於 2023-8-14 11:21 來自手機 | 顯示全部樓層

apple pay入邊果張虛擬卡,show俾商戶睇嘅有效期如果未必跟實體卡,咁有機會商戶見到未過期而批准交易
tkglobe 發表於 2023-8-14 11:40 來自手機 | 顯示全部樓層
京华客车 發表於 2023-8-12 10:14
扣了錢為什麼是付款失敗?其實可以告巴士公司欺詐

你咪去試吓囉聰明人,搞清楚咩叫欺詐咩叫系統出錯先啦,呢啲咁嘅情況喺香港一日都唔知發生一千幾百單,俾啲常識啦
tkglobe 發表於 2023-8-14 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-8-14 11:21
apple pay入邊果張虛擬卡,show俾商戶睇嘅有效期如果未必跟實體卡,咁有機會商戶見到未過期而批准交易 ...

商戶收錢都唔會睇張卡到期,卡機過到數就得㗎喇,批唔批准交易亦都唔係商戶決定,商戶責任最多只係確認是否持卡者本人
sunhoo 發表於 2023-8-14 11:49 來自手機 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2023-8-14 11:43
商戶收錢都唔會睇張卡到期,卡機過到數就得㗎喇,批唔批准交易亦都唔係商戶決定,商戶責任最多只係確認是 ...

卡機見到嘅有效期過左,卡機自己已經block左呢單交易,都唔使等連線回訊。如果無呢個設定,只可以話係金融支付行業重大漏洞。