hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 路政署指將研究荃灣綫延伸至荃景圍設站 ...
開啟左側

路政署指將研究荃灣綫延伸至荃景圍設站

s3n370 發表於 2023-8-23 22:02 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-8-23 12:31
港島綫西延同顯徑站都冇上蓋送,咪又係咁起
美麗新香港黨大過私人公司
前排先吹風話新鐵路項目唔一定比00 ...

顯徑站無上蓋係兩鐵爭沙中線標嘅產物;
西港島線連插針樓都難起到;
之後出現嘅油塘通風樓都改到可以起鐵路上蓋;
近期D嘅小蠔灣車廠上蓋唔係龜龜獨家。

啱啱流佐標嘅油柑頭咁山旯旮都要打主意,
荃灣線真係延線,唔諗整上蓋係難以置信。唔直接俾龜,政府都一定諗。

好似樓上話齋,延埋去油柑頭塊地再重新包裝做鐵路上蓋,真係唔係無可能。
ccchhhuuunnn 發表於 2023-8-23 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-8-23 22:02
之後出現嘅油塘通風樓都改到可以起鐵 ...

顯徑站唔夠5萬人口本身唔諗住起,只係順便起埋成本唔高先起埋,唔關兩鐵競爭事

堅尼地城游泳池連埋街市夠位起
不過拎咗嚟起社區綜合大樓同PTI啫
0066呢隻地產股專做上蓋物業但又唔一定次次有得做或者比佢做到
cruisesnet 發表於 2023-8-23 22:42 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2023-8-23 20:38
延線多數會比返0066
引入競爭多數都係交椅洲線 話晒全新鐵路 又跨境

難得港鐵可以一統天下(一間做晒好過兩間競爭,轉車又唔方便),你唸下連高鐵都要比港鐵分一杯,

我就唔信真係會引入第二間公司。
出下口述改下票價調整機制姐。

s3n370 發表於 2023-8-23 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-8-23 14:41
顯徑站唔夠5萬人口本身唔諗住起,只係順便起埋成本唔高先起埋,唔關兩鐵競爭事

堅尼地城游泳池連埋街市 ...

原有嘅協定係唔會有上蓋物業發展權,
咁加站果陣要整上蓋物業,咁咪違背當初嘅協定囉

雖然加站都同需要更改原有協定,但加站只屬更改細節,
整上蓋物業則涉及business model及funding呢兩點好大機會係贏標關鍵嘅原則性問題,唔係話唔可以改,
而係改嘅implication會好大。
hellomato 發表於 2023-8-24 20:18 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-8-23 22:02
之後出現嘅油塘通風樓都改到可以起鐵 ...

去地政總署查咗下油柑頭地皮嘅位置,隔住屯公對落就係灣景+麗城。呢個位起地鐵站似乎真係有得做——客源自然係灣景+麗城+油柑頭住宅區;
(個站自己兼做埋油柑頭住宅區嘅落山通道)
並且可以預留埋,假如屯荃鐵路再次上馬,用油柑頭站做起點。

荃景圍站就專心做荃灣中心、荃威花園等地居民出入。
我是一部小小MMC~~~~
Ricky403 發表於 2023-8-24 20:29 來自手機 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-8-24 20:18
去地政總署查咗下油柑頭地皮嘅位置,隔住屯公對落就係灣景+麗城。呢個位起地鐵站似乎真係有得做——客源 ...

你回緊位人兄都只係吹下水FF下,唔認為會做到夠吸引嘅回報率
油柑頭塊地皮喺山坡上面,發展密度同地積比大極有限
又,喺入面起地鐵站建築成本唔會平得去邊

西約客而家都係用緊荃灣站/荃灣西站,其實只不過左手交右手
票務亦無乜盈利能力可言,唔會考慮
kay 發表於 2023-8-25 08:54 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-8-24 20:29
油柑頭塊地皮喺山坡上面,發展密度同地積比 ...

油柑頭搵房協頂左即係政府覺得再招標市場唔BUY
不過今年政府賣地收入好大機會凍過水

唔投地/低價投都有唔少原因
息高環境做投資都審慎好多
有D直頭賣野找數
世界很簡單 人類很複雜
巴士的膠 發表於 2023-8-25 21:18 來自手機 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2023-8-22 09:30
建議與中鐵線一併考慮(中鐵線在荃葵分別設荃景圍及北葵涌站,前者為中鐵線、荃灣線轉乘站) ...

停大窩口好過入荃灣迫,挖掘空間充裕下,用鑽石山/紅磡模式都可以。
巴士的膠 發表於 2023-8-25 21:22 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-8-24 20:29
油柑頭塊地皮喺山坡上面,發展密度同地積比 ...

係拉起碼去到小欖轉東大嶼綫甚至成條屯荃起哂先有明顯效益。
hellomato 發表於 2023-8-29 10:15 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-8-25 21:22
係拉起碼去到小欖轉東大嶼綫甚至成條屯荃起哂先有明顯效益。

屯荃我估要等屯馬線落屯門碼頭,以及東大嶼線上馬後先開始有plan;而且更傾向全條一次過開通。
基礎走線應該係荃景圍——屯門16區(屯門碼頭上一個站,預留延長至龍鼓灘,配合當地發展)
兩邊總站分別轉荃灣線和屯馬線,以及小欖(掃管笏/黃金海岸)轉東大嶼線;
其他分站包括屯門西(兆麟/三聖/置樂)、青龍頭、深井、油柑頭(麗城/灣景/山上地塊)

回埋再上一條:讚同中鐵線/荃灣線轉車站擺大窩口。大窩口站本身人流較低,有較充裕空間容納新增人流。
而且中鐵線部分必定在現有車站北面(因為之後要拐上葵涌東北),可以趁機擴展大窩口站的服務範圍至石圍角邨及城門谷一帶。
然而中鐵線與既有大窩口站有相當距離,或改為獨立設“城門站”或“石圍角站”
跟大窩口站做非付費通道換乘(如同尖沙咀站/尖東站的關係),亦方便山上長者居民下山出行。
我是一部小小MMC~~~~