hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組 A10 A11 A17,取消 2 及縮短 97 服務時間 ...
開啟左側

建議重組 A10 A11 A17,取消 2 及縮短 97 服務時間

樓主| 2076 發表於 2023-8-30 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2023-8-29 19:36
拎 10 架車行 A17 仲要 20-30分一班,然後取消 2號,搶錢都唔係咁啦。
另外 720 轉 2A 收5.2? 係咪理想化得 ...

720 轉 2A 只限西灣河前上車的雙向分段客,主要係比愛秩序灣客去北角至銅鑼灣沿線。

A11 先入豬橋係慳行車時間,因為 A11 會改灣仔下站西隧,就算入左豬橋先,灣銅客去機場都會快左。

城巴冇心做本土線係人都知。與其留返 2 日日 30 分鐘一班吊命,碼頭船客去東區跌晒落鐵,倒不如搏下城巴會做好 A11,至少有唔少時段都係開緊 20 分鐘一班,中碼去東區會密車唔少。

如果真係好 concern 東行車費問題,A11 港碼分段減到落 $5.2 都冇問題,因為拎 2 的車去開 A17,對城巴而言絕對吸引。
 樓主| 2076 發表於 2023-8-30 17:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-8-29 19:52
A10擺海洋公園會出到幾多客,點解唔擺深灣開

A10 唔拉埋去海洋公園唔夠里數收 $50.3。

而且海洋公園正門同水上樂園都有酒店客。
 樓主| 2076 發表於 2023-8-30 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2023-8-30 00:21
淨係點樣補償中碼$5.2客都知幾乎無可能,唔通巴公肯將720,722全程同A11分段齊齊減到$5.2?無人信囉。
而 ...

淨係點樣補償中碼 $5.2 客都知幾乎無可能,唔通巴公肯將720,722全程同A11分段齊齊減到$5.2?

A11 分段減到 $5.2 冇問題,反正 A12 嘉安街都長期平過 18X 啦。至於北角打後,我係打漏左,係要加返 A11 轉 2A 的次程免費轉乘。(不過只限港碼打後上車的客)

2A 疏車仲有 81 / 電車,$2 客就更多選擇。根本 2 就可有可無,死等 2 的客真係唔多。

A10 係長,但城巴唔肯減價,唔去海洋公園點夠 55 公里?反正海洋公園條 A17 長期停開,開返 A10 都好過冇車,而且海洋公園都預左唔多客,寧願 A17 去做有客的鴨島好過,順手斬 97。

A11 入中碼但飛金鐘同軒尼詩道,直行告士打道又點會慢過宜家?

A17 北行走線,會快過 A10 兜華富置富摩星嶺。以前鴨島出中環,班客都係搭隧道車多過薄扶林車。A17 以前有唔少人搭過,35 分鐘入到西隧。A17 黃竹坑天橋直入香隧,唔兜跑馬地,利東計 30 分鐘都到西隧,A10 都仲喺摩星嶺。
ate214 發表於 2023-8-30 18:16 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-8-30 18:05
淨係點樣補償中碼 $5.2 客都知幾乎無可能,唔通巴公肯將720,722全程同A11分段齊齊減到$5.2?

A11 分段減 ...

A12就話專二長期無加過價造成既差距
新加既仲會賣大包? 天真過阿嬌
肯收返18既$6.50都偷笑

可有可無指722分分鐘快唔過2仔
作過個藉口調車去專二啦

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
James116 + 2 + 10 給你一個like

查看全部評分

樓主| 2076 發表於 2023-8-30 19:28 來自手機 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2023-8-30 18:16

我會諗 722 提速飛走灣碼,叫 18X 東行兜灣碼飛北角,咁樣 722 就唔會慢過 2 了。

當然會係 700 開線後先做。

我覺得只要殺到 2,城巴未必唔肯減價。其實 A11 港碼本身都只係收緊 $6.8,減到 $6.5 肯定可以。$5.2 亦都唔係冇可能。
106116_1023 發表於 2023-8-30 20:07 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-8-30 18:05

A11 分段減 ...

以A11咁高穩既客量,仲專登兜入中碼塞為左補位而阻住機場大橋客車程係咪有d反智?貼地D,有車剩都應該去做大橋加班車好過啦...
A12分段平過18X只不過係巴公猛加18X車費,加到仲貴過鐵而唔係本身A12平,而且乘客見到要轉乘只會坐其他/坐鐵,趕客。
81係有緣人班次,去唔到老銅,維園上車要成$5.8,電車都唔係密,幫唔到。
只有唔了解2號既人先會覺得佢無用,日日都有中碼客、老銅客、大坑客、幫手清2A客、愛東客支持,有時仲要企,點會可有可無?你可以唔鍾意佢,但佢唔係可有可無。

>A10 係長,但城巴唔肯減價,唔去海洋公園點夠 55 公里?
咁咪唔好郁囉,你都話車程冗長,去海洋公園咪一樣車程冗長,無人話一定要改。

>海洋公園條 A17 長期停開
停開咪停開囉,你都識話海洋公園預左唔多客,仲堅持開?有車都應該加密番A10/11/12或者大橋加班車好過。
鴨島要方便有A10,要快有鐵,而利東已經無左96,留97好正常,用90去補又會令西村人不滿,正如叫592入利東都一樣令人唔鍾意。

>A17利東計 30 分鐘都到西隧...
飛機唔等人,如果塞香隧再塞灣仔中環?

>寧願 A17 去做有客的鴨島好過
鴨島去機場咁有客,咪開A10鴨島特班囉如果有車,根本就唔值得為左咁而專登開番A17又夾硬要A11行海皮。
仲未講機場大橋客要比A17價錢去A11原有既金鐘灣銅,幫巴公加價咩?

如果有心想A車好,先係A10/11/12正常番班次、加大橋加班車、六日A10/12大橋特車已經足夠,而唔係去開番A17。

評分

參與人數 2aPower +4 HugeC +20 收起 理由
James116 + 2 + 10 給你一個like
Peter03145212 + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

Chelsea FC
brianso198 發表於 2023-8-30 20:22 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-8-30 19:28
我會諗 722 提速飛走灣碼,叫 18X 東行兜灣碼飛北角,咁樣 722 就唔會慢過 2 了。

當然會係 700 開線後 ...

灣碼去耀東要轉坐720, 你覺得係咪咁易過關?

722自己唔係無能力拆線, 但東行客數同西行比實在差太遠, 耀東最多客上既係康怡或之後

brianso198 發表於 2023-8-30 20:24 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2023-8-30 18:16

人地係講過因為18X貴過A12, 所以A12開唔足車架係應該
幫黃巴幫到幾出面
kmb71k 發表於 2023-8-30 21:00 | 顯示全部樓層
A11剩係做北角同銅鑼灣未必夠客
除非拉到去太古城或鰂魚涌
A12改為西灣河上東廊
以上回應,是否可行?是否合適?
brianso198 發表於 2023-8-30 21:11 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2023-8-30 21:00
A11剩係做北角同銅鑼灣未必夠客
除非拉到去太古城或鰂魚涌
A12改為西灣河上東廊 ...

你覺得太古鰂魚涌北角被大幅拉長行車時間會過到當區?

A12機場開車一個鐘多少少去到西灣河, 呢個速度仲想點?

而家A12最慢都係小西灣, 788轉點都係贏, 但柴灣唔一定