hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組 A10 A11 A17,取消 2 及縮短 97 服務時間 ...
開啟左側

建議重組 A10 A11 A17,取消 2 及縮短 97 服務時間

kmb71k 發表於 2023-8-30 21:45 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-8-30 21:11
你覺得太古鰂魚涌北角被大幅拉長行車時間會過到當區?

但係A11服務地區太少
所以咪諗住做多兩個區幫補下客量
否則班次會好疏
以上回應,是否可行?是否合適?
Peter03145212 發表於 2023-8-30 21:57 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-8-30 21:45
但係A11服務地區太少
否則班次會好疏

A11服務地區有北角、銅鑼灣東、大坑、銅鑼灣、灣仔同中上環
kmb71k 發表於 2023-8-30 22:00 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-8-30 21:57
A11服務地區有北角、銅鑼灣東、大坑、銅鑼灣、灣仔同中上環

我講緊樓主個建議
唔係而家走線
brianso198 發表於 2023-8-30 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2023-8-30 21:45
但係A11服務地區太少
否則班次會好疏

A11現有服務範圍根本唔稱得上好慢

炮台山咁樣行,而家交通狀況正常又係一個鐘多小小就到,乜真係差到要整頓?

如果A11行埋北炮先到太古,咁咪一樣重覆A12所謂錯誤

kmb71k 發表於 2023-8-30 22:05 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-8-30 22:00
A11現有服務範圍根本唔稱得上好慢

炮台山咁樣行,而家交通狀況正常又係一個鐘多小小就到,乜真係差到要 ...

其實我唔知你係講緊而家走線定係樓主建議走線
其實我一直講緊樓主建議走線
因為佢建議A11走線剩係做北角同銅鑼灣
讓晒灣仔中上環俾條A17做
brianso198 發表於 2023-8-30 22:23 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-8-30 22:05
其實我唔知你係講緊而家走線定係樓主建議走線
其實我一直講緊樓主建議走線
因為佢建議A11走線剩係做北角同 ...

樓主果條更加唔提,佢南行為咗食咗條2號走去做中環碼頭同灣仔,夠慢未?

兩條線怡和都唔停連788都轉唔到,呢啲咪叻叻👍🏻👍🏻
cky 發表於 2023-8-30 22:51 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-8-30 19:28
我會諗 722 提速飛走灣碼,叫 18X 東行兜灣碼飛北角,咁樣 722 就唔會慢過 2 了。

當然會係 700 開線後 ...

害條 2 都算
用 722 飛灣碼改 18X 入灣碼都諗得出先離地

18X 宜家已經來回行繞道要特登行返慢去灣碼
西區人慢咗,灣仔客要坐多兩個站兼民康街出番電車路

我宜家啱啱坐 2240 架 722 (6128)
灣碼上咗 15 人
呢批客寧願俾多 3 蚊都唔走去隔離吼架 2A
之前其他人提過 722 飛灣碼都已說明得不償失

A 車返港島有分段,係晌唔影響機場客下及因應走線的情況下去作短途分段,但去機場就唔同,點會俾分段客拖慢機場客?仲話要A 車先入豬橋先去機場,莊閒不分咪倒走機場客囉
所以一心癡想 A 車攪雙向去食流水線根本就係想多了。
cky 發表於 2023-8-30 23:03 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2023-8-30 20:07
以A11咁高穩既客量,仲專登兜入中碼塞為左補位而阻住機場大橋客車程係咪有d反智?貼地D,有車剩都應該去做 ...

都係果句
啲巴士迷都唔知乜原因要咁迷戀條 A17
一定要開番仲要諗住可以開得密過其他 A 線

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
106116_1023 + 3 + 10 精闢見解

查看全部評分

樓主| 2076 發表於 2023-8-31 07:33 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2023-8-30 20:07
以A11咁高穩既客量,仲專登兜入中碼塞為左補位而阻住機場大橋客車程係咪有d反智?貼地D,有車剩都應該去做 ...

都冇車冇人加班,唔斬港島的線,點樣調人去開 A10 A12 正常班次仲要開一堆加班車同豬橋特班?

呢個重組早繁後唔駛開 97,仲可以放 4 部車出來比機場線開特班或者開返正常班次,尤其是下繁大家都嘈緊的 A12。

我明重組一定會影響現有乘客,但係咪乜都唔好做,由得巴士公司蝕錢欠人收車脫班?大家都見過 720 722 比人收到 30 分鐘一班。

我夠膽講,用 A11 食 2 東行,就算收返 $5.2 分段,城巴都樂意開全日大部分時間 20 分鐘一班,東區居民、離島居民全部都受惠。
 樓主| 2076 發表於 2023-8-31 07:37 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-8-30 22:23
樓主果條更加唔提,佢南行為咗食咗條2號走去做中環碼頭同灣仔,夠慢未?

兩條線怡和都唔停連788都轉唔到 ...

A11 東行唔係跟足 2 行,佢停郵政總局、大會堂、演藝、入境,行灣北去銅鑼灣係快過行入面軒尼詩道,尤其是三隧分流後。中碼平均都係慢過行怡和 5 分鐘,飛告士打道抵銷左。

轉 788 大會堂、演藝、入境都係同站轉。