hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議輕鐵 506P 提供全日服務,縮短 615,取代 506 及 61 ...
開啟左側

建議輕鐵 506P 提供全日服務,縮短 615,取代 506 及 614P

樓主| 2076 發表於 2023-9-5 06:47 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-9-4 17:29
不如 506P 507P 全日直通運轉

然後 614P 615P 取消

507 拖卡比例高過 614P 615P 好多,用 507P 直通 506P 繁忙時間點計都唔夠車卡用。

所以 506P 兆康直通基本上剩係可以行 615P……
 樓主| 2076 發表於 2023-9-5 07:03 來自手機 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-9-4 18:41
615縮線仲提?咁簡單啦,615跟507P行,507取消,615P保留
615/507P南行兆康regulation ...

507P 615 615P 505 506P 加埋,兆康站唔夠位,除非你話縮 615P 去田景……

上面講過 506P 係抽 614P 的車去行,即係冇乜拖卡,但 507 拖卡比例高好多,繁忙時間唔會夠車卡行 506P + 507P。所以 506P 開全日,基本上係肯定直通 615P。

不過你話 615 / 507P 玩聯合班次,令我諗到可以 615 / 507 聯合班次,咁 615 就唔駛斬短都夠車行 30 分鐘一班仲唔駛循環。

507 屯碼去田景行 28 分鐘,615 田景去元朗都係 28 分鐘左右,所以用 2 部車,就可以開 30 分鐘一班 507 田景直通 615 去元朗。田景亦都易啲控制聯合班次。

換言之,我建議網絡係
505 不變
507 不變,但每個鐘抽 2 班延長去元朗(617)
506P 兆康直通 615P
610 不變
614 加班
614P 615 取消
617 屯門碼頭-元朗
經安定、屯門、河田、大興、田景、兆康、洪水橋,每 30 分鐘一班
 樓主| 2076 發表於 2023-9-5 07:06 來自手機 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-9-5 00:36
我一直都認同屯門同杯渡間應該有直車
不過兩邊點走法真係好難取得平衡
特別係現時嘅主線太深入民心

所以最有空間落手的,就係 614P 同 615P,因為 cut 左都仲有 614 615 做返,居民亦都最易適應。

506P 本身就係直通 614P,順理成章係 cut 614P,主線加返班次補償景峰來往安定豐景園就 ok。
1181174166 發表於 2023-9-5 08:36 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-9-5 07:03
507P 615 615P 505 506P 加埋,兆康站唔夠位,除非你話縮 615P 去田景……

上面講過 506P 係抽 614P 的 ...

原意兆康得507P/615(617)要等,其他都即捕即解
講起唔夠位,617想密返少少(eg 20分鐘一班)就614無乜可能加密,505搵線直通就唔需要留咁耐⋯⋯
 樓主| 2076 發表於 2023-9-5 14:44 來自手機 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-9-5 08:36
原意兆康得507P/615(617)要等,其他都即捕即解
講起唔夠位,617想密返少少(eg 20分鐘一班)就614無乜可 ...

505 全拖卡,兆康直通東邊又係會強行降低拖卡比例,山景肯定反到上天台。

617 咁樣做到 30 分鐘一班,其實已經好理想。唯一擔心係 507 617 夾班次唔會好似 614 614P 咁樣長期唔平均。

615 / 617 兆康停 2 號月台,其實冇可能等 507P。
天空之神 發表於 2023-9-5 16:51 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-9-5 06:47
507 拖卡比例高過 614P 615P 好多,用 507P 直通 506P 繁忙時間點計都唔夠車卡用。

所以 506P 兆康直通 ...

但 507P 建議用單卡算

其實552 553 係好高效率
如果屯門站係直接行到過對面月台既話
加埋西側 507 東側 614 係解決哂問題

良景出青公走廊大可以用 A34 解決
.
1181174166 發表於 2023-9-5 18:48 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-9-5 14:44
505 全拖卡,兆康直通東邊又係會強行降低拖卡比例,山景肯定反到上天台。

617 咁樣做到 30 分鐘一班,其 ...

聯合班次從來都係營運商唔肯去執而引致,唔認同需要顧慮太多
南行已表明靠兆康regulation去就返時間,理論上都做到平均
所謂無直達車問題,輕鐵又唔係巴士,過疏班次不如密車轉車,尤其整到615半生不死
cky 發表於 2023-9-5 23:58 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-9-3 14:58
507 班次太密,拉去兆康就已經用多兩部車卡,仲未計搵佢直通 506P 會連帶將 506P 加密,結果會係 615 縮 ...

我唔覺得 507 過密
507 一嚟有市場
二嚟宜家通常都要 8 至 10 分鐘一班
一單 507 30 分左右
正常情況下日頭非繁都係用 7 個序號
兼且單孖混合
係咪佔用好多車,又唔係
最浪費反而係 751
成日同 610 拍拖嚟
仲要孖+孖 或者單+單
單卡逼死
孖卡又浪費大量座位
返屯門永遠都係 610 嚟先過 751
去西北就一時時
感覺同 614 系同 615 系一樣
cky 發表於 2023-9-6 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-9-5 14:44

617 咁樣做到 30 分鐘一班,其 ...

正規線30分鐘一班車
不如唔好開

614 係繁時已係最早變番做 18 分一班已經想死
夜晚十點十一點仲夠膽死廿分甚至 24 分先一班
搭紅 van 或青公巴士仲冇咁嬲
 樓主| 2076 發表於 2023-9-6 00:10 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2023-9-6 00:02
正規線30分鐘一班車
不如唔好開

615 可以唔開的話一早唔開...... 但地區真係咬住良田來往元朗的直車,其實 30 分鐘一班都仲係密過三聖置樂要靠 53。
反而 614 就真係有用,來往屯元市中心,根本上就係 614 最方便,所以我係抽 615 的車去幫 614 加密返去 10-12 分鐘一班。同埋 615 陰乾,可以令 610 614 751 的班次接近返少少,唔駛成日都要等 10 分鐘先有車一齊埋站。

至於 507,我冇話佢過密,我意思係指以 507 咁密車,拉過去兆康全線變 507P 要用多唔少車卡,連帶直通東面 506P 都要開到 507 咁密的話,就唔可行。

751 醫院線,加埋係屯門唯一天水圍線,都冇得改啦。你見我建議方案完全唔搞 610 751 就知乜事。
抗議962B重組
還我962全日服務