hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議城巴修改路線編號命名標準
開啟左側

建議城巴修改路線編號命名標準

mak5052 發表於 2023-9-5 08:30 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-9-5 04:26
果句,用開既就繼續用,到要更改服務時先借機一齊改…

咁建議 95/595 合併時繼續使用 95 編號(因須同時更新鴨脷洲站牌,建議同時將 592 改為 92)
天空之神 發表於 2023-9-5 08:34 | 顯示全部樓層
其實最應該改既係港島區巴士服務同新大嶼山離島巴士服務

一個香港有 3 條 1 號仔 + 2 號
同一區有 2 條 36

雖然,唔亂就好但外人根本唔識搭車
.
LAK2 發表於 2023-9-5 11:10 | 顯示全部樓層
反正都係吹水, 一於研究下

5xx vs 7xx 果part 你都搞笑
你覺得改幾條東廊線做5xx易D
定改晒全部將軍澳西九線做5XX易D
仲未計本身港島有511/592/595又要改

好明顯係改都應該係
720/722/780/788/789變520/522/580/588/589
咁樣港島5xx同成個西九將軍澳都唔駛改
你篇文都會短好多

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +2 收起 理由
LauCT + 2 + 2 有圖有真相,英雄所見略同

查看全部評分

Ravenclaw 發表於 2023-9-5 17:45 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2023-9-5 08:30
咁建議 95/595 合併時繼續使用 95 編號(因須同時更新鴨脷洲站牌,建議同時將 592 改為 92) ...

個原則系,唔好只改number,要改就連服務更改時一齊做...

Or,用黎玩一招叫換湯不換藥,用黎系微調服務時去brain-wash乘客話提升服務...

等乘客覺得巴士公司做左野,改number系搞PR用既...
Peter03145212 發表於 2023-9-5 17:49 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-9-5 17:45
個原則系,唔好只改number,要改就連服務更改時一齊做...

Or,用黎玩一招叫換湯不換藥,用黎系微調服務 ...

樓主話城巴擴充版圖就要改Number,我就覺得好好笑,要擴充版圖問題唔係在於Number,而係在於一條線嘅走線同班次,你條線兜嚟兜去且班次又疏,就一定唔會有人捧場,所以要擴充版圖走線同班次先係最重要,Number who care
天空之神 發表於 2023-9-5 19:28 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-9-5 17:49
樓主話城巴擴充版圖就要改Number,我就覺得好好笑,要擴充版圖問題唔係在於Number,而係在於一條線嘅走線 ...

咁屎水當日郁 96 可能就係想搶將軍澳線
.
LauCT 發表於 2023-9-5 20:39 | 顯示全部樓層

原則上認同你嘅建議,但有見城巴500系列只於港島區使用,城巴700系列於港九新界各地亦有使用;有見及此,從對乘客嘅影響方面出發,應該將以上有關 500系列 同 700 系列 嘅建議標準對調,減少路線編號改動,以減低更改路線編號而對乘客造成嘅影響。
即:
500 系列 港島區擴充號碼,及東區走廊特快
700 系列 九龍及新界區擴充號碼,與現時九巴 200 系列類似

以下路線可以考慮更改線號

現有路線

新編號
780 788 789 720 720A 720P 720X 722

580 588 589 520 520A 520P 520X 522

西貢區居民
LauCT 發表於 2023-9-5 20:54 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2023-9-5 11:10
反正都係吹水, 一於研究下

5xx vs 7xx 果part 你都搞笑

橫掂都係改編號,順便改埋好似 260 307 629 呢啲舊路線編號,變 560 607 529
西貢區居民
kmb71k 發表於 2023-9-5 22:10 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-9-5 02:25
咁遠至 1973 年九巴路線編號大重組,373A 變 978,307B 307C 變 907B 907C,近至 962 系列重組肯定又係號 ...

你提果啲例子只係間中改一兩條
你建議果啲係一次過改成廿幾條
要方便自己要全港巿民重新適應廿幾條新路線編號
咁都唔係擾民係乜嘢?
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| asv98.kw131 發表於 2023-9-6 00:14 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2023-9-5 20:39
原則上認同你嘅建議,但有見城巴500系列只於港島區使用,而城巴700系列於港九新界各地亦有使用;有見及此, ...

其實我都有諗過呢個做法,不過我個人 prefer 留歷史長遠啲嘅東區走廊特快個號碼。

我亦都有諗過更加簡單嘅做法:500 系列同 700 系列都改為擴充號碼,咁現時所有 500 系列同 700 系列都唔需要改號碼。
新嘅路線可以因應情況而決定用雙位數、500 系列或者 700 系列。

舉例(真係舉例),如果粉嶺北嘅路線係城巴做,城巴可以用 570 - 579 或者 770 - 779 任何一個系列,如果焗住全部用 79 系列,搞埋啲唔關事嘅 79ABCDEFG 出嚟,到時就真係學 為民著想大使 所講:好擾民啦;又例如,如果大西北又有新線係城巴做,但係同 50 / 55 / 56 關係唔大,城巴都可以用 51X / 52 / 53X / 54X / 57 - 59 / 60 / 62 / 550 - 569 / 750 - 769 都得,唔使一堆唔關事嘅路線又喺度 ABCDEFG。
忍一時之氣 滅自己威風