hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 城巴 A17 A20 A23 A25 概念重組
開啟左側

[建議] 城巴 A17 A20 A23 A25 概念重組

1181174166 發表於 2023-9-12 18:07 來自手機 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2023-9-12 17:28
你想我講幾多次?A21可以唔幫,意思即係可以走線可以原封不動。A21唔一定要特快。

A21客量龐大,最簡單解 ...

已經開唔足仲想加班
而且夠客本身無必要碌深旺道,如果有第二條線頂手就
A21要幫印唔係尖沙咀啦,旺角上車問題大啲啦
 樓主| 天空之神 發表於 2023-9-12 18:13 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2023-9-12 17:28
你想我講幾多次?A21可以唔幫,意思即係可以走線可以原封不動。A21唔一定要特快。

A21客量龐大,最簡單解 ...

咁你 #7/13/15 想講咩

一時又話A25 唔使做旺角以南
然後講 A21 唔使幫

仲有一句如果要幫A21 叫 A25 做特快

講重點啦無人知你想點....

A20 做過特慢 A25 做特快
根本劃唔好條界咪比 A21 飽死 A20 A23 A25 餓死
.
toby_tl10 發表於 2023-9-12 21:34 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-9-12 18:13
咁你 #7/13/15 想講咩

一時又話A25 唔使做旺角以南

#7係講你嘅新A25做旺角以南彌敦道冇客(因為重蹈舊A20覆轍)

#13係解釋#7,兼提供兩個方向:a)搞尖沙咀特快;b)咩都唔搞

#15唔係我,唔識解釋

你仲未解釋#17
咁以前A20 好而家 A25 好,都有條尾係紅磡以外,無計架

係咩意思,舊A20喺紅磡站開,廣東道自轉一圈,跟住行彌敦道長沙灣道掃到美孚,你講嗰條尾究竟喺邊度?

呢度係你想要嘅重點:A21一動不如一靜,咩都唔好做,毋需搵其他A線分走A21啲客

A20 A23 A25係A線過分擴充嘅結果,餓死係正常同預期之內
To infinity... and beyond
1181174166 發表於 2023-9-12 22:08 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2023-9-12 21:34
#7係講你嘅新A25做旺角以南彌敦道冇客(因為重蹈舊A20覆轍)

#13係解釋#7,兼提供兩個方向:a)搞尖沙咀 ...

其實旺角上車無乜位剩甚至去到閘長根本有空間分出去
有勞正視問題
 樓主| 天空之神 發表於 2023-9-12 23:54 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2023-9-12 21:34

#13係解釋#7,兼提供兩個方向:a)搞尖沙咀 ...

A20 何文田你想點解決?
就當旺角西比左 A21 做 , 深水埗比 A23 做

A21 本身迫爆問題都係要正視
分 2-3 條線做好分流好過機場客受罪
.
2076 發表於 2023-9-13 07:24 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-9-12 23:54
A20 何文田你想點解決?
就當旺角西比左 A21 做 , 深水埗比 A23 做

佢係講緊第一代 A20,未上何文田之前,係冇獨市位,同 A21 分別只係碌長沙灣道。最後證明到 A20 冇人 buy,全世界都唔上車先至改上何文田同富榮。

上面提及到 A20 應該要解決 A21 旺角上車難的問題,我都同意,相信要善用載客能力的話,A20 一係 何文田 + 尖沙咀 + 油麻地 + 旺角 + 太子,一係 何文田 + 油麻地 + 旺角 + 太子 + 深旺道,至少 A20 肯定係可以清走海麗的客。反而南行 A20 係有空間做大角咀旺角特快,南行可以靠職員拉客同港珠澳 hold 車,較容易善用每部車的總車廂空間。

另外主要問題都係現時 A23 A25 只限假日但開 30 分鐘一班,如果 A21 平日拆線,班次會好難睇,剩係假日先拆線,就令乘客不能適應,兩難。所以個人傾向 A21 不變應萬變,A20 / A23 / A25 圍住 A21 去 plan 線係無可厚非。

抗議962B重組
還我962全日服務
letter_li 發表於 2023-9-13 11:48 | 顯示全部樓層

其實 A23 只要飛走九龍塘橫頭磡竹園,  已經足夠.

慈雲山 --- 富山 --- 白田 --- 石峽尾 --- 深水埗 --- 長沙灣 --- 美孚
 樓主| 天空之神 發表於 2023-9-21 11:09 | 顯示全部樓層
letter_li 發表於 2023-9-13 11:48
其實 A23 只要飛走九龍塘橫頭磡竹園,  已經足夠.

慈雲山 --- 富山 --- 白田 --- 石峽尾 --- 深水埗 --- 長 ...

其實兜石硤尾,就唔好做慈雲山

班客一樣落山迫 E22 A26 A29

E23 A23 對佢地黎講係有等於無
.
hellomato 發表於 2023-9-21 16:50 | 顯示全部樓層
A23兜還兜,但係定線真係唔太搵到破綻——至少龍翔道已經叫緊A29/P+A26/P四飛
A20以至A25都prove到海港城呢個位fail,直接drop咗佢好似無傷大雅。
(假如點都要整條線......我隔離提議開尖沙咀去迪士尼嘅新線,某程度上可以兼埋)
剩低何文田,可能就咁將A25踢上去,A20就可以安心上路。
我是一部小小MMC~~~~
 樓主| 天空之神 發表於 2023-9-21 17:47 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2023-9-21 16:50
A23兜還兜,但係定線真係唔太搵到破綻——至少龍翔道已經叫緊A29/P+A26/P四飛
A20以至A25都prove到海港城呢 ...

認同A25 保送上何文田,窩打老道,基堤道,南山邨,深水埗,美孚
最多兜白田就可以拎 A23 幫 A26/A29
.