hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [香港夜繽紛] 港鐵推出「玩夜啲 賞你搭」優惠 ...
開啟左側

[香港夜繽紛] 港鐵推出「玩夜啲 賞你搭」優惠

TA7343@N241 發表於 2023-9-15 16:05 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-9-15 10:03
屯馬綫西行尖東2245前6分鐘一班,上完美孚都多數都未企到門口,好難再加班啦
市區線入面起碼荃灣綫要加班 ...

綠線其實都有需要,而且感覺比紅線更旺,喺太子要硬迫入去先上到車。

不過,某程度上綠線晚間非繁班次比紅線特別唔穩定,上行成日無啦啦遲幾分鐘,連相對少客嘅下行都遲埋,唔知係咪黃埔單月台,加上旺角太子兩個轉線站班次配合問題同上行時間表比較緊。5分鐘一班時段,冇遲到下旺角北行兩線夾到互轉,但太子紅轉綠要送車尾。試過太子紅轉綠送車尾,下一班車要等9分鐘。紅線上行比盡都遲2分鐘,下行跟足時間表。
TA7343@N241 發表於 2023-9-15 16:23 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-9-14 21:25
夜晚未公佈任何加班,隨時市區線5分鐘一班東涌綫10分鐘一班仲要上唔到即班,不了 ...

一至五東涌線上行2208後係10分鐘一班,去到荔景站miss咗2219班車就要等10分鐘,所以2229荔景入東涌班車係特別爆,尤其第3/4卡(對正青衣落站電梯位)。

不過,一至四隔多兩三班東涌線鬆動好多,星期五擠迫情況起碼到2300,所以星期五至少將7-8分鐘時段延長至2300,相對屯馬線相落時段嘅6-7分鐘班次,東涌線10分鐘我自己覺得對青衣東涌居民幾趕客。
lsc04d11 發表於 2023-9-16 12:55 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-9-15 07:05
如果定位係有遊客
之前睇過小紅書條片
教國內人如何到香港免費搭港鐵

指定要mtr mobile會員仲要連埋八達通先得
就好明顯
唔關遊客事啦
lsc04d11 發表於 2023-9-16 12:59 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2023-9-15 11:35
MTR 又未公佈點為之 "有效車程"﹐但係無講同一晚只可以有2次 "有效車程"﹐只係講整個推廣最多換4次免費車 ...

派車票? 諗多左啦肯定係要你去數碼服務站兌換嗰啲啦.......

以前真係好討厭 因為有時個數碼站又會壞 或者部機唔壞touch mon壞或八達通讀卡器壞

明明用分既禮品換領已經有八達通app領取方法 偏偏送嘅就要數碼站.....

而且今期(儲到11月頭)既分 都係車程去到1月2日到期  再加上有拍拍機game 同之前啲抽獎活動/儲分活動  我已經大把後備車程.....
kei_hk 發表於 2023-9-16 17:30 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-9-16 12:59
派車票? 諗多左啦肯定係要你去數碼服務站兌換嗰啲啦.......

以前真係好討厭 因為有時個數碼站又會壞 或 ...

完全無想多﹐係你自己理解錯。

我係講免費車程﹐只係想簡單一點表達﹐才用 "車票" 一詞代替。
自行再睇清楚。

而且﹐我都講左係在mtr apps 內派發﹐又點會真估提供一張真正的實體車票。

正如你所講﹐此公司都唔係以客為本﹐每次送免費車程/優惠車程﹐一律唔會提供經八達通apps存入八達通卡﹐係要玩班客仔。

佢又唔係無技術將免費/優惠寫入八達通﹐用分去換係可以經八達通apps存入八達通的。
所以﹐根本係佢地唔想做﹐而唔係技術上做唔到。

幸好的係﹐佢部機有改善﹐唔駛再慢慢入資料﹐開番mtr apps 去scan個qr code就可以。
但都係好X煩﹐要登意去部機領取優惠。

cruisesnet 發表於 2023-9-18 15:01 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-9-16 17:30
完全無想多﹐係你自己理解錯。

我係講免費車程﹐只係想簡單一點表達﹐才用 "車票" 一詞代替。

因為佢唔知你邊一程想用.

當然我同意應該可以用apps換唔係限死部機度換
kei_hk 發表於 2023-9-18 15:20 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2023-9-18 15:01
因為佢唔知你邊一程想用.

當然我同意應該可以用apps換唔係限死部機度換

可能你有誤會﹐其實唔關知唔知用家幾時使用的問題。
因為用家點都要去換領﹐換領後緊接的一程就有優惠。

由頭到尾的問題﹐你已經講出了。
就係從來無考慮過用家的需要﹐規定一律要經車站部機去換領﹐增加用家的不便。

toyl 發表於 2023-9-29 15:00 | 顯示全部樓層
官網

照字面解讀每個10點半後拍咭無限制有無收費,咁講大西北朋友單靠輕鐵5分鐘內入站出站不收費就話咁易零成本達成打爆4次免費車程?
kei_hk 發表於 2023-9-29 16:49 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2023-9-29 15:00
官網

照字面解讀每個10點半後拍咭無限制有無收費,咁講大西北朋友單靠輕鐵5分鐘內入站出站不收費就話咁易 ...

大西北真係大贏家﹐但他們點都要有金錢付出才做到(唔計月票客)。

照字面解﹐由市區返大西北﹐再轉多程輕鐵﹐會計算2程。

如果..... 有人屯門區坐輕鐵去屯門站(屯馬線)﹐坐屯馬線去兆康﹐再坐番輕鐵去屯門起點(符合轉乘的車站數目)﹐這樣咪成本 $5.1﹐但係已經計3程車?
點樣最有效率取足夠的車程去換盡免費車程﹐自己去想啦。

如果係月票客﹐就可以無額外支出做到....
去輕鐵月台拍入閘﹐有車到就坐車﹐無車到就行一個站(視乎你想唔想行及實際你所需的時間)﹐拍卡出閘﹐來回2次就已經有4程車。
自己去搵距離最短的2個輕鐵站﹐

*送出的免費車程﹐可以將優惠給其他八達通卡使用的。

不過﹐你話 "單靠輕鐵5分鐘內入站出站不收費..." 係唔得的。

佢條款細則第3點最尾一句講明 : 於同一車站進出之車程將不被接納為「合資格車程」

timewater 發表於 2023-9-29 20:18 來自手機 | 顯示全部樓層

點解港鐵死都唔肯加班,配合夜繽紛?屯馬線晚上8:00 夠膽開7分鐘一班