hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 耀東九巴終於開番ETA
開啟左側

[突發!] 耀東九巴終於開番ETA

brianso198 發表於 2023-10-3 20:03 | 顯示全部樓層

ryumew 發表於 2023-10-3 11:42
睇個勢未必一個月開得番,開606A頂住先一個鐘一班都好

要開返線都唔輪到606A而係110
 樓主| James116 發表於 2023-10-3 23:21 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-10-3 09:50
我記得九巴ETA剛全面推出之時﹐有特別活動之時﹐相關路線只係將受影響的車站暫停ETA﹐無受影響的車站係照 ...

都係今次黑雨,興華封路嘅時候,106,118我見過九巴ETA淨係暫停果幾個站

定係因為平時拜山整開, 所以可以淨係暫停呢幾個站?

樓主| James116 發表於 2023-10-3 23:25 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-10-3 09:50
我記得九巴ETA剛全面推出之時﹐有特別活動之時﹐相關路線只係將受影響的車站暫停ETA﹐無受影響的車站係照 ...

仲有!!

突然間記得
之前維園特別活動東行102,106唔停正門
都可以淨係關ETA一個站
即係下面呢單嘢

KE7066 發表於 2023-10-4 01:02 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2023-10-3 12:08
其實比較公平去更新臨時跳站前後車站ETA時間可以利用最近車次平均所用時間計算,咁就對ETA系統影響比較少 ...

兩巴 ETA 基本上都係背後有個 fixed estimation 係度推算到站時間
唔會識參考前面一兩班車自己 update

搞啲咁嘅嘢同叫人砍掉重練全套 ETA 無分別
反正唔會係一兩日開得返 倒不如如前面其他巴打話齋開份新 variant 用好過
kei_hk 發表於 2023-10-4 12:45 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-10-4 01:02
兩巴 ETA 基本上都係背後有個 fixed estimation 係度推算到站時間
唔會識參考前面一兩班車自己 update

兩間公司的系統﹐會唔會因應部車的實際位置﹐調整之後車站的到站時間?
即係﹐知道部車行的快了﹐餘下的車站ETA就會減時(提早)到站 ; 反之亦言。

如果係會﹐在改路令到中間某幾個站停用。
為何不只係暫停相關車站的ETA﹐再 加受影響車站/返回原有路線 之後的數個車站﹐供系統重新確認部車的位置﹐從而重新計算餘下車站的ETA。

當系統有資料重新計算餘下車站的ETA﹐後面的車站就可以有ETA﹐無需成條線全部停晒ETA。

這樣﹐亦唔會影響到原有的推算ETA時間的方法﹐同時又可以令大部份車站都有ETA。

KE7066 發表於 2023-10-4 15:44 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-10-4 12:45
兩間公司的系統﹐會唔會因應部車的實際位置﹐調整之後車站的到站時間?
即係﹐知道部車行的快了﹐餘下的車 ...

1. 靠追站部車一日未過受影響區一日仲出緊舊 ETA
要客等部車過咗受影響區先有啲比較有意義嘅 ETA 得黎部車都到咗

仲未計鹹魚當 ETA 係神早一分鐘都投訴話脫班

2. 臨時站做唔到 ETA
3. 改道未必單純影響車程,所以跟颱風做法全停遮咗份站長紙唔係唔合理

kei_hk 發表於 2023-10-4 16:31 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2023-10-4 15:44
1. 靠追站部車一日未過受影響區一日仲出緊舊 ETA
要客等部車過咗受影響區先有啲比較有意義嘅 ETA 得黎部 ...

1. 未過受影響區域﹐完全無問題。至於過左受影響的區域﹐我講了係之後幾個站都唔會有ETA(視乎系統要幾耐才追得番部車的正確位置)。
當系統追得番部車﹐自然可提供正確的ETA。

即係 : 全線有20個站﹐第5-6個站要skip﹐我就停 5-10 這堆車站。利用 7-10站的距離﹐供系統重新計算ETA。
第11個站起﹐大致上都有ETA資訊﹐越後的車站就越準確。

當然﹐你講部車都未過受影響地區﹐後面的車站都係跟原有路線去估。
但係﹐ETA 係會定時更新的﹐同埋距離受影響的地區越遠的站﹐就越唔受影響。

就算真係你講的問題﹐避免乘客有錯誤資訊﹐都無必要全線停ETA的。
以我的例子﹐1-4的車站﹐唔會受影響的﹐為何不提供ETA?

2&3. 臨時改站/改道﹐睇情況。
純粹前後一個街口﹐行車時間唔會有明顯分別﹐ETA淨係停受影響的1個站就可以。

有改道情況﹐就跟上面1的處理方法。
只不過﹐重回原本路線之後﹐可能需要較多的車站(即上面例子 第7-10個站)﹐供系統重新計算ETA。

都係一句﹐當真係怕後段資訊唔準確﹐都係無需要全線停ETA﹐前段唔會受影響就無理由一刀切無ETA。

KE7066 發表於 2023-10-4 17:01 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-10-4 16:31
1. 未過受影響區域﹐完全無問題。至於過左受影響的區域﹐我講了係之後幾個站都唔會有ETA(視乎系統要幾耐 ...

1. 你部車一日未到 Stop 7-10
Stop 11 起隨時會 offset 十分鐘以上 但要等部車到 Stop 7 先自己修正
咁仲有咩意思?我做客又睇唔到部車位置應該點理解啲 ETA?洗唔洗自己 offset?

kei_hk 發表於 2023-10-4 17:38 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-10-4 17:01
1. 你部車一日未到 Stop 7-10
Stop 11 起隨時會 offset 十分鐘以上 但要等部車到 Stop 7 先自己修正
咁仲 ...

當你講這個合理。

咁受影響路段之前﹐點解又要停ETA?

KE7066 發表於 2023-10-4 18:51 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2023-10-4 17:38
當你講這個合理。

咁受影響路段之前﹐點解又要停ETA?

前面都講咗,同打風一樣全部遮晒唔洗拗

當然一個字講晒都得嘅,懶。