hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286P、286X調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴286P、286X調整班次

3ASV174 發表於 2023-10-5 01:03 | 顯示全部樓層

YellowWorksheet 發表於 2023-10-4 19:49
厹最鍾意倒自己米,呢頭sell轉車站,轉頭駁轉車啲綫全部減到20、30分鐘,仲要相近目的地堆車全部聯合到站 ...

呢度係好神奇,有堆版友會為左一出公路就第一個站落車返屋企,明明有直車直到都唔肯用 5 分鐘搭多幾個站,係都要轉車等多 15 分鐘
如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2023-10-5 01:07 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2023-10-5 01:01
變循環係會靚仔啲嘅

如果286X係雙向

無關係,真係要斬你循環線一樣可以斬
無人話過架車一定要載客行全程,你睇下對面海條 722 循環線一樣做到一邊開 8-11,另一邊開 20
如要討論,請先自貼差餉單一次
GZ4031 發表於 2023-10-5 01:17 | 顯示全部樓層
青沙轉車站大家都知個問題就係響20轉20 甚至30轉30
假設青衣南249X 要轉286C 入MOS, 淨行車係快到唔信
但好多時249X 根本係岩岩送286C 車尾, 呢下一等20分就咩都輸
反而用42A/44 夾定時間轉286C 仲有著數
我山下用呢種方法出MOS 講緊40分鐘到富安

講番286X 正題, 本黎keep佢密車就係比六美一帶用青沙, 但實際上就算得286X keep 12都冇用, 除左287X 既班次係可見人, 其他全部都係貼地班次, 你叫人286X 轉280X 出尖咀, 只要280X 等20分鐘, 你前段慳既時間都一次過倒走哂
講緊六美係有密食小巴轉火車, 20分鐘已經足夠人地小巴轉埋火車到九龍塘, 而你隨時仲響青沙企緊/岩岩上280X

就算係地鐵最唔方便既大角咀, 我想286X 轉272X, 咪又係衰, 272X 全日30, 外加吐露港埔公無定向塞, 冇咩意思, 我上得286X 就不如南昌行去算

呢家青沙咁既局面都差不多係死局, 舊線又死唔哂, 新線又唔會大旺場
例如大圍去SSP LCK 依舊係hold 住86A 87B 286X, 叫86A 舊客用287X 轉286X 又補唔番D位
馬鞍山第一城去SSP LCK 又係hold 住86C 286C, 又係轉乘都處理唔哂既問題

青沙線優勢不及城隧線, 一來九龍地鐵網明顯發達左, 二來路網廣而好難一條線做到一個區, 同埋屯馬通左之後, 城隧線都有唔少流失客
大家提過既43X 客趺左去屯馬一程過, 49X 第一城站上鐵去荃灣西隨時快過上巴士
連城隧線相對密車既轉乘同相對直接少少既走線都比鐵打, 青沙? 你都估到啦

巴士要做靚而吸引既轉乘, 班次10-12真係基本, 做唔到呢個班次已經要開始考慮用超級特快 (而有客)既位去打鐵
真係特快既30 都會有客底等, 青沙有249X一例, 249X 起家同青沙轉乘毫無關係, 只係靠大圍站轉鐵/小巴食糊
tina 發表於 2023-10-5 01:27 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2023-10-5 01:07
無關係,真係要斬你循環線一樣可以斬
無人話過架車一定要載客行全程,你睇下對面海條 722 循環線一樣做到 ...

咁286P朝早都唔上返沙田嘅

265B 22年不變
pd7560 發表於 2023-10-5 03:45 來自手機 | 顯示全部樓層
轉車唔係問題,但而家好多線都減班減到25/30分鐘班都有,就好似近排城巴取消40m南區方向,叫人12/13轉40,問題係12/13/40都唔密若果唔好彩12/13一齊走要等20分鐘,去到堅道送40轉尾又20/30分鐘,咁咪等轉都等左40分鐘,但d議員又冇反應喎
kay 發表於 2023-10-5 07:02 | 顯示全部樓層
pd7560 發表於 2023-10-5 03:45
轉車唔係問題,但而家好多線都減班減到25/30分鐘班都有,就好似近排城巴取消40m南區方向,叫人12/13轉40, ...

蘭桂坊返薄扶林南區行去其他站等車仲好
世界很簡單 人類很複雜
Ricky403 發表於 2023-10-5 10:10 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2023-10-5 01:03
呢度係好神奇,有堆版友會為左一出公路就第一個站落車返屋企,明明有直車直到都唔肯用 5 分鐘搭多幾個站 ...

咁都可以畀你抽到水🤭
不過我有同事用緊青沙,轉車快20分鐘都唔轉啦,就係為咗坐到尾
咁唔通又代表到唔駛開快啲嘅線咩🤭
Ricky403 發表於 2023-10-5 10:20 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2023-10-5 01:17
青沙轉車站大家都知個問題就係響20轉20 甚至30轉30
假設青衣南249X 要轉286C 入MOS, 淨行車係快到唔信
但好 ...

其實大圍轉鐵呢家野本身就令到青沙部分巴士轉巴士行程好難做起
老實講第一程249X/287X去MOS,就算286C唔駛點等,唔係直入恆耀已經同大圍或車公廟轉屯馬綫唔爭得幾多
類似仲有287X要轉280X入沙市,不如大圍落車搭一個站東鐵綫
tszhinchan3 發表於 2023-10-5 10:34 | 顯示全部樓層
製造輿論鬧城巴投到十四鄉就大大聲,叫佢做好D交通就縮
天空之神 發表於 2023-10-5 10:49 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2023-10-5 00:59
你要考慮埋 86B 今日仲存在既話,
同時段應該連 20-25 都無

所以咪話賺左

其實 286X 雙循環會仲慳到車就真😂
.