hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 文匯報頭版講皇后山交通
開啟左側

[報刊新聞] 文匯報頭版講皇后山交通

dennis28a 發表於 2023-10-13 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2023-10-13 09:28
56A係可以做全日,不過要改走線,改為不經上水,改經元朗外圍,做元朗至皇后山既通勤客,呢班客需求大過 ...

紅巴想要 276 上山,多過 A43P 上山。
56A 根本無可能入到元朗。
cruisesnet 發表於 2023-10-13 10:52 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2023-10-13 08:29
其實不如直接給原地區巴士公司做就算,協同效應又大,居民得益。好似長沙灣西咪連條12都比埋城巴做囉,都唔 ...

一早應該按返以前地區專行, 係黃色公司話自己地盤無發展先玩串PARTy
2076 發表於 2023-10-13 10:53 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-10-13 10:47

城巴真係唔會考慮棄上水要元朗?
至少 54 區 <--> 元朗 雙分 MTR 唔會反對,而且可以封死 276 上山的後門。既然上水僵持不下,爭落去都唔會有結果。

不過 56 就會變左好尷尬,可能要培養 54 區居民轉東鐵改粉嶺站轉。
抗議962B重組
還我962全日服務
Mercer 發表於 2023-10-13 10:55 | 顯示全部樓層

皇后山巴士計一係去最近既港鐵站, 一係就比十幾蚊仲要唔知搭幾耐去到觀塘/旺角咁極端已經係有問題啦.
去就近大商場 (上水 / 大埔中心 / 沙田 / 元朗) 同口岸 都係冇巴士, 得條綠色小巴, 凱婷唔駛問責已經係笑話, 黨報寫多幾編都冇用.
十四鄉準居民 恭喜晒!
08x200-201 發表於 2023-10-13 10:57 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-10-13 10:53
至少 54 區  元朗 雙分 MTR 唔會反對,而且可以封死 276 上山的後門。既 ...

56招標線估計不好改動
GM 發表於 2023-10-13 11:15 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-10-13 10:45
黃巴一直堅持 56A 原封不動就咁全日,仲要上水有雙分,
任何飛上水,或者只係 56 全日建議都唔會考慮。 ...

261 都拉到祥華啦

今時今日 邊皮就終點不合時宜

常備TCU 出行唔洗怕
HR1377 發表於 2023-10-13 11:33 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-10-13 10:47

如果276延長,到時唔夠E6M而派更多謝短浩搞到中途站上唔到車,受害只係中途站乘客
12Lane 發表於 2023-10-13 11:39 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2023-10-13 11:33
如果276延長,到時唔夠E6M而派更多謝短浩搞到中途站上唔到車,受害只係中途站乘客
...

276p死架咩?反而276成日跟276p行吉車遊街就真。
12Lane 發表於 2023-10-13 11:42 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-10-13 10:53
至少 54 區  元朗 雙分 MTR 唔會反對,而且可以封死 276 上山的後門。既 ...

棄上水就會入到元朗?呢個係咩野邏輯。
54區居民想簡簡單單去上水,就要兜元朗同落粉嶺,想點呀大佬...
horivhyc 發表於 2023-10-13 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2023-10-13 11:33
...

276根本冇問題
只係而家因為條276P搞到變左陪襯品咁解
我唔反對拉架