hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 2P 3X 提升至全日服務,重組 2D 2F 3C 5X 7 208 ...
開啟左側

建議 2P 3X 提升至全日服務,重組 2D 2F 3C 5X 7 208

樓主| 2076 發表於 2023-10-16 00:41 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-10-16 00:09
唔同意大方向,首先唔認為有必要將 2F 3C 捆綁重組,其次 3X 亦無必要做全日

2F 3C 假假地基本班次都有 15 ...

反而個人唔係咁睇,旺角半全日特快,梅花間竹班次唔會吸引到乘客死等,又要記服務時間,又要開 ETA,倒不如落 MTR 轉 37M 或者直接跳上紅 van,隔離果條 35X 做極都係頹,3X 加時之後客量都好差,唔做多一步去逼班客搭快車,就會變左快車冇人搭,慢車又減班的惡性循環,越拆越散越趕客。2F 3C 客量唔係話真係好差,但行車時間長又收得平,始終唔好做,而且慈雲山來往橫頭磡段係 95% 重疊,另一方面 2B 2F 又係 90% 重疊,放任重疊線唔理再拆半全日線,只係治標唔治本的處理方法。3C 5C 的油尖旺來往慈雲山市佔率,分分鐘只有 10%。加上慈雲山甚至黃大仙區資源越減越少,遲啲連 2F 3C 都跌到去 20-25 的時候,其實連半全日都唔會夠車去開。慈雲山本身人口多,屬於市區兼有逆向通勤,其實唔需要半全日。反而富山/彩福呢啲孤島區,在資源不足兼客源真係單向的情況下,先係半全日的理想人選。

2F 3C 流水段用一條 2F 搞掂,騰空用車開齊 2P 3X 全日,對慈雲山而言先係一勞永逸的方案,2D 7 5X 208 都只係屬於微調。另外,3C 如果唔同 7 做聯合班次,係有條件用 3 部車開樂富來往先達循環,每 20 分鐘一班,咁樣就唔影響同其他路線重組的可能性。(P.S. 7B 方面,個人傾向 7B 11K 合併做順逆時針循環,連何文田來往下路的問題都可以解決到)

不過就算 3X 唔開全日,其實都有必要同 5X 重組,3X 北行尖沙咀段根本係白行,中港碼頭直接經佐敦道去彌敦道,尖沙咀段彌敦道比 5X 去做。

而且九巴近年來已經再冇換線呢樣野,就算係清半 796S 換 796C、石排灣 76 換 70P、將軍澳 692 796B 換 798,通通都係網絡較細的新城去做。九巴做的,永遠都係減班去到 30 分鐘一班然後開新線,TD 同地區都默許呢個做法,而且係最唔駛用腦,但咁做係絕對唔健康,亦都整左一大堆僵屍路線出來。
抗議962B重組
還我962全日服務
1181174166 發表於 2023-10-16 01:13 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-10-15 23:59
1 7 對調九龍塘/九龍城走線,然後 3X 全日,最麻煩個位係太子返美東邨同東頭邨。

有得唔開 3C 我都唔太 ...

如果3C只係因為旺角,咁樂富<>旺角循環線就好了
又承上回,如果樂富<>歌和老街<>南昌街<>大坑東<>旺角,做嘅嘢就多囉

東頭邨問題,的確要諗諗10改行東正道返彩雲
S3BL100 發表於 2023-10-16 01:24 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-10-16 00:41
反而個人唔係咁睇,旺角半全日特快,梅花間竹班次唔會吸引到乘客死等,又要記服務時間,又要開 ETA,倒不 ...

咁我同意求其將堆線減到 25-30 分一班變成殭屍路線係相當唔健康,但我認為 2F 3C 未去到呢個地步,可見將來亦唔會再受鐵路因素進一步影響,胡亂重組亦可能令慈雲山往來黃大仙一段唔夠載。反而紅土成堆重疊線就真係有必要重組了

而你個方案 3X 都係開緊廿分班,雖然無左 3C 可以迫人上快車,但其實對比起我 3C 3X 各自十分一班,整體吸引力似乎係後者佔優。而且只需要做半全日,朝早同晚間時段應該可以節省更多資源。慈雲山唔係無逆向客,問題係邊度出發

龍翔道無左條 3C 往來旺角亦可能有問題。當然可以話黃大仙太多線出旺角,但各自又唔同站位打散晒。但如果畀我揀,我會搞 9 10 都唔輪到 3C

不過我同意 3X 回程行尖沙咀其實無乜用,係咪有必要改 5X 行彌敦道就兩睇

你提到 35X 個例子,個人認為定線問題影響更大

相比之下 2B 就真係變左殭屍路線,但明明有客果條叫 2F,原則上係應該搞 2B 而唔係搞 2F 的。又或者搞唔到既話,直接變兩味咪算

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 2076 發表於 2023-10-16 03:51 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-10-16 01:13
如果3C只係因為旺角,咁樂富旺角循環線就好了
又承上回,如果樂富歌和老街南昌街大坑東旺角,做嘅嘢就多 ...

橫頭磡來往旺角對車程幾敏感下,唔係 3C 走線幾乎會倒晒落鐵度。

其實 10 的改動空間真係非常有限,一來係行車時間已經到極限,冇得再改路幫其他路線補位,二來係改雙向線的話,點都會用多左資源,一係去左旺角果邊,一係去左窩打老道廣華果邊。

2D 其實係幾有潛質的路線,做到澤安白田來往石硤尾街市同九龍城,以及九龍城內街有站位的話,都幾乎係點改都可以。最基本係跟呢個建議,去澤安方向停一停太子站,做到的野即時多左 黃大仙 --> 太子 (取代 3C)、九龍城內街 --> 太子站 (搶紅 van 客)、太子站 --> 白田、澤安 (幫手 104 同埋搶 30A 客)

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-10-16 04:15 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-10-16 01:24
咁我同意求其將堆線減到 25-30 分一班變成殭屍路線係相當唔健康,但我認為 2F 3C 未去到呢個地步,可見將 ...

重組計劃入面 2F 3C 的黃大仙角色交左比 2F 2P 去做,班次相比現時略減少少,但 2P 3X 真係全日到的話,假設兩線特快路段每班車搶到 30 個轉鐵客,一個鐘合共 6 班車,都分走 180 人,已經係 10 部小巴的人數。到時黃大仙上山要巴士輔助的需要,點都會少過現時 2F 3C 組合。3C 3X 聯合 10 分鐘一班,以現時 3C 用車數計,似乎有難度,逆向有可能要減到落 30。同埋旺角半全日線開幾長時段都係一個學問,以慈雲山同旺角的距離,去到黃昏都仲有唔少人會出去食飯,3X 仲有新蒲崗收工可以做。既然 3X 南行都可能要開到 7pm,做全日方便居民係相當合理。另外就係 3C 3X 做聯合班次的話,3X 去慈雲山方向基本上肯定要飛走尖沙咀,如果唔係夾唔到聯合班次就毫無意義。35X 例子,其實佢都快過 35A 10-15 分鐘去到石籬,但都冇人死等佢,個個見 35A 就上,最後就係 35A 深水埗頂閘飛站,35X 有位剩上大埔道。

3C 龍翔道黃大仙站先至最冇意義,隔離就係黃大仙站,99% 客都走左去搭鐵,剩返巴士死忠好近咁去黃大仙總站搭 9 都唔會慢過 3C 好多,在 9 號可見將來都唔會飛得走黃大仙下邨來往旺角的角色的前提下,3C 黃大仙真係可有冇無。

紅土果堆當然要重組,而且用車係收歸國有拎去口岸好過再擺返落去紅土區內......

至於 2B,其實 30 分鐘一班做歌和老街客係差唔多,而且有價錢牌問題,想 cut 剩繁時都好大阻力,倒不如留返補位,推晒 2F 長沙灣客上 2B 好過。(2B 去樂富快過 2F 10 分鐘,只係因為疏車冇人死等) 慈雲山特快來往深長荔點都重要過橫頭磡好多,橫頭磡有得出龍翔道上車又有鐵。

抗議962B重組
還我962全日服務
1181174166 發表於 2023-10-16 07:40 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-10-16 03:51
橫頭磡來往旺角對車程幾敏感下,唔係 3C 走線幾乎會倒晒落鐵度。

其實 10 的改動空間真係非常有限,一來 ...

如果要幫104,最少要落到旺角道嗰邊

3C循環旺角似乎係最好嘅改法
S3BL100 發表於 2023-10-16 07:58 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-10-16 04:15
重組計劃入面 2F 3C 的黃大仙角色交左比 2F 2P 去做,班次相比現時略減少少,但 2P 3X 真係全日到的話,假 ...

3C 3X 以而家用車數目計算,當然唔夠做 3X 半全日、3C 3X 各廿分班。所以我心水方案係拉埋 11 來玩,減三部車畀 3C 3X。當然你可以話紅土過剩資源直接收起算數,但將收起既資源,一部分拎返落受影響地區,例如黃大仙區,加強其他服務,要過到既難度低好多

就算畀你搞得掂黃大仙上落慈雲山,另一個問題係慈雲山來往橫頭磡,尤其是返學時段,做返正常 3C 一定好過 3X 回程

3C 另一個包袱係 211 BBI

9 飛唔起黃大仙下邨,但呢條線無法被取代既功能係黃大仙往來亞皆老街沿線醫院、亞皆老街沿線往來尖沙咀。反而係 10 有條件可以取代 9 黃大仙往來旺角功能。心水改法係 7B 8 9 重組,7B 取消、8 變成樂富往來尖碼,經何文田、紅磡繞道,同 7 聯合派車;9 拆 9X 半全日彩福特快往來尖沙咀,半段跟 2X;9 亞皆老街後改經何文田半圈、公主道(去程)、仁風街(回程)、漆咸道南往來麼地道,再開 8B 九龍站往來何文田循環。9+9X 要加一部車,但整個方案埋單可以減至少兩部,得閒可能寫下詳細方案。重點係往來彩虹道往來旺角交晒畀 3X 203E 同半條 95,9 其實大部分路段都有替代品,拎去做獨巿位仲好

白田邨人口增長,2D 繼續做澤安往來黃大仙其實幾浪費潛力。我想將條線轉型做澤安往來觀塘商貿區。幾年前寫過一個方案,2D 10 11D 重組,用今日行車時間標準應該行唔通,細節要再執。細節位執過後,基本會係 10 縮短做黃大仙往來大角咀循環,去程改經九龍城內街,完全取代 9 黃大仙往來旺角;拆 10A 彩雲往來九龍城,喇沙書院調頭。以今時今日行車時間,埋單應該要加一部車,但以戰略意義角度計算,個人認為係值得

橫頭磡往來石硤尾、深水埗流水,畀 30 分一班 2B 食晒,一小時五班車變兩班,唔合理之餘亦收少左錢。我諗過不如將 2B 變循環,歌和老街後呈祥道直飛蝴蝶谷,埋單慳一部車。都係搞唔掂,就直接變兩味算數,始終有D線廢得來,要改都未必咁易
fb.com/scientisthk2usa/
JF6839@88K 發表於 2023-10-16 10:32 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-10-15 23:18
仲有 2B 來往樂富至長沙灣沿線,E22 亦都可以去到樂富同黃大仙,實際上如果要去黃大仙,city 學生去晒保 ...

其實City仲有幢教學樓叫媒體創意中心,喺則仁對面,嗰度行返去九龍塘站起碼兩個字,正常有2F就會搭返2F
龍年熱烈慶祝非繁再冇直車來往又一城同禾輋
10598C 發表於 2023-10-16 14:30 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-10-16 07:58
3C 3X 以而家用車數目計算,當然唔夠做 3X 半全日、3C 3X 各廿分班。所以我心水方案係拉埋 11 來玩,減三 ...

我贊成橫頭墈-深水步由一小時 5-6 班 2B 2F 變成只有 2 班 2B 應該好難過關,事實上 2B 係次,2F 先係主

不過你所講 2B 改循環反而 inspire 到小弟另一樣野,就係廢物利用 2B 比富山有全日合理車程深水步車
富山開經鳳德去竹園,之後直落龍翔道,飛起曬橫頭墈同白田,大埔道直去深水步福榮街,再經長沙灣道尾站饒宗頤,循環上返龍翔道去竹園、鳳德及富山

實際上即使延長後,新線循環一轉都快過舊 2B 來回一轉嘅時間,一車不加(維持派 4 部)都應該可以上到 20 分鐘一班;
用最少資源服務現有路網缺口

而車程上由福榮街上車去鳳德一帶,兜完長沙灣後都唔會慢過 2F

唯一問題可能 72 小巴會反對

1181174166 發表於 2023-10-16 19:58 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-10-16 07:58
3C 3X 以而家用車數目計算,當然唔夠做 3X 半全日、3C 3X 各廿分班。所以我心水方案係拉埋 11 來玩,減三 ...

何文田嗰part我當無睇過

而2B,一拉去富山就搞掂價錢