hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 古洞站啟用, 東鐵亦不會增加班次
開啟左側

古洞站啟用, 東鐵亦不會增加班次

Ricky403 發表於 2023-11-25 14:20 來自手機 | 顯示全部樓層

今朝都出咗兩架加班車做金鐘至大埔墟
tonyng 發表於 2023-11-25 15:12 | 顯示全部樓層
加班車 (Run 51、52) 係假日表定班次嚟。
Ricky403 發表於 2023-11-25 16:43 來自手機 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2023-11-25 15:12
加班車 (Run 51、52) 係假日表定班次嚟。

每個非賽馬日周末都會用類似30/9-2/10嘅班次安排,朝十至十二、晚五至七出哂51 52行?
朝早同黃昏一樣沙田開始做定會去大埔墟開始做呢,收車應該都係大埔墟中間月台收?
tonyng 發表於 2023-11-25 21:29 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-11-25 16:43
每個非賽馬日周末都會用類似30/9-2/10嘅班次安排,朝十至十二、晚五至七出哂51 52行?
朝早同黃昏一樣沙 ...

周六/周日/假日的非賽馬日,出車及收車的模式是:車廠>沙田>金鐘>大埔墟.......大埔墟>車廠 (有一班是上水收羅貨) 。時間表如下:

東鐵周六、周日及假日賽馬日特車時間表

東鐵周六、周日及假日賽馬日特車時間表

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Ricky403 + 1 + 10 thx

查看全部評分

TA7343@N241 發表於 2023-11-26 13:46 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-11-23 14:56
其實特車時間好似有特登跟中大放學同放工時間黎執
大埔墟開17:22,到大學17:27啱啱好清一批山下嘅學生 ( ...

大學除咗中大學生同教職員,唔多唔少都有十四鄉地盤收工轉返出去,火炭南行主要都係食大埔墟特車淨低嘅客,如果遇正沙田起載嘅每道門上得一兩個就上唔到。

大學以北方面,淨係粉嶺上水已經有一大堆地盤,仲有個工業區,而大埔亦有工業邨,本地逆通勤客源都唔少,而依班返工客普遍收早過白領六點,亦好少需要OT,去到大埔墟都上得七七八八,大學食埋淨低嗰啲,火炭少住宅就冇得上。
TA7343@N241 發表於 2023-11-26 14:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-11-24 11:45
羅湖都畀香園圍分走咗唔少客了,羅湖商業城建設路呢堆最近口岸嘅都慢慢破舊,畀其他更大嘅商場取代哂
上 ...

如果睇出入境數字,羅湖口岸得香港本地居民撐住,大陸旅客用落馬洲站超過晒羅湖。

早幾日(應該星期四)夜晚八點左右粉嶺落市區,尾二三卡都大把位坐,望個mon仲要係羅湖開。

依家落馬洲就好似幾時都咁多人,平日夜晚搭B1都等幾班車,不過嗰日星期五,唔多唔少住大陸嘅落嚟過weekend。
Ricky403 發表於 2023-11-26 16:43 來自手機 | 顯示全部樓層

TA7343@N241 發表於 2023-11-26 13:46
大學除咗中大學生同教職員,唔多唔少都有十四鄉地盤收工轉返出去,火炭南行主要都係食大埔墟特車淨低嘅客 ...

我指兩班大埔墟特係夾啱咗中大放學同放工時間,呢班客相對固定,起碼中大唔屎忽痕大改時間係有得預
大埔工業邨就仲要睇堆駁腳幾時到大埔墟站,已經無咁好預
火炭喺賽馬日先慘,平日賽馬日下繁係抽走正班入馬場而唔係額外加車落去🤭,每個鐘唔見咗三班車

龜啲清客用特車時間基本上都開得遲,等月台積人先至清🤣
屯馬綫上繁都要有兩三班以上爆車錦上路積人先至推51出黎,下繁又係62 08開始爆車美孚積人後五六班先至推74出黎
東鐵綫上繁仲覺得沙田特車係清大圍客嗰陣都編佢開08:30,仲遲過屯馬綫51到紅磡
Ricky403 發表於 2023-11-26 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層
TA7343@N241 發表於 2023-11-26 14:49
如果睇出入境數字,羅湖口岸得香港本地居民撐住,大陸旅客用落馬洲站超過晒羅湖。

早幾日(應該星期四 ...

平日北上消費嗰班,多數都揸樂悠卡
有樂悠卡,梗係搭巴士來回口岸,車錢爭太遠了
cruisesnet 發表於 2023-11-26 21:43 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-11-26 16:43
我指兩班大埔墟特係夾啱咗中大放學同放工時間,呢班客相對固定,起碼中大唔屎忽痕大改時間係有得預
大埔 ...

特車開一班少一班,當然想極速打爆,月台積累一定人數先開都正常嘅
TA7343@N241 發表於 2023-11-27 21:04 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-11-26 16:48
平日北上消費嗰班,多數都揸樂悠卡
有樂悠卡,梗係搭巴士來回口岸,車錢爭太遠了 ...

唔一定,香港人思想其實好保守,過關用羅湖依個mindset太根深柢固,亦唔怪得喺羅湖口岸撞口撞面都廣東話,班次比例多過落馬洲都唔出奇。

早排有日搭去落馬洲嘅車,聽到有幾個人(都係啱啱退休年紀)目的地嘅深圳地鐵站係落馬洲轉過去近啲,但去到中間竟然話要出一出等下一班去羅湖車,因為落馬洲唔識點轉,又話羅湖轉地鐵方便。