hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 298C 加停觀塘並提升至全日服務,重組 93A 95M 98A ...
開啟左側

建議 298C 加停觀塘並提升至全日服務,重組 93A 95M 98A 98S

LAK2 發表於 2023-10-25 15:36 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-10-25 14:11
如果去寶達雙分冇問題的話,當年搞將軍澳雙分就搞左...... 九巴應該計過寶達擺部回水機會令自己跌好多錢 ...

新93A返坑口一樣係跌錢
如果加雙分只係補償現有服務,
就唔輪到其他區要求睇齊

14/15/16/296C本身有14B/16M/296A落觀塘
同坑口出觀塘成條98A搣走係有分別
290寶達同一個道理

個人唔認為有98A之餘
有需要郁93A去補牛頭角返康翠
仲要只係因為價錢牌而補
要補都只會係93A<>13M轉乘

上面新93A初步概念諗住咁陰:
寶林>康翠>寶達>秀茂坪道>聯合>和樂邨>觀塘站調頭
>和樂邨>曉光街>寶達>康翠>寶林
全日30分鐘一班算數
早晚各3班單向特車行原93A走線, 經曉光街去觀碼
咁樣4正2蛇已經完事, 一早晚更加3部車跑得晒

JX9097 發表於 2023-10-25 15:45 | 顯示全部樓層
93A我會做埋海濱道沿線
instead of觀碼直飛玉蓮台

298C樓主方案大致上我冇意見
不過係諗緊停唔停埋定富街同九龍灣站
(即係類似A29半直通式停觀塘道)
官旺其實個市場係好大,睇下紅小/ 黨鐵做得幾旺就知
依家一條296C單天保至尊開20分鐘吸引力一定唔大(回程仲要行荔枝角道)
296C/ 298C做到10分鐘聯合班次真係會吸到客
長沙灣道站位明顯比荔枝角道好
亦可以畀機會九巴陰16做大16X
 樓主| 2076 發表於 2023-10-25 16:29 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2023-10-25 15:36
新93A返坑口一樣係跌錢
如果加雙分只係補償現有服務,
就唔輪到其他區要求睇齊

93A 觀塘冇人會搭返坑口,298C 快咁多。更何況 93A 返坑口唔會兜坑口圈,直入坑口北總站,用多少少行車時間,但裝少兩部回水機,計落有著數。不過 93A 的確唔一定要去做埋牛頭角,只係行車時間,行敬業街出對比勵業街出係冇分別,兜牛頭角仲塞少個觀塘迴旋處。不過觀碼真係會企硬要 93A 全日做返,始終觀碼返秀茂坪咁近都要轉車講唔通,23 轉 93A 又完全唔吸引,行去成業街休憩公園上 11X 亦都好遠。反而雅麗道果邊有 13M 就唔駛理。

93A + 95H 方案係 93A 6 正,晚更 4 部車跑。95H 晚間收車,日間 1 正,合共 7 部車。

如果真係要 93A 迴旋處掉頭循環,唔開 95H 的話,最低限度 13M 都要加 1 車,加價收 $5.4 拉去觀碼,當然,落山返向收返 $4.8。咁樣其實埋單計都唔係爭好遠,都要行 5 正 2 蛇,但係就斷左觀碼來往康翠同寶林的直車。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-10-25 16:32 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-10-25 15:45
93A我會做埋海濱道沿線
instead of觀碼直飛玉蓮台

93A 有諗過海濱道加一個站,但見到 258X 259X 行過果段都冇加站,諗緊會唔會有技術困難。

298C 盡量飛橋飛站,一來係想坑口出旺角仍然係合理車程,二來係避免 102 反對,三來係派車 7 正 1 蛇,其實行車時間都幾緊下。始終 298C 落觀塘主要都係想做轉乘,順手幫輕一下等唔切小巴的客,以及同 296C 一齊做好少少觀旺快車。

不過個人唔太睇好 298C 去坑口方向長沙灣道會上到好多客去觀塘,始終價錢都係幾貴下。
抗議962B重組
還我962全日服務
JX9097 發表於 2023-10-25 19:21 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-10-25 16:32
93A 有諗過海濱道加一個站,但見到 258X 259X 行過果段都冇加站,諗緊會唔會有技術困難。

298C 盡量飛橋 ...

宏基資本大廈對出有個小花槽
拆咗佢,然後將嗰段仔海濱道重新劃線(2西行,1東行)
(即係將前面勵業街口setting向東伸延)
咁就可以畀93A設站
(258X/ 259X唔需要加,因為勵業街燈口前已經有站)

298C嗰度,個人認為即使停埋定富街同九龍灣站都好
對坑口而言,出旺角/ 長荔深嘅行車時間依然係非常吸引
當然,若然為咗避免馬生伸出祿山之爪的話
我唔反對只停創紀之城
至於長沙灣道》觀塘,我覺得總有唔理價錢嘅人
官美/ 官青收$11都未死得,298C宣傳下總有人會落疊
S3BL100 發表於 2023-10-25 21:02 | 顯示全部樓層
一條線中晒長沙灣道同觀塘道兩大流量限制區域⋯

298C 想複製 296C 做將軍澳直出巿區大流水係唔會 work,一來 296C 仲有填海區加持,佢地搭鐵絕對唔方便,好大程度因為佢地而令條線做得住。但 298C 行長沙灣道,成條線除左亞皆老街之外都同鐵疊到應一應,一般乘客根本無理由坐呢條線

二來將軍澳一邊,尚德基本盤都強健過坑口唔少

個人認為無必要為直出而直出。寶林直出基本盤點都大過坑口,人地割左條 297 畀坑口直出。而且山路加左幾支燈、將隧塞車情況又有改善,而家坑口直出比起兜寶林慳到時間,似乎遠少過寶林直出將隧對比爬山落將軍澳道慳到既時間。在情在理,如果將 98A BBI 客拆兩條,係咪應該一條坑口寶林。一條翠林掃到寶達?

又咁講,因為係 98C 分支線,以此為藉口行長沙灣道未必唔批,但剝削左其他地區機會。如果深長荔多條觀塘流水,係咪應該行返入青山道元州街,滿足佢地呢十年訴求?

fb.com/scientisthk2usa/
LAK2 發表於 2023-10-25 21:24 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-10-25 21:02
一條線中晒長沙灣道同觀塘道兩大流量限制區域⋯

298C 想複製 296C 做將軍澳直出巿區大流水係唔會 work,一 ...

咁樣砌到條坑口直出佢地口中旺區
實際上用最少資源做坑口(一次斬晒98A/B/C)
同時用搶錢價補返條正常觀塘西九綫
(我自己出建議的話直頭會停apm, 聲稱補98A)
大家都感覺良好,何樂而不為

西九段要做荔枝角站一帶
不宜深入青山道/元州街
直行長沙灣道食到北河街大站已經夠做
S3BL100 發表於 2023-10-25 21:39 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2023-10-25 21:24
咁樣砌到條坑口直出佢地口中旺區
實際上用最少資源做坑口(一次斬晒98A/B/C)
同時用搶錢價補返條正常觀塘 ...

但樓主成個建議,最後無增減資源

用同樣資源去做,個人認為有其他方法令整體網絡效益更佳,唔係事必要坑口直出

就算真係要咁樣做 298C 全日,重組後少客坑口坐擁兩條直出線但寶林得返一條非繁 15 分班 98D 其實道理上講唔通,係咪應該要考慮 297 打回原形?

如果有心做深長荔觀塘流水,行荔枝角道/填海區或者青山道都好過長沙灣道直去,前者就 296C 已經做緊,長沙灣道同鐵重疊係最差
fb.com/scientisthk2usa/
JX9097 發表於 2023-10-25 22:01 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-10-25 21:39
但樓主成個建議,最後無增減資源

用同樣資源去做,個人認為有其他方法令整體網絡效益更佳,唔係事必要坑 ...

若果有條296C級嘅298C
真心唔介意將297「打回原形」
所以點解我由吹風開始反對改297
直至到今日立場都冇變

至於290縮唔縮坑口北
我個人偏向反對
一嚟290/A做緊區內短途
二嚟車務調動上都唔理想

將軍澳特快 發表於 2023-10-27 14:02 | 顯示全部樓層

同意298C用A29式停站, 不過有樣唔係好明, 行九龍城天橋但又停酒店球場即係點?