hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴700仲會唔會開?
開啟左側

[問題] 城巴700仲會唔會開?

cruisesnet 發表於 2023-10-30 00:14 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-10-29 20:18
問題係點解最後要開700
而唔係解決720 722各自問題
定還是720 722本身問題解唔到?

價錢牌
James116 發表於 2023-10-30 00:15 | 顯示全部樓層
yclam 發表於 2023-10-29 08:41
無謂再講“要求城巴放棄十四鄉支標”喇。講呢尐咪盞惹起眾人罵戰之餘,又改變唔到呢個事實。講番700本身 ...

港島有樣嘢叫電車
仲有綠小
柴灣就有20

James116 發表於 2023-10-30 00:17 | 顯示全部樓層

佢點會同九巴合作
搞682,694都唔搞106啦

AtrHenu 發表於 2023-10-30 00:19 | 顯示全部樓層

James116 發表於 2023-10-30 00:14
我覺得佢係博人落車唔拍卡, 尤其長者
依家82柴灣區內嗰個雙向分段, 好似冇乜人知咁, 十個得一個拍
...

屎水82現時大部份柴灣來往藍灣Donki區內客大部份都係樂悠卡人,就算唔不回饋都係扣$2話知你有沒雙向收費啦.

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +5 收起 理由
James116 + 2 + 5 給你一個like

查看全部評分

AtrHenu 發表於 2023-10-30 00:22 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2023-10-30 00:17
佢點會同九巴合作
搞682,694都唔搞106啦

682,988,694唔少時段班次比106夾118班次更疏,班老野等得到呢幾架車晨早錯上咗架106/118兼落埋車了.

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +5 收起 理由
James116 + 2 + 5 給你一個like

查看全部評分

brianso198 發表於 2023-10-30 00:40 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2023-10-30 00:14
我覺得佢係博人落車唔拍卡, 尤其長者
依家82柴灣區內嗰個雙向分段, 好似冇乜人知咁, 十個得一個拍
...

比著我係兩蚊都唔拍,唔拍無懲罰

當然絕對認同呢樣嘢係有問題
但唔喺呢度講太多了
kd7941 發表於 2023-10-30 18:44 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-10-29 08:41
咁回水機做唔做
最大敵人都係現有模式

我話我估唔係運輸署自己諗到要求城巴裝拍卡機, 但唔代表我覺得城巴咁有良心去做

你既思考只停留在巴士公司要付出幾多成本去做, 無諗到唔做會有咩問題發生, 只係話以前都係咁

裝拍卡機係要牽涉成本, 但城巴搞左乜衰野出黎被人要佢裝?

對城巴黎講最好既方案就係乜野都唔做, 一班車都唔駛開(i.e. 零成本)就有收入

kay 發表於 2023-10-30 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層
kd7941 發表於 2023-10-30 18:44
我話我估唔係運輸署自己諗到要求城巴裝拍卡機, 但唔代表我覺得城巴咁有良心去做

你既思考只停留在巴士公 ...

問題係唔做影響係咪咁大
近年我只係見有人不同議題誇大負面影響
最後事實不是如此
結果巴士公司食過翻尋味越做越多

依家都係得幾個結果
一係唔裝回水機
一係裝但裝幾多部
唔洗估等巴士公司自己拍板
RG3905 發表於 2023-10-31 07:23 | 顯示全部樓層

傳政府要求待區議會選舉後才開,方便完善後首屆刷鞋仔可以大大個字話 「成功爭取」
AtrHenu 發表於 2023-10-31 23:17 | 顯示全部樓層

RG3905 發表於 2023-10-31 07:23
傳政府要求待區議會選舉後才開,方便完善後首屆刷鞋仔可以大大個字話 「成功爭取」
...

分分鐘到時新仔上場下會直接霸皇硬上弓地執行以前所有曾經失敗過城巴港島區大重組Cut計畫會駛到更多資源去曬二部口岸區囉.