hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 奇聞!九巴急停高速公路肩 司機掏錢還客爆舌戰(Channel ...
開啟左側

[報刊新聞] 奇聞!九巴急停高速公路肩 司機掏錢還客爆舌戰(Channel C)

lsc04d11 發表於 2023-11-14 09:17 來自手機 | 顯示全部樓層

當有人申請退款 車長就要照肺的嗎?  喺呢個年代 (尤其872事件後) 我發現八達通扣錯錢都唔會同司機講(如果我係最後一位上車既話) 已經bot1933講低左  因為諗住同司機講 都只係防止沒更改錯處令下一位都係咁 但收多左我嘅錢 我都係諗住搵九巴俾返我嫁啦
GW5878 發表於 2023-11-14 09:27 | 顯示全部樓層
京华客车 發表於 2023-11-14 04:18
呢種情況可唔可以去小額庭追九巴?

司機肯私下退錢, 咁已經解決左 (不過就算想私了, 應該都落左公路停埋巴士站先搞)
司機唔肯私下退錢, 叫你 report 比公司, 由九巴 check 返八達通 record, 搞幾日之後都會退到錢
使咩告上法庭

同埋冇左轉乘, 可以係之前果程車 set 錯野,
當然呢個司機主動退錢應該知自己衰左
但佢有冇諗過大欖落左車果班轉車客上第二程車既時候發現冇優惠同樣會打上公司報告
kei_hk 發表於 2023-11-14 10:05 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2023-11-14 02:18
其實係咪可以睇紅白色價錢

係有用2種色去分辨車程方向。

但問題係﹐你首要係預先知道那一個色代表那一個方向。
其次係你上車時﹐你真係記得應該係什麼顏色。
之後﹐你拍卡之要睇清楚係唔係配合的顏色﹐唔好隻手唔聽話﹐已經拍左落去。
發現有方向不同﹐又會同司機講﹐司機又真係理你

相信﹐日日坐同一路線的熟客﹐都唔知邊個方向用那一個顏色。
甚至乎會答你 :「乜原來係有2隻色架?」

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
James116 + 2 + 10 其實我都唔識分

查看全部評分

kei_hk 發表於 2023-11-14 10:09 | 顯示全部樓層

京华客车 發表於 2023-11-14 04:18
呢種情況可唔可以去小額庭追九巴?

可以﹐如果小額庭受理的話。

如果你被收多錢﹐記得直接去小額庭向九巴申索。
記得﹐記得﹐記得同大家分享整個過程及最後的結果﹐給大家做參考﹐以便日後使用。

Ohm 發表於 2023-11-14 10:09 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-11-14 10:05

據我估計234A同234B往浪翠園應該分別一條線紅色一條線白色?
12Lane 發表於 2023-11-14 10:36 來自手機 | 顯示全部樓層

小弟就係最後一句形容緊果種人
其實係講緊邊道紅色同白色…
KG1428 發表於 2023-11-14 10:40 來自手機 | 顯示全部樓層

大欖隧道轉車時,乘客收多左錢已經不是第一次發生。建議乘客如果被扣多左錢用官方bot1933,輸入八達通號碼和聯絡資料,九巴會收到資料係確實就會從不同渠道退回錢比有關乘客。
kei_hk 發表於 2023-11-14 10:59 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-11-14 10:36
小弟就係最後一句形容緊果種人
其實係講緊邊道紅色同白色…

銀碼數字顏色

s3m89 發表於 2023-11-14 14:41 來自手機 | 顯示全部樓層
八達通機設定錯收費收錯錢唔緊要,記低車牌、路線、時間、收錯金額或轉乘失去優惠差額、八達通卡編號,致電巴士公司申索補回多收車資,接納申索及查核事實後,會直接退回多收車資至指定號碼八達通卡
GW5878 發表於 2023-11-14 15:08 | 顯示全部樓層

要知邊隻顏色唔難, 係九巴官網既轉乘優惠會睇到第一個方向就係白色字,而第二個方向就係紅色字
例如官網 Search 96 既轉乘資料,網站會 show:
第一程乘搭 96 康盛花園,轉乘下列第二程九巴或龍運路線>> 96 往將軍澳係白字
(一堆轉乘優惠資料)

第一程乘搭 96 大埔工業邨,轉乘下列第二程九巴或龍運路線>> 96 往大埔係紅字

(一堆轉乘優惠資料)

之前試過 7 轉 18 (尖沙咀往南昌),係旺角上 18 佢 show 白字
因為循環線多數都係循環點前係白字循環點後係紅字,加上少搭 7 同 18
我都有問司機方向岩唔岩,佢好堅持話冇 set 錯機
okay 咁我照拍卡,然後真係唔扣錢,事後上返九巴官網先知 18 深水埗方向係白字

雖然有紅白
要 check 都唔係咁易
行得太近部機會分唔清隻顏色,而且上一個拍完卡要等佢八達通餘額頁 timeout 先會重新 show 返價錢
所以如果我知要 check 紅白既話,上一個人上完車之後我既上車動作要慢d ...

而且試過一次搭 296A 觀塘上車往將軍澳,八達通仍然係白字,對觀塘道既轉乘係冇影響但會影響到將隧轉乘
我首先同司機講「你未轉八達通方向」,佢就好似唔知咩事係咁叫我拍卡,
我再堅持「轉左方向我先會拍卡」「你唔轉方向會令我一陣隧道口轉 98D 冇優惠」,佢就又唔開車又唔叫我落車,而其他乘客又似乎未知大家嘈緊D咩
1分鐘之後佢終於識得望下部八達通機,然後就粒聲唔出咁轉左方向,我聽到部機嘟嘟兩聲再肯定係紅字就拍卡行埋後面坐低 ...

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
James116 + 2 + 10 給你一個like

查看全部評分