hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 2E 5D 12 20 重組,改善九龍市區流水服務 ...
開啟左側

建議 2E 5D 12 20 重組,改善九龍市區流水服務

10598C 發表於 2023-11-29 18:59 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-11-29 17:19
5A 價錢牌問題其實好難用 5D 取代。反而同 8A 8P 同價,想像空間會唔同。

5D 隱憂都係 20A / 20X 夾擊, ...

價錢問題多數都要做雙向分段,5A 同 8P 雖然都係行紅磡繞道但班次唔對等,8A 又更加唔關事
11K 7B 嘅問題,係就係可以 7B 縮短,但本身何文田都唔算多車,大費周章可能先減到一架車,算啦

至於點解小弟上面提議 5D 做德福-海麗,最大好處應該係唔使做跨公司重組
S3BL100 發表於 2023-11-29 23:01 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-11-29 08:00
你執意外國嘅一套,只能夠話外國一套都唔一定係1:1
大埔道拎走成條6C就你講嘅,你問我最多係向美孚方向改 ...

問題係青山道往來紅土,客量依然值得保 6C 10 分鐘一班。明明欽州街以西一段青山道旺過長沙灣道唔少,仲可以覆蓋長沙灣商貿區,根本就應該保 6C 棄 6F 先係

X6C開線,長深荔係咪自己都要供車呢?

而家 6F 唔係深長荔資源?

到時抽 6C 做 X6C 全日,6C 被攬炒跌入進一步減班輪迴,又趕走一班下路往來旺角深長荔客,你地唔好喊

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2023-11-29 23:04 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-11-29 18:59
價錢問題多數都要做雙向分段,5A 同 8P 雖然都係行紅磡繞道但班次唔對等,8A 又更加唔關事
11K 7B 嘅問題 ...

其實只要將樓主條 12 變成以海麗作循環點,兜少一圈之餘亦同樣可以避免唔可能發生既跨公司重組

至於變相將 5D 拉去海麗,其實用車數同埋樓主方案 5D 奧運站止步,另外再將 12 變特快,其實唔會有好大分別,但保留返海麗、四小龍往來尖沙咀服務,點都容易做好多
1181174166 發表於 2023-11-29 23:15 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-29 23:01
問題係青山道往來紅土,客量依然值得保 6C 10 分鐘一班。明明欽州街以西一段青山道旺過長沙灣道唔少,仲 ...

道路設計上唔容許長沙灣道右轉入元州街,講東你又講西,欽州街以東長沙灣道一定係核心
你cut 6F無相應補位,12A又唔改,6C又話長沙灣道流量

6F東京街有長沙灣站叫長沙灣?會唔會東京街落車行去長沙灣商貿區?

下路你有心啦,6C減極都會係比較密嗰幾條
係咁有心X6C拉落紅土囉,22M都覆蓋唔哂
S3BL100 發表於 2023-11-29 23:18 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-11-29 17:14
5D 來往大角咀同 20 重疊晴朗段,來往佐敦就同 20A / 20X 重疊,其實都唔算話係好大戰略意義。本身如意算 ...

反而落紅鸞道就不太建議,主要係里數長一截,同埋尖麼計埋塞車都仲係快過去紅鸞道。 ___(資料來源:香港交通資訊網)___ 網址:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2181423-3-1.html

其實我上面講得唔清楚,我意思係 12 唔想擺麼地道可以掟去紅鸞道,而唔係 2E

2E 都係尖沙咀段做循環比較理想

至於 6C 6F 同 2E+5D 之間,我個人選擇一定係 6F 執笠、同 18 合併,保 2E+5D 同 6C 班次
S3BL100 發表於 2023-11-29 23:21 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-11-29 23:15
道路設計上唔容許長沙灣道右轉入元州街,講東你又講西,欽州街以東長沙灣道一定係核心
你cut 6F無相應補 ...

而家你係要多數人遷就少數人囉

當然 6C 真係畀你減到 15 都仲密過大多數下路流水,但跌穿 10 分鐘結果係一去不返

1181174166 發表於 2023-11-29 23:23 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-29 23:21
而家你係要多數人遷就少數人囉

少數人就唔係人唔使搭車?
多數人係咪可以踢69X走換265B入長沙灣道?

一去不返就梗架啦,唔好拎以前架架爆嚟講?
6F貴就貴在長沙灣道站位靚,3B送完畀慈雲山又拎走埋6F畀長深荔份,講唔通囉
S3BL100 發表於 2023-11-29 23:36 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-11-29 23:23
少數人就唔係人唔使搭車?
多數人係咪可以踢69X走換265B入長沙灣道?

係架,265B 比起 69X 更值得入長沙灣道,但倒返轉真係做,一來 265B 密過 69X 咁多都未必畀你入,但更重要一點係你同樣影響緊大量現有乘客

為左少數人而要影響多數人,真係寫上 RPP 都好難交代

我所謂一去不返係指一跌穿 10 分一班就返唔到轉頭,係你地先口味咁奇怪,為左多一條線而不惜趕走原有乘客、齊齊疏車攬炒

咁鍾意條條街有車,第時同你開多條 6G 西行荔枝角道去荔枝角總站都仲得,6C+6F+6G 齊齊 30 分一班一齊開車,呢個結果你地係咪好想見到?真係好過 10 分一班 6C?
1181174166 發表於 2023-11-29 23:44 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-29 23:36
係架,265B 比起 69X 更值得入長沙灣道,但倒返轉真係做,一來 265B 密過 69X 咁多都未必畀你入,但更重 ...

未必,即係有可能
而大量乘客受影響?壞,影響,好,都係影響
就6C西行改行長沙灣道而言,落車對大部分原有乘客影響不大,最少長沙灣道落車依然係方便
去鴨寮街、西九龍中心近咗你寫上去都解到畫,麗閣又有服務,X6C唔需要改道又可以避免大埔道一帶居民抗議

唔覺X6F作為補償上到去解到畫囉,衰啲講上年直接話加車,減6C/F呢下拎上去已經嘈硬

6G你搞笑啫,12A你都識講架
我用唔著10分鐘一班車你塞畀我都無用,最後咪總有辦法減我班
S3BL100 發表於 2023-11-30 00:59 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-11-29 23:44
未必,即係有可能
而大量乘客受影響?壞,影響,好,都係影響
就6C西行改行長沙灣道而言,落車對大部分原有 ...

不如問下,每班 6C 大埔道、元州街有幾多人落車,每班 6F 長沙灣道至麗閣又有幾多人落車

答案都幾肯定係前者多唔少

然後前者再乘以三,你就會知道,真係寫上 RPP,你亂改 6C 走線,影響人數係多過 6F 好多。因為 RPP 首先係要交代影響人數,你咁擺上去,為左遷就 6F 而咁玩 6C 班客,根本交代唔到

反而改 X6C 走線,反正而家未全日,得兩班車,唔知有無二百人受影響?

仲未計長沙灣道唔係無替代品,你咁玩 6C 班客,過唔過到深水埗區一關係好大問題。仲未計如果跟樓主方案 2E 改去尖沙咀,6C 根本唔使旨意唔行大埔道元州街