hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴21減班
開啟左側

[服務調整] 九巴21減班

JH_LE4612 發表於 2023-11-29 05:56 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-29 01:40
但問題係需求萎縮,根本無咁多客

真係唔明點解到今時今日大家仲有一個迷思,覺得好似一定要 keep 住咁多 ...

都有追開師兄連月嚟圍繞下路/佐敦谷一帶嘅討論,兩邊都各有認同嘅位,但係唔計呢幾年講開嘅食邑,競爭,對家反對等原因,有一樣野似乎兩邊都唔多提到,就係資源短缺。

我冧兩間公司都好清楚請人難,請維修佬更難,出年睇怕更會係穩定地難,所以出年喺民意代表不反對嘅情況下,我估緊會唔會有啲大手斬車嘅計劃,基本上係得翻太公守尾門...對面海可以做到南區五合一,域多利道二合一,搣十四架車嚟 upgrade北岸客,呢間野又會唔會玩到咁盡呢?嗰啲咩3B 3M 21唔係冇可能,佢仲比對面海多十幾個轉車站,如果十分鐘內上到車,短途轉車未必唔得,重點係九龍線唔夠貴,要用沙田/將軍澳/荃葵嘅線/價去做九龍客,咁車從何來呢?呵呵...

利申翻唔代表我 fully endorse 89/B啲重組 which離題就唔講啦,但係例如樂華呢啲可能最後可能會變左秀茂坪開車嚟拉里數...
henryfung1515 發表於 2023-11-29 08:10 | 顯示全部樓層

真係唔明點解到今時今日大家仲有一個迷思,覺得好似一定要 keep 住咁多 ...

一條20變2條10咁梗係好事,但事實係只會不斷減班。九巴唔想做市區線係人都知,除非重組完條線10蚊,咁都仲叫有啲希望。
都係嗰句,得返一條線嘅時候你點肯定佢唔會直落30甚至再疏?5條30點都好過1條30掛?
1181174166 發表於 2023-11-29 08:23 來自手機 | 顯示全部樓層

其實係你保到一條半條老牌流水之後十幾條都係疏嘅
大家都慣ETA,非繁15分鐘以內都已經叫密
KG1428 發表於 2023-11-29 08:23 來自手機 | 顯示全部樓層

Steven_BUS 發表於 2023-11-28 23:53
5D改左來回行承啟道無得同 彩虹-牛池灣 路線合併, 黎緊5D要在啟德新區同黃鬼競爭, 唔郁得
其實今時今日彩 ...

得,在九龍灣灣運動場前後跟606咁樣來回去彩雲走咪得

其實九巴21前途都幾淡,彩虹邨又要重建
坪石和彩雲又係老化屋邨。

所以21根本就係客量下降,平收費都係無用啦

及早把3B/5D/11K/21重整和合併
再不是就直接cut 3B/21
JX9097 發表於 2023-11-29 11:03 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2023-11-29 05:56
都有追開師兄連月嚟圍繞下路/佐敦谷一帶嘅討論,兩邊都各有認同嘅位,但係唔計呢幾年講開嘅食邑,競爭, ...

唔使諗㗎喇
樂華呢啲山腳位
一定係併埋山腰(秀茂坪),甚至乎山頂(安達臣)
就算去程要畀個分段你,起碼回程都要硬食佢全價
基本上所有巴士公司都係用緊呢條formula
最多繁時咪拆線
一條山腰/ 頂直去山腳,一條就山頂經山腰走
擺明係搶你錢㗎喇
你都係焗住「含淚投票」㗎啦
除非你用其他方法走囉
JX9097 發表於 2023-11-29 11:06 | 顯示全部樓層
henryfung1515 發表於 2023-11-29 08:10
一條20變2條10咁梗係好事,但事實係只會不斷減班。九巴唔想做市區線係人都知,除非重組完條線10蚊,咁都 ...

放心
睇番往績
合併完過兩年基本上都肯肯定會減番落嚟,甚至乎要減突

若果九巴真係做到密車駁密車
然後轉乘價係同以前一樣的話
大家唔會有呢含反應
只可惜現實係轉車站條條都疏車
轉乘額畀你$4.2算數
即係要你由平啲嘅直車變成貴啲嘅轉車
真係「人唔笑,狗都吠」
JX9097 發表於 2023-11-29 11:07 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2023-11-29 08:23
得,在九龍灣灣運動場前後跟606咁樣來回去彩雲走咪得

其實九巴21前途都幾淡,彩虹邨又要重建

可能真係要3B併11K,21併5D先搞得掂
(嗱...併還併,冇話開番密啲畀你呀)
Ohm 發表於 2023-11-29 11:26 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-11-28 23:09
以紅磡站開嘅短途路線計,如果無理解錯 11K 21 重疊嘅 30 分鐘時段似乎係錯開每 15 分鐘一班

如果將來長途 ...

啱啱開ETA睇咗,11K同21而家係聯合每25分鐘開車,九巴最叻喺啲疏車線落井下石,驚有人坐佢啲車
Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-29 12:40 | 顯示全部樓層
henryfung1515 發表於 2023-11-28 17:56
但問題係合併完密車就無所謂,但合併完繼續疏咁有咩意思,或者過幾年慢慢陰乾你。6 6A就係例子,又唔係無 ...

都係個句
唔好以為唔合併就等於唔使陰乾
而家6/6A仲並存咪同你玩兩條線25/30
絕對唔會蝕俾你
轉個頭玩埋聯合到站會好過單一條6咩?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
KU_7002 發表於 2023-11-29 13:14 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-11-29 11:06
放心
睇番往績
合併完過兩年基本上都肯肯定會減番落嚟,甚至乎要減突

唔合併就條條同你陰,合併完都一樣可以陰。不過合併既話,係可以借機換新野既,好過減班後所有資源收歸國有