hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣往油尖旺特快巴士問題
開啟左側

[問題] 荃灣往油尖旺特快巴士問題

kei_hk 發表於 2023-12-15 10:52 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2023-12-15 00:12
呢點觀察左8年, 得出既可悲結果係

你不得不接受, 青衣山下由長安去到翠怡呢段路既路網非常直接, 冇咩多 ...
而且44 講緊兜埋青衣邨一大圈, 區內行車都不過係11-12分鐘左近走人, 另加一班長安死忠養起

本來44都係好直接的﹐跟現時41M的走線方法﹐只係某位區議員堅持要青衣村做總站﹐怕青衣村無位上車。結果咪比佢成功爭取﹐大把人埋怨緊佢囉。
一係就兜大運﹐一係行出去大街等車。

不過﹐自41M搬左去青衣碼頭之後﹐44應該都唔會有機會撥亂反正﹐行番條唔兜路的路線。

至於長安人係唔係死忠?
只可以講﹐替代方法雖然係有MTR﹐但實際上MTR根本唔會多考慮。
既要行過去﹑東涌線的班次﹑等轉車﹑車站的上上落落﹐根本難以吸引乘客使用。

就算去旺角﹐唔好以為41A會快。
其實時間與44相比係相差無幾﹐試過幾次非工作天的﹐2條線一齊長安開車﹐結果係彌敦道前間酒店重遇番。

既然時間相約﹐班次又密過41A﹐車費又平過41A﹐點會優先坐41A而非44?

dominic023 發表於 2023-12-15 10:54 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-12-15 10:40
234X個15-20都長期開唔足
收車之餘仲要尖沙咀一塞車就斷埋纜
而家30X雖然疏車但服務隨時仲穩定過234X🤣 ...

其實尖沙咀塞車嚴重左,234x夜晚都久唔久都會有一兩班會隔左25分鐘出黎,前幾日仲試過兩班30x都未有一班234x到,

其實係旺角眼見d人尤其年青人多數係企234x條LANE 等30x,
而企30x LANE既人通常大年紀一d

如果234x班次再繼續唔穩定耐過30x, 或者唔整返條油尖旺特快返灣景荃景圍線,
d人都會去返晒紅VAN同鐵

(話時話30x改道, 九巴昨日都好似仲未掛通告)
少做少錯,但唔做就大獲.
Ricky403 發表於 2023-12-15 10:58 來自手機 | 顯示全部樓層

你不得不接受, 青衣山下由長安去到翠怡呢段路既路網非常直接, 冇咩多 ...

而家有樣野好係美孚轉車站真係出現咗
九巴真係想改一條行西廊嘅,加大轉乘額已經夠做
不過唔認為荃葵青佢會係為咗搵客而上西廊
當年30X改上西廊,都要交一架車出黎

真係為咗做大個盤而行西廊嘅,相信得268X,但呢條線有過境需求同B1轉乘加成,其他路線睇怕複製唔到佢嘅成功
青衣41A行西廊後都不斷減班縮盤,只有夜晚返青衣整體係加咗
Ricky403 發表於 2023-12-15 11:07 來自手機 | 顯示全部樓層

dominic023 發表於 2023-12-15 10:54
其實尖沙咀塞車嚴重左,234x夜晚都久唔久都會有一兩班會隔左25分鐘出黎,前幾日仲試過兩班30x都未有一班234x ...

睇死佢所謂穩定班次只會係將更多15斬落20🤭
而家都長期開少一架234C攝食飯柯打,假期中段又成日開得20,成個食飯時間同星期六日中段減到對開20都唔意外
玩下手減多一次已經變咗做接近30X觀延後第一次減班個表🤣
kingprowm 發表於 2023-12-15 13:53 | 顯示全部樓層

以前青衣未有地鐵,但荃灣有地鐵

巴士公司唔會開太多荃灣出市區巴士線

荃灣一向去外區線就好客,但同紅線競爭既線就麻麻地
s3n370 發表於 2023-12-15 15:51 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-12-15 02:45
其實而家麗城大涌道去深長荔都有紅小,仲例牌行234X前面
但掉番轉堆元佐出九龍少咗好多直通車
咁係咪應該 ...

叫234X做應該窄D
搵AN試或者有D機
dominic023 發表於 2023-12-15 16:10 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-12-15 11:07
睇死佢所謂穩定班次只會係將更多15斬落20🤭
而家都長期開少一架234C攝食飯柯打,假期中段又成日開得20, ...

而家好似除左早晚繁同中午時間見到15, 都變晒20啦。
而家久唔久仲有見過25, 同見過1-2次 30。

但都仲係同30X聯合到站班次, 下星期兩條開始就分道揚鑣啦
少做少錯,但唔做就大獲.
hadboy5 發表於 2023-12-15 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層
41A正正經經行半條西廊就可,但咁行法,試過一次都唔開胃
天空之神 發表於 2023-12-15 20:40 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-12-15 10:58
而家有樣野好係美孚轉車站真係出現咗
九巴真係想改一條行西廊嘅,加大轉乘額已經夠做
不過唔認為荃葵青佢 ...

咁交果架車,正常都係230X 走出黎既

咁二合一其實都賺

只係無補償果下攪笑

不過而家 212 取消左 30X 都鎖死左去伊利沙伯無得落尖沙咀
.
Ricky403 發表於 2023-12-15 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2023-12-15 15:51
叫234X做應該窄D
搵AN試或者有D機

AN8曾經見過入新界係算多車嘅
但出九龍方向唔清楚了

搵無ETA紅小做特快,巴士就碌
結果居民都係去哂荃灣站,不過海庭咪好滿意🤭