hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 覺唔覺得沙交今次反對機場巴士重組係對馬鞍山好唔公平? ...
開啟左側

覺唔覺得沙交今次反對機場巴士重組係對馬鞍山好唔公平?

_剛仔 發表於 2023-12-30 11:24 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2023-12-30 09:30
我意思係經第一城之後左轉沙田路,去到獅子山郊野公園之後就落紅梅谷,再行田心路上青沙。而家286C上下繁 ...

大埔公路沙田段工程接近尾聲先建議A41P改行獅隧公路﹐除左癲我都諗唔到第2個字形容。現時主要因工程及車輛在駛至沙田鄉事會路橋底前由右線CUT左線導致車輛途徑沙田段慢駛塞車。擴闊工程完成後會解決此問題﹐A41P火炭路轉落大埔公路就係主線去到青沙公路前係完全不需CUT線。
另外獅隧公路係第一城至新田圍個段係上繁除時塞半個鐘﹐以及獅隧將會有大工程。我相信獅隧屆時會非常塞車!
 樓主| tszhinchan3 發表於 2023-12-30 12:19 | 顯示全部樓層
_剛仔 發表於 2023-12-30 11:24
大埔公路沙田段工程接近尾聲先建議A41P改行獅隧公路﹐除左癲我都諗唔到第2個字形容。現時主要因工程及車 ...

咁你又憑咩覺得工程完之後埔公就唔會塞車呢?
運吉都話實施易通行之後隧道就唔會塞車啦!而家又有冇呢?

ATENU135 發表於 2023-12-30 12:23 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2023-12-30 12:19
...

唔通而家獅隧公路又好𣈱通?
12Lane 發表於 2023-12-30 12:32 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2023-12-30 12:19
...

至少我就知道整完埔公有機會冇咁塞,而獅隧公路就塞緊連整都未開始整,呢個咪分別囉。
回程仲要焗轉八爪魚塞多浸。
ky927 發表於 2023-12-30 12:38 | 顯示全部樓層
上繁南行,其實行大涌橋路+文化博物館上青沙係最穩陣(係穩陣,唔係快)。先唔理停唔停站,獅公同埔公都係兩線兼無咩出口,無事慢遊,有事死胡同,反而行返大涌橋路係最彈性。唔係以前87D都唔會朝早有彈性可以行大涌橋路上紅梅谷。
_剛仔 發表於 2023-12-30 12:42 | 顯示全部樓層
...

塞車原因主要係右線往青沙方向車輛太遲CUT左﹐往青沙行車線與鄉事會路轉落黎車輛匯合
我諗你對駕駛冇乜概念亦唔知該處塞車原因更加加仔細睇完過工程完工圖
第一、火炭路轉落去係主線唔需要埔公駛至車輛讓你出﹐解決左係火炭路轉落埔公要塞幾枝燈問題
第二、大埔公路沙田段係火炭路開始由兩線增加到3線﹐火炭路至沙中段增加一條行車線﹐提升路面容納車流量50%
第三、過左瀝源後右線只可以往城隧
第四、瀝源前往青沙方向由1線增至2線

pch_yeung 發表於 2024-1-2 10:03 | 顯示全部樓層

小弟再解釋多少少, 現時埔公南行塞車原因係埔公往青沙&鄕事會路往城隧車輛打交叉

工程完成後, 火炭路開始有三線, 左線會喺鄕事會路橋底與主線分開並只往青沙, 鄕事會路
有新橋喺左線與主線中間落地, 上述車輛就唔使打交叉

https://www.districtcouncils.gov ... ttc_2014_013_tc.pdf

RX1322_284 發表於 2024-1-6 05:06 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-12-28 05:16
不如考慮吓原汁原味貼返晒兩份問卷比人睇?
利申,我當日有睇晒先出聲嫁,唔好偷偷地改字呀。

問題幾時都係公開,結果就係穗禾支持85上山多過88X,駿洋支持同時擁有兩條線下88X留喺總站,分開公布之餘,點解唔可以結合成同一個訴求?
睇哂嘅話不妨講下啲問題同公布方式點樣有bias

最重要係7成人要求重新諮詢,唔好選擇性失明喎🤭 有冇諗過你哋planning做得幾差先有咁大反彈,成日話地區組織騎劫,落多啲社區睇下,坐喺寫字樓好容易腦閉塞架
RX1322_284 發表於 2024-1-6 05:13 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-12-28 00:27
Nope,份問卷潛台詞係恐嚇緊駿洋班人,
如果 88X 上穗禾,因為上面唔夠位擺車加唔到班,你地將來唔係總站 ...

你講得啱,10幾個駿洋居民親口同你講嘅嘢,絕對比1600+份問卷更有說服力
kmb71k 發表於 2024-1-6 09:40 | 顯示全部樓層

馬鞍山機場線想重組起碼要等到十四鄉入伙同埋T4公路起好先至有得諗
以上回應,是否可行?是否合適?