hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區鄉事派要求改善251A服務
開啟左側

元朗區鄉事派要求改善251A服務

castanopsis 發表於 2024-1-5 09:02 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-1-2 10:01
251B真係可以同77K拍埋一齊比喻?咁點解係加77K唔係54?咪係因為77K做到好多54同251B做唔到嘅位。
所謂橫 ...

當然有一兩條村得77K做到
但單講橫台山251B站位並唔算差
問題係77K去錦上路站車程快過251B,又密啲,變咗少人去251B站位等車

根本成條251B定位都有問題
轉鐵又唔夠54/77K密同快
轉巴士又疏又慢,毫無吸引力
搵251A兩邊連埋佢,食咗251B,又節省資源,轉車效果又好,何樂而不為?

你話錦上路班次不穩,就更加有啲搵來講
251A宜家正正就係長途循環,一轉足足50分鐘
如果飛走錦上路站轉雙循環,個圈反而短咗
12Lane 發表於 2024-1-5 09:20 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-1-5 09:02
當然有一兩條村得77K做到
但單講橫台山251B站位並唔算差
問題係77K去錦上路站車程快過251B,又密啲,變咗 ...

其實我就完全唔知你所謂「兩邊連埋佢」同「雙循環」係講緊啲咩,不如唔好成日當呢度F1,無人係你心入面條蟲。我就一直以為251AB一條順轉一條逆轉,兜番錦上路站,咁嘅scenario底下我會質疑錦田公路路況影響「下遊」錦上路客 & 冇針對解決錦上路客問題 係好合理,而且錦公路面窄得多。

淨係251A唔做番西鐵站已經有問題喺度唔駛再討論落去啦,64K一斷纜基本上死梗。如果要錦田市搭一條經錦上路先到橋底嘅車,咁而家251B行錦河路肯定快過你條新251A到,仲衰過而家。而我都唔明你咁執意講橫台山做咩,佢佔成個圈嘅客只係好少數,地理位置本身就焗限左班客係會優先轉西鐵。
castanopsis 發表於 2024-1-5 09:27 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-1-4 19:26
但無需要將錦田八鄉上村玩大循環
因為無人會錦田市經上村錦上路去八鄉路
八鄉路以東錦上路亦唔會兜大圈經 ...

唔使諗得咁複雜
251B派緊4架車行
但實際上251A本身已經行曬大半個圈,得 錦田市-上村 呢段無行
飛走錦上路站,接埋兩邊變雙循環,加2部車就搞掂

無論錦田公路有無客
成個改動,即刻收走2部車
鍾意開64K/251C錦上路站短棍又得,兩部車夠開 江夏圍<>錦上路站 10分鐘一班
鍾意收走去其他區都得

所有原本搭緊251B去欖隧既乘客,車程都快咗
錦田市去欖隧,唔使再入錦上路站兜圈
橫台山去欖隧,可以向南經上村走

成件事係百利而無一害

castanopsis 發表於 2024-1-5 09:39 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-1-5 09:20
其實我就完全唔知你所謂「兩邊連埋佢」同「雙循環」係講緊啲咩,不如唔好成日當呢度F1,無人係你心入面條 ...

八鄉路開車
一條順時針,一條逆時針,唔入錦上路站
咁講會唔會清楚少少?

另外
你一句"251B行錦河路肯定快過你條新251A到" 講到言之鑿鑿
但實際上 錦田市>錦上路>八鄉路,係快過251B 錦田市>錦上路站>錦河路>八鄉路
唔信可以打開ETA望下

其他幾點上面講咗唔重覆
12Lane 發表於 2024-1-5 09:48 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-1-5 09:39
八鄉路開車
一條順時針,一條逆時針,唔入錦上路站
咁講會唔會清楚少少?

你用一個唔公平嘅情況去比較,要比較點解唔係用番兜錦上路站/同樣飛錦上路站嘅情況去比較?掟雙循環幾隻字出黎,原來唔講仲要飛西鐵站,仲要唔講原來仲要開短棍清錦上路客。
要喺大家不明所以情況下做比較仲要話人地錯,至厚面皮真係你。
已經講過,冇人會喺唔夠資訊嘅情況下去完全理解你啲F1建議架喎,要詳細討論不如多去F1。

而家個標題係講緊251A沿線車太疏,我就真係睇唔到飛去講橫台山同錦田市點樣令到251A錦上路變密,從而呼應番個主題。

castanopsis 發表於 2024-1-5 10:04 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-1-5 09:48
你用一個唔公平嘅情況去比較,要比較點解唔係用番兜錦上路站/同樣飛錦上路站嘅情況去比較?掟雙循環幾隻字 ...

251A宜家載客率,九巴怕且麻麻地滿意
251A/B錦上路站班客完全視乎64K/54/77K位置,唔係一個穩定既客源
如果搵唔到方法谷客,唔好話改善,分分鐘班次再cut都有份

251B客量唔好
但八鄉路差極都有十幾二十個客,繁時叫做排長龍
谷曬呢班客落251A度,係咪會比較大機會維持到班次/加密?

AVBWU291 發表於 2024-1-5 10:05 | 顯示全部樓層

YellowWorksheet 發表於 2024-1-4 23:14
下層會坐滿到又新街,咁叫運吉?

上繁坐滿下層?

上星期六中午又新街都係下層兩三人咋,定係運吉真係要吉到一個人都冇?係嘅話 20A 都唔叫運吉

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
FD_8592 發表於 2024-1-5 23:20 | 顯示全部樓層
其實可唔可以咁改:
1.251C 改經蒙養小學>江大路一段錦田公路>錦上路>江夏圍
2.251A 改為八鄉路右轉錦上路>上村>八鄉警署調頭
3.251B 改為八鄉路Shell 左轉去錦上路站>東匯路>錦田市>八鄉警署調頭

咁會唔會比較服務到多少少人?又行得順少少?
八鄉警署>上村一帶居民要去錦上路站沿途仲有其他奴線/交通工具替代 呢批客應該影響不大
天空之神 發表於 2024-1-5 23:29 | 顯示全部樓層
其實錦上路多客過錦田公路
點解要 251A 251B 雙循環?

錦上路,八鄉路以東既客唔會想兜八鄉路去錦上路站,所以八鄉路以西一段不嬲無貨交
.
2076 發表於 2024-1-6 01:11 | 顯示全部樓層

FD_8592 發表於 2024-1-5 23:20
其實可唔可以咁改:
1.251C 改經蒙養小學>江大路一段錦田公路>錦上路>江夏圍
2.251A 改為八鄉路右轉錦上路> ...

八鄉警署唔夠轉,掉唔到頭。

其實宜家有 251C 新資源,想像空間大左唔少。

251A 八鄉路以東冇人搭去錦上路站,本身就係浪費資源。我自己會諗 251A 八鄉路之後經錦河路直飛錦上路站,善用載客空間。251C 拉去八鄉路,兼經停錦田市中心,將八鄉路以西的客比晒 251C。251B 就可以飛走錦田市中心,專心做錦田公路,加快回車。

其實 54 都係一條營運狀況幾差的路線,但獨市位執唔到。
抗議962B重組
還我962全日服務