hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Where dreams are destroyed] Korean Air B777: HKG - ...
開啟左側

[Where dreams are destroyed] Korean Air B777: HKG - Seoul/Incheon

S3BL100 發表於 2024-1-16 23:34 | 顯示全部樓層

回程換 77W 就真係幾灰

除左尾批 77W 外,KE 748 同尾批 333 都係用呢款經濟艙座椅,兩隻我都坐過,係之前次次坐 KE 77W 都係坐中舊 product

喜聞 KE 經濟艙終於見到 bibimbap 以外韓式選擇,醬炒牛肉睇落相當唔錯,我都想試。我都好多年無緣坐 KE 了
fb.com/scientisthk2usa/
brianso198 發表於 2024-1-17 09:45 | 顯示全部樓層

睇見樓主呢兩程飛機咁轉機型法真係幾灰下 (去程我覺得還好, 而家772都開始買少見少, 我自己都未坐過)

雖然789/78X呢兩隻product我成日坐......
反而未坐過788
yuenpo 發表於 2024-1-17 14:50 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2024-1-14 20:04
當年坐UA 744去美國既都係勇士

坐過唔少 UA 744 過太平洋的勇士揮手

當年UA批744 在 2006-2009 期間做翻修 (時間唔肯定,記憶中當年係改商務同頭等的位為主)
但係 UA 當時剛走出破產保護令 (Chapter 11) 下,唔敢洗太多錢,所以連經濟艙都唔安 PTV

結果到退時經濟艙都係無 PTV 的

但係果時 UA D 位比今時今日 D 位舒服好多,今時今日 UA D 位坐兩三個鐘都可以坐到腰酸背痛屁股痛

s3n370 發表於 2024-1-17 22:13 來自手機 | 顯示全部樓層

yuenpo 發表於 2024-1-17 06:50
坐過唔少 UA 744 過太平洋的勇士揮手

當年UA批744 在 2006-2009 期間做翻修 (時間唔肯定,記憶中當年係 ...

1. 坐過UA744 trans pac揮手區 x2
勇士就唔敢自誇啦,
雖則上機一刻,見long haul竟然好復古地共享電視,
係有丁點失望。
但實際上全程除佐食就係訓,有無電視又唔大分別。
(其實就算有PTV都唔會點睇,至多睇下飛到邊)
點解話唔敢自誇,係我同太太坐佐靠側嘅走廊同中間位,
Window seat果位仁兄仁姊全程都無離開過座位!

2. 講開744,雖然小弟算係睇重機程同起飛到達時間,唔太理機型、航空公司同service嘅人。
但始終對疫情前特登揀搭CI 744 + 臨飛前補錢揀上層,
最終EQ change而無法體驗而耿耿於懷...

3. 往日算係多77E飛香港嘅年代,有幸搭過AF嘅77E。
3-3-3 abreast係闊落,但無奈張凳有損壞,搞到訓得唔太好...
2076 發表於 2024-1-17 22:36 | 顯示全部樓層
KE 望落真係好高質,似乎 trans-atlantic 計,佢的 product 都應該只係僅次於 JAL。ANA 本身都轉左做 high density 排法,其實分分鐘 KE 的餐+座位的整體體驗會更好。

雖然 787 體驗唔到,但 3-3-3 排法的 77W 都買少見少,我自己就會開心左......

之前試過搭 CX LHR-HKG 專登揀 A35K 班次,比人取消差啲調坐 77W 班次,好在最後係遲兩班機回港,依然係 A35K,唔駛捱 3-4-3 的 77W。
抗議962B重組
還我962全日服務
Fuk19805 發表於 2024-1-17 23:32 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2024-1-17 22:36
KE 望落真係好高質,似乎 trans-atlantic 計,佢的 product 都應該只係僅次於 JAL。ANA 本身都轉左做 high  ...

因航嚟計,寧願要而家77W嘅3-4-3都唔要3-3-3 fixed shell,嗰張垃圾凳真係絕無僅有
不過上次坐完12個鐘3-4-3又唔覺真係好難頂,仲要完全冇離開過張凳

IG: mhlam307_photospam
2076 發表於 2024-1-17 23:36 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2024-1-17 23:32
因航嚟計,寧願要而家77W嘅3-4-3都唔要3-3-3 fixed shell,嗰張垃圾凳真係絕無僅有
不過上次坐完12個鐘3- ...

咁當然係,3-3-3 fixed shell 對我呢啲身高唔高的乘客係極不友善......

但有得揀都係鐘意 A350。

但餐食方面,其實亞洲區的航空公司都做得好過 CX,文中的 KE 更加係贏幾條街,CX 賣點都仲係雪糕同杯麵,正餐水平都幾參差,同埋成日遇到冇得揀焗食 vegetarian 的情況,都幾唔理想。
抗議962B重組
還我962全日服務
Fuk19805 發表於 2024-1-17 23:46 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2024-1-17 23:36
咁當然係,3-3-3 fixed shell 對我呢啲身高唔高的乘客係極不友善......

但有得揀都係鐘意 A350。

因航基本上其實餐飲都表現穩定,係穩定地差咁解啫
對於之前2咗飛咗幾轉UK-HKG嚟計,表現穩定到至少成年冇換過menu,餐飲從來唔係因航嘅強項,由因卷開始去到之後月光寶盒以至萬年早餐都已經知道,所以而家人哋走去不斷改良個IFE同IFE內容,點知而家大SQ嗰堆玩free wifi,又輾壓因航
IG: mhlam307_photospam
S3BL100 發表於 2024-1-18 01:43 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-1-17 22:13
1. 坐過UA744 trans pac揮手區 x2
勇士就唔敢自誇啦,
雖則上機一刻,見long haul竟然好復古地共享電視, ...

又講開 744

自從 KE 2012 年開始將 A380 投放 ICN-LAX 航線後,有一段長時間,每日兩班不停站 ICN-LAX 當中,早果晚連同回程 daylight flight 用 388,遲果班連回程 red-eye 用 744。學生年代因為航班時間考慮,通常係 ICN-LAX 坐 388、LAX-ICN 坐 744,所以 KE 744 都坐過至少好幾次。直到 KE 10 隻 A380 齊腳後,先至兩班機變晒 388

當年細個未懂事,坐 744 都會覺得有少少灰。而家諗返落,一程 388 一程 744 係 best of both worlds,而家 KE 744 已經無得坐

往事只能回味⋯

KE 用來飛長途線 744 有裝 AVOD,但應該對比起樓主坐既尾批 77E 仲早多一代,屏幕得一粒制而唔係三粒。張凳睇落同 UA 744 差唔多

而頭等同商務艙就同尾批 77E 係同一款 product,估計係 2005-07 年間翻新時裝上,可想而知呢款 product 有幾耐歷史:

諗返轉頭,一直無緣坐 UA 744 唔知算唔算係好大損失。之後分別坐過 BA 同 LH 744 各一次,最後一次係 2018 年坐 LH,到今日依然後悔 2019 年去完歐洲回程發神經揀左 LH A359 經 MUC 轉機,而唔係經 FRA 轉,坐多次 744
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| Waiyin12 發表於 2024-1-18 08:55 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2024-1-17 09:45
睇見樓主呢兩程飛機咁轉機型法真係幾灰下 (去程我覺得還好, 而家772都開始買少見少, 我自己都未坐過)

雖然 ...

787 定位較適合航程長但 loading,多係二、三線城市,一向都唔切合香港的定位;本身 HKG都係相當高 loading 且 premium heavy,香港亦未航空公司引入 787(大灣區航空好似有意?),疫情前 ex-HKG 搭到 B77W、A359 甚至 A388 機率可能仲高過 787

疫情後算多咗 787 嚟香港,AC、UA 等