hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Where dreams are destroyed] Korean Air B777: HKG - ...
開啟左側

[Where dreams are destroyed] Korean Air B777: HKG - Seoul/Incheon

Waiyin12 發表於 2024-1-14 06:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

第一次去韓國,估唔到係源於一個計劃得相當倉猝的旅行。

大約今年 6 月初,一位半年無聯絡的中學同班同學搵我,話想暑假去旅行,經過一輪討論,考慮過(再去)日本、台灣,沙巴、新加玻等地,最後到 7 月中我去完日本返香港,先落實地點去韓國。
之後就係訂機票,大家各自有幾個重要日子儘量想留喺香港,加上機票價錢,唔同日子出發可以差一截,實際可選之日子不多。
當時睇 Google Flights,排除 HK Express / T'way 及要轉機的路線,香港 - 首爾 最平的傳統航空為 Korean Air(比 HK Express 連同 20 kg 行李貴約 $700),時間極靚(去程 red-eye、回程夜機),表定採用小弟未搭過的 Boeing 787-9 執飛,加上一直聽聞 Korean Air 餐飲質素接近頂尖,基本上搵唔到一個原因唔搭。

經 Korean Air 官網買機票時,已經可以預選座位(至少我訂的 fare class 可以)。

出發前約一星期的其中一日,小弟去咗澳門一日遊,食晚飯時收到 Korean Air 電郵,指 seat reservation 已被取消;小弟隨即登入 Korean Air 網站求解,原因係機型更動,由 B787-9 改成 B777-200 ER 執飛,座位可於網上重新選劃;心情係相當復雜:一方面無得搭 Dreamliners 一定唔開心,B787-9 更加到目前為止從未搭過;另一方面,搭到 B77E 的機會理應少過 B789,KE 全線 B777 經濟艙依然採用 3-3-3 排列。

而且,(當刻獲悉的)機型更動只限去程,回程依舊派出 B787-9;一程 77E 一程 789,係特別過兩程 789。

(由於係 red-eye flight、機程比預期快,加上同朋友一齊飛,來回兩程影相唔多,報告可能比以往出品簡短)

- Departure -

當晚約咗人喺旺角食飯,諗住夜晚唔塞車,亦有 7 月搭 ANA 飛東京的經驗,應該唔太多人排隊,所以搭 E21D 而非 A21;結果只係起飛前 1 小時 15 分鍾到機場,時間並不充裕。
IMG_5801 2.jpg

- KE 178 -
Route: Hong Konf Int'l Airport (HKG) - Incheon International Airport (ICN)
STD - STA: 00:45 - 05:25 (3 hours 45 mins)
ATD - ATA: 00:43 - 05:10
Seat: 38H (middle seat)

Aircraft: Boeing 777-200 ER
Registration: HL7766

相比現時搭長途機老是常出現的 B777-300 ER,B777-200 ER 算係少見(但都唔夠其 non-ER / LR 版本稀有),香港出發的 B77E 就更加難搵;港人熟悉的國泰航空曾經營運 B777-200 (non-ER,現已全數退役),但就從未引入 B777-200 ER。
小弟多年前前搭過 JAL 及 Air New Zealand 的 B77E 各一次,比起 B789,今程機未能解鎖新機型,但可以有相片記錄返呢個機型。

機上備品:毛毯、枕頭、耳機,KE Economy 提供的耳機同爲貼耳式,但不及 NH / QR(飛行報告見文末)的款式厚身,實際音質、舒適度等無明顯分別,係之後睇相發現個差異。

疫情至今小弟搭過的航空公司中,KE 係唯一一間仍有實體機上雜誌及免稅品目錄,其他航空公司做法不外乎將相關內容載於 IFE(包括早前搭 ANA 飛東京時所見,AVOD 內一項爲 duty free shopping)、提供 QR code 連接網上版等;另有 B777-200 之 safety card

KE 之安全示範與韓國男團 SuperM 合作,節奏較慢且包含歌舞環節

HK Express Reward-U 彩繪機;據我所知 UO 於 2019 年已取締 Reward-U 計劃(改用母公司國泰航空之 Asia Miles),但搭機時(2023 年 8 月)此廣告尚未落畫

KE 旗下所有 B777 仍維持 3-3-3 座位排列,比現今主流之 3-4-3 舒服,走廊亦較寬

今程 B777-200 ER 一共兩個 economy cabins,前艙座位用上深藍色,後艙則為深啡色(僅顏色不同,座位配置並無分別)
回程搭到 KE 另一款機型,同樣用上 “前藍後啡” 之配色,可能係 KE 客艙特色?如果對座位顏色有 preference(小弟本人正是)可在選位時多加注意 D221CF52-39CF-4D89-9531-120AAE2E8C91.jpeg

起飛後近一小時先收到宵夜:分別有韓式 Bibimbap 及中式海鮮炒麵,其實兩個選擇都相當吸引,但搭得 Korean Air 無理由有 Bimbimbap 唔食嘛;餐碟上有牛肉碎、香菇及數款蔬菜絲作為配料,白飯則為獨立包裝、需自行加入配料拌勻,配餐前菜為醃青瓜,隨餐提供熱味噌湯(派餐時先每一盒加熱水,類似沖杯麵)及水果片,飲品要了一杯白酒;右上角的茶杯係派餐後會提供茶包沖茶用,另外 KE 於經濟艙亦有提供金屬餐具。

小弟的 meal tray 上未有韓式辣醬,之後問空姐拎返

飛機上食到韓式 Bibimbap 且相當美味,同時有熱湯供應,絕對係 KE 的加分位;而呢餐白飯的軟硬度比一般飛機餐理想,估計係因爲米飯係獨立加熱?
反而頭盤及甜品感覺被比下去,尤其甜品只係幾塊水果,以呢餐晚餐格局以及 KE 主菜的出色表現,如果提供一塊蛋糕 / 慕絲做甜品相信會更佳(私心我最想食雪糕,就算係半夜都唔例外)

按:KE 喺 3 個幾鐘的 red-eye flight 提供 full hot meal,不論 offering 如何,本身已經係 impressive,但份餐以正餐形式呈現,我會有返相應期望。如果 KE 係降落前派一個早餐,一碗水果絕對不成問題。
同樣係亞洲區內 red-eye,國泰航程相若 / 更長的 KIX、NRT 線,好似只係提供 cold snacks(本版應該有篇 “月光寶盒之旅” 的 CX 566 report,可作参考;亦好大程度上係我上個 trip 去東京時,無搭 CX 的原因);兩間同爲五星級優質航空公司,但一程 red-eye 明顯見到 KE 的 catering 高下立見。

不過另一方面,食完呢餐宵夜後航程只餘不足兩小時,睡眠時間就必定受影響;收餐後機艙燈光隨機調暗

AVOD:這款白框螢幕影應為上一/兩代的標準,畫面並非高清(唔清楚 KE 的 B77E 最長會飛幾遠,但 KE 同一機型有多於一個 product,B77W 亦然,定票時無從得知,派機亦未必有規律)

電影、電視選擇合理,以韓國節目爲主,不過爲爭取時間休息,我回程先有認真搵影片睇

Flight map 款式與 ANA B767-300 ER 上的系統相同,並非 interactive 但可以固定航線圖

遊戲選擇等於零(回程時狀況相同,相信唔係個別客機之問題;唔知係整個 KE IFE 內不提供遊戲,定系統問題暫停服務)

Lavatory 內除洗手液外,另有提供 hand cream 及 touthbrush kit;此程短途機未有 amenity kit 實屬合理,但於廁所內提供相關備品,相當貼心

Approaching ICN(小弟自己搭飛機一般會選窗口位,經濟艙的話好難影到整個窗戶)

全程飛行路線,當日受颱風影響,棄經台灣海峽,改經中國內地之上海、江蘇一帶再飛出黃海

B777-200 ER business class;如果我係睇住 B787-9 訂 business class,應該會對此機型異動更爲不滿

First Class product;但 KE B787-9 未有設置此艙等,唔清楚當日係比 J class 免費 upgrade 抑或丟空呢個 cabin

入境後搭 AREX 直達車到首爾站,旅程時 AREX 直達車最密僅 40 分鐘一班,比香港、桃園、成田、關西等地之機場鐵路疏落,要趕飛機時不太方便

(待續...)

評分

參與人數 8aPower +26 HugeC +70 收起 理由
fp8329 + 6 + 10 多謝分享
timothychu + 2 + 10 多謝分享
vilo + 1 多謝分享
YY487 + 2 + 10 多謝分享
DIH + 5 + 10 多謝分享
yuenpo + 2 + 10 多謝分享
Fuk19805 + 3 + 10 終於等到喇哈哈哈
S3BL100 + 5 + 10 多謝分享

查看全部評分

https://www.instagram.com/_yying.__/
 樓主| Waiyin12 發表於 2024-1-16 11:21 | 顯示全部樓層

行程相片精選 #9
回程飛行報告 #19

https://www.instagram.com/_yying.__/
S3BL100 發表於 2024-1-14 09:52 | 顯示全部樓層

我完全明白樓主心情,自己想坐機型臨尾無啦啦換走,肯定心有不忿,類似情況都曾經發生喺我身上

不過換個角度,而家 777-200ER 要坐到唔易,KE 自己都得返四隻在役,大師咁都中到,其實又真係好彩。雖然舊年因為種種原因,夾埋坐左三次 77E 加一次 77A,計埋前年就一共四次 77E,開始有少少悶,但每次坐到 77A 或者 77E,都會格外珍惜,因為真係買少見少

分別喺 2017 同 2018 年坐過 UA 同 AC 789,已經滿足左好奇心既我表示,787 唔會係我特登 go out of my way 坐既機型,當然亦視乎咩航空公司同配置

之但係 KE 內籠十年如一日又真係唔多掂,服務同餐飲再好都係咁話。我 2010 年 6 月已經坐過大師今次坐呢隻當年只得兩年機齡既 HL7766(which btw 係 KE 最新一隻 77E)飛 ICN-NRT-LAX,估唔到內籠到今時今日都無翻新過,同當年一樣款

但睇返往績,KE 好似除左 2010 年前後大規模翻新過一批當時無裝 AVOD 既 77E 同 332/333 之外,都無乜聽聞過將新一代 cabin product 裝落舊機度。機隊入面 77W 333 都有幾款唔同 config,坐中邊款好多時都睇彩數

KE 77E 當年係長途線主力,我亦坐過 ICN-SFO 來回,記憶中當時至少仲擺過落 ICN-SEA/DFW/IAD 好多年,亦飛過唔少歐洲同東南亞航線

話時話,KE 應該仲有另一班通宵機 HKG-ICN,比樓主坐呢班遲少少,用 A220-300 飛,唔知樓主有無諗過坐?不過 KE 果十隻 A220 唔知點解無裝 AVOD,然後唔知點解會擺落香港航線就真

fb.com/scientisthk2usa/
Fuk19805 發表於 2024-1-14 10:56 | 顯示全部樓層

個Econ艙其實算老而彌堅,個配色睇落都算ok,加埋3-3-3排列同本身唔細嘅mon,而家都算得體

係J同F就真係不合時宜嘅,自從航空業多咗流行PEY之後,個個都將自己嘅regional J俺咗少少做PEY,搞到J嘅標準至少都要lie flat、direct axle access ;KE呢堆艙改返名做J PEY同Y就差唔多

睇服務嚟講,KE應該係見過提供最多嘢嘅短途FSC,CX個月光寶盒真係唔係人咁品,真係好強調夜晚宵夜一係就零食,一係就熱食,食啲凍冰冰嘅嘢食真係有啲反胃嘅感覺

PS 免稅品catalog同實體雜誌喺我上程廚叉都見有,亞洲FSC應該疫情完就會安排返啲實體嘅濕碎嘢返嚟
PPS 而家睇落最穩定坐到787嘅ex-HKG,應該係BA LHR-HKG、Scoot SIN-HKG、NZ嘅AKL-HKG、AC嘅YVR-HKG同UA嘅LAX-HKG,其他嗰啲787都係間中會換機

IG: mhlam307_photospam
yuenpo 發表於 2024-1-14 11:07 | 顯示全部樓層
航班臨時改機型有時都幾無奈,始終航空公司的責任只係負責將你在合理時段內由 A 地到 B 地 (據知 Qantas 連合理時段也沒有)

有時好彩的話,航空公司配合到也會有機會把你免費改回到你想要機型的航班上 (我自己上次為了坐 HA 的 717 便遇著這樣的事)

同意另一版友講現在坐到 777-200ER 係難得的

個人覺得紅眼機還是讓我睡好了,不太喜歡開大燈就是為了派餐,搞到落機時無晒精神

落機時前面乘客的黃色圓形拖o急好型
Fuk19805 發表於 2024-1-14 11:09 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-1-14 09:52
我完全明白樓主心情,自己想坐機型臨尾無啦啦換走,肯定心有不忿,類似情況都曾經發生喺我身上

不過換個角 ...

應該師傅當年坐嘅時候,個客艙都算updated,白卡堆747當年應該仲係100寸projector播戲,就算因航好似都仲係PTV頻道,KE有AVOD算係唔差;而家嚟講Econ算係表現比較average,係前艙就失望啲囉

KE堆A220好似係Wifi Streaming,所以冇裝AVOD;不過樓主揀咗嗰班機嘅話應該都可以切腹了,嗰班機好似有段時間長期轉用737-900ER,雖然都係少有嘅機型,但係KE A220真係全亞洲唯一;計香港起飛而家KE好似一班A330中午,一班A220飛3點幾,再有2隻A220飛red-eye,根本都儲唔到客

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 少左個理由坐 KE A220 了 :(

查看全部評分

IG: mhlam307_photospam
clivetock 發表於 2024-1-14 18:44 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2024-1-14 10:56
個Econ艙其實算老而彌堅,個配色睇落都算ok,加埋3-3-3排列同本身唔細嘅mon,而家都算得體

係J同F就真係不 ...

咁 KE 直到呢刻都冇 PEY,個 J product 起碼可以 lie flat 又未至於衰到不能接受,同埋佢 J 個價通常都算比較平,叫有所取捨咁囉
S3BL100 發表於 2024-1-14 21:38 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2024-1-14 11:09
應該師傅當年坐嘅時候,個客艙都算updated,白卡堆747當年應該仲係100寸projector播戲,就算因航好似都仲 ...

咁當年 cabin product 都算係合乎當時最新標準既

KE 77E J 假假地都有 angled-flat bed,佢地頭批 77W 同全數 A380 J 都係用呢款 BE Aerospace Minipod 但就可以做到真正 lie flat。不過 2-3-2 排列 (A380 上層就 2-2-2)、無 direct aisle access,以今日標準就真係差左少少

不過而家 KE 77E 已經無乜再飛長途,呢款產品用來做 regional J 都仲可以

但 KE 餐膳真係無得頂,近十年坐過咁多航空公司,得舊年八月坐過既 ANA 同 KE 有得揮

同埋睇返而家 KE 一日四班 HKG-ICN,通宵果兩班,早果班係 77W,之後果班係 A220,又未至於儲唔到客既

fb.com/scientisthk2usa/
2076 發表於 2024-1-14 22:20 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2024-1-14 10:56

係J同F就真係不 ...

其實 red-eye 坐中 777-200ER 一定好過 787,兩者都係 3-3-3 排列,但 777 機艙闊一大截,舒適度明顯有分別。

以前 VS 飛 LHR 都係一定會中 787 的,個人都搭過幾次,其實一路都係對 787 有少少敬而遠之。(當然,JAL 的 2-4-2 787 係例外)
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| Waiyin12 發表於 2024-1-15 03:45 | 顯示全部樓層

部份行程相片:

同行嘅朋友表示已經去過首爾,今次想去釜山睇海;當時香港只有 HK Express 直航釜山,惟考慮機票價格、寄艙行李費用,最後決定飛首爾,再搭 KTX(韓國高鐵)南下釜山;亦預計到搭 red-eye 飛 ICN 睡眠質素唔會點好,所以落機第一日直落釜山,有兩個多鐘車程補眠

KTX 首爾 - 釜山車程兩個幾鐘,單程約 60,000 won(同樣距離平過喺日本搭新幹線);部份 KTX 車次停站較多、全程要三個幾鐘,會平約 10,000 won;同一路線亦可選擇 ITX 新村(全程 4.5 小時)/ 無窮花號(全程 5.5 小時),但去旅行時間要緊,我就搭返 KTX 啦;高速鐵路亦有 SRT,時間同 KTX 差不多但平幾千 won,首爾總站位於江南區水西站(而非 KTX 使用的首爾站),我有考慮過但訂唔到車票...

釜山海雲台

海雲台沙灘

豬肉湯飯 + 血腸

松亭

海雲台 Blueline Park - Beach Train

Sky Capsule

青沙浦 Skywalk

玻璃地板;入 Skywalk 前要穿上鞋套

青沙浦站外;十字路口 + 火車 + 海岸 感覺有點似鎌倉高校前(https://att.hkitalk.net/HKiTalk2/data/attachment/forum/202308/17/002124f3emhsle59m59m33.jpg.thumb.jpg) IMG_6653.jpg

幾抵飲的 TENPERCENT (見到個 % logo 第一眼以為係 ARABICA  XD)

尾浦站附近食醬油海鮮

生八爪魚:相片影唔到八爪魚的蠕動,live photo / video 會好好多

甘川洞文化村;有媒體將其稱之為 “韓國版 Santorini”,地貌似唔似就見人見智啦,但建築物外牆顏色差九條街...

之後搭返 KTX  返首爾,圖為大邱以北、橫過洛東江

夜間明洞

掃街食魚糕湯~

朋友表示想去水原市(離首爾站約 30 分鐘火車);去程搭到無窮花號(京釜線上最慢之列車等級,動集機車 + 客車,同一列車可以同時有新、舊二等座客車,坐中邊卡要睇彩數)

“那年,我門的夏天” 取景地

水原 Lotte Department Store

回程有幸即班搭中觀光列車 G-Train

Lounge car;我到落車後先發現最有特色的韓屋風佈置位於車尾,所以無去到影相 :[

汝矣島韓江公園;當日係 weekend,遇上表演

自煮拉麵

去弘大食晚餐

燒肉

Lotte World 主題公園

有一大個室內區域,夏天係幾吸引

Lotte World Tower

漢江風景

東大門 apM PLACE

首爾酒店揀咗東大門附近,最後一晚喺街邊檔食(以及被灌真露);但食完第二朝肚瀉,本身 plan 咗食醬油蟹都只好放棄(呢個 trip 的一個遺憾...),建議去旅行(特別上飛機前)可以小心一點

北村韓屋村

Starfield Library

評分

參與人數 1aPower +5 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 5 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| Waiyin12 發表於 2024-1-15 06:15 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2024-1-14 22:20
其實 red-eye 坐中 777-200ER 一定好過 787,兩者都係 3-3-3 排列,但 777 機艙闊一大截,舒適度明顯有分 ...

本人鍾意坐 787 係因為想玩電子窗;777 排 3-3-3 係會闊落過 787 同樣排列,但 787 排 3-3-3 亦闊過 777 排 3-4-3,後者我都搭過唔止一次,都係咁搭;反而 KE 部份長途機隊有 34’ legroom,我覺得明顯過 777 放 3-3-3 的闊度

印象中疫情中段、VS 全面撤出 HKG 前有派過 A35K;
我亦據聞 VS 經常會統一控制、鎖上全機窗戶,營造機上 "夜店" 風格
香港唔會再搭到 VS,就算如果將來有機會飛 trans-atlantic / PVG, VS 旗下的 B787 其實未必切合到我機型上的首選,可能搭下 A339 A35K 試新機型會更好