hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [中東沙漠] Qatar Airways B77W: Hong Kong - Doha - Lo ...
開啟左側

[飛行報告] [中東沙漠] Qatar Airways B77W: Hong Kong - Doha - London/Heathrow

brianso198 發表於 2024-1-21 14:22 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2024-1-21 10:14
QR 香港線算遲過 EK,運量亦不及 EK 飛杜拜
疫情前(同現時) EK 一日兩班 A380 (一班中停 BKK)、一班 B7 ...

COVID前EK係3班388同一班77W
rickywk 發表於 2024-1-21 14:34 | 顯示全部樓層
QR出咗24年夏天時間表,香港兩對機仲係ex-CX 77W,815再推遲到0125先起飛
TE8311_QTR 發表於 2024-1-21 20:13 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2024-1-21 10:08
無錯我係幾鐘意 787,但如果只係一程 / 一個 DOH - HKG 來回的 787 被換走,我其實唔會太在意;只係訂咗 ...

的確係唔同,788用嘅凳同大部分A320/321一樣都係早期版嘅Recaro CL3620,張凳嘅布面「織」得比較密。另外,個超凸皮面頭枕淨係識上下移動係特點。IFE就配Thales i5000(BA 787同款),唯獨是多咗個智能遙控。Covid前之所以人見人憎嘅原因仲有一個,就係其中一個發熱來源係來自IFE相關嘅物品。包括:摸落去個電視係一個暖爐,甚至摸落去個搖控係辣手,而個IFE Box係有時感覺到有股暖風吹緊出來。最初期係2017年左右曾經有消息話788會係2019年轉會,據聞係Air Italy(而家執咗),取代當時轉左會嘅A332,而30架788由789一換一取代。
最後因為網絡擴張同埋789延遲付運而無走到
788係2020年換咗新款Thales Advant IFE(QR 351 同款)之後機艙內溫度較高呢個問題叫做有改善

部分359/388用嘅係同788差唔多嘅後期版嘅Recaro CL3620,張凳嘅布面「織」得比較疏。頭枕轉左用布。IFE轉用舊款Thales Advant(JL 789同款)

QR係 5月5日 張 7月1日 後成個夏季嘅 QR816/815 轉舊國泰機,冬天就 2月14日 已經改咗

想坐788去英國嘅話,BHX QR33-36 肯定幫到你,係唔知樓主你嘅final destination順唔順路
TE8311_QTR 發表於 2024-1-21 20:49 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2024-1-21 10:14
QR 香港線算遲過 EK,運量亦不及 EK 飛杜拜
疫情前(同現時) EK 一日兩班 A380 (一班中停 BKK)、一班 B7 ...

QR有提及過寧願開架細啲嘅飛機,做密條線。HKG covid前應該係爆晒slot,加唔到班。而家應該鬆動返啲掛。根據以往觀察,搭完QR818要經陸路口岸北上嘅客非常多,睇番啲flight report,有一班為數唔少嘅客係US-DOH-HKG-深圳-其他地方,而美國航班係DOH嘅layover好多都比較長
DOH-HKG要加班嘅話,應該係QR818前加,根據佢習慣,都係以788試水溫先。亦有可能呢pair只開最多人搭嘅夏季
呢個schedule應該可以就到最多嘅connection
19:20 DOH - 07:55 HKG (仲可以做多水CX去日本嘅轉機客)
Turnaround time 90 mins (IST都做到,HKG應該ok)
09:30 HKG - 13:50 DOH
clivetock 發表於 2024-1-21 21:34 | 顯示全部樓層
TE8311_QTR 發表於 2024-1-21 20:13
的確係唔同,788用嘅凳同大部分A320/321一樣都係早期版嘅Recaro CL3620,張凳嘅布面「織」得比較密。另外 ...

想坐787去英國,呢期最簡單可能係搭BA?
Fuk19805 發表於 2024-1-22 02:21 來自手機 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2024-1-21 21:34
想坐787去英國,呢期最簡單可能係搭BA?

樓主應該暑假先返嚟,到時可能轉A35K/77W應付留學生高峰期,樓主真坐BA應該又可以喊定先了🤡

唔怕屎忽爆同轉機可以考慮Scoot HKG-SIN-BER 再轉BA返LCY,Scoot保證787,只係預咗逼同冇餐冇IFE
 樓主| Waiyin12 發表於 2024-1-22 03:48 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2024-1-22 02:21
樓主應該暑假先返嚟,到時可能轉A35K/77W應付留學生高峰期,樓主真坐BA應該又可以喊定先了🤡

唔怕屎忽爆 ...

唔建議入嚟踩場🙏🏻
我亦未決定下次飛香港係幾時,唔一定係今年夏天
BA 而家係一班 789 一班 788,S24 其中一班會變 77E

可能我下次應該去訂 CX 直航,A359 / A35K / B77W 換飽佢都得,無期望就唔會有失望 right?(雖然我想試下 A35K);LH / LX 都不失為一個好選擇,不過可能被換走嘅係 A340 系列...

Scoot Berlin - HKG 機票應該會平,但最大問題係寄艙行李、機上餐食全部唔包(飛咁長途我應該唔可能淨得 small bag/hand luggage,10 幾個鐘唔飲唔食都未必做到),一概要額外付費;London - Berlin 又要獨立買機票同加行李,self-transfer 甚至有機會要喺 BER stay 一晚,加加埋埋可能仲貴過部分直航 / 1-stop choices;同樣穩定用 787。應該仲有 Air India,LHR - DEL - HKG 起碼淨要轉一次,亦已經包咗行李同飛機餐
相比 Scoot, 更奇待 Zipair 會唔會有進軍歐洲的一日呢?

Fuk19805 發表於 2024-1-23 21:51 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2024-1-22 03:48
唔建議入嚟踩場🙏🏻
我亦未決定下次飛香港係幾時,唔一定係今年夏天
BA 而家係一班 789 一班 788,S24 其 ...

日本同北美嘅connection大啲,應該開美國二線port同亞洲leisure port都唔會開歐洲住
IG: mhlam307_photospam
VL952 發表於 2024-1-25 13:09 | 顯示全部樓層
原來而家係派兩餐正餐
記得22年搭同一路綫,兩程機都係一餐正餐加一個包

btw 樓主有冇用機上wifi?唔知而家印度境內有冇得上網
 樓主| Waiyin12 發表於 2024-1-25 13:55 來自手機 | 顯示全部樓層

VL952 發表於 2024-1-25 13:09
原來而家係派兩餐正餐
記得22年搭同一路綫,兩程機都係一餐正餐加一個包

我係 23 年搭, HKG - DOH 來回係 2 full meals, DOH - LGW/LHR 就係 1 full meal + 1 hot snack

免費 wifi 我有用過,但唔係每部機同每個國家上空都有
今次一共搭 4 程:
- LGW - DOH (non Q Suite A359): 有免費 wifi 我喺土耳其、伊拉克上空用,連線斷斷續續咁
- DOH - HKG (ex-CX B77W): 機上沒有任何 wifi
- HKG - DOH (ex-CX B77W): 有 wifi 但唔知點解無一個鐘免費
- DOH - LHR (Q Suite B77W): 有 Wifi, 喺土耳其上空完全用唔到,之後到奧地利、德國上空就成功連線

Wifi 速度唔快,亦唔係所有 apps 都用到;我自己經驗用到嘅
- Snapchat
- Instagram(睇到幾個 stories 咁,都係 load 得好慢)

用唔到嘅包括:
- BeReal
- Google Maps