hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 高速鐵路(香港段)推出兩款多程車票
開啟左側

[中國大陸] 高速鐵路(香港段)推出兩款多程車票

rheneaschoi 發表於 2024-1-24 09:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

kei_hk 發表於 2024-1-24 09:45 | 顯示全部樓層

90天20程  & 30天60程

前者﹐唔需要日日坐。
後者﹐平均每日都要來回坐一轉﹐有一日無坐車就用唔盡。

這是什麼玩法?
叫大家移居大灣區?

sunhoo 發表於 2024-1-24 09:56 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2024-1-24 09:45
90天20程  & 30天60程

前者﹐唔需要日日坐。

幾時開始,買定期券唔搭盡就會蝕?你買九巴月票唔搭盡每日10程,有無蝕到?
呢類定期券設定使用次數上限只為防止濫用,唔係話目標客群係用盡上限嘅人。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
kei_hk 發表於 2024-1-24 10:18 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2024-1-24 09:56
幾時開始,買定期券唔搭盡就會蝕?你買九巴月票唔搭盡每日10程,有無蝕到?
呢類定期券設定使用次數上限 ...

咁我修正一下﹐用唔盡囉。

定出坐車上限﹐唔難理解的。

不過﹐將2張車票做比較﹐30天60程就似乎預你日日坐﹐每日2程﹐走盞靈活度極低。
與90天20程相比﹐靈活度相差很大。

SPkent 發表於 2024-1-24 10:19 | 顯示全部樓層

- 25/1 開始
- 只能喺12306買
- 為每日跨境返工/學人, 不定期即日鮮來港內地遊客工而設 ( 除非唔係 🤔 )

https://www.highspeed.mtr.com.hk ... i-ride-tickets.html

-

sunhoo 發表於 2024-1-24 10:32 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2024-1-24 10:18
咁我修正一下﹐用唔盡囉。

定出坐車上限﹐唔難理解的。

以「30 日定期票」折扣 36%計,即係賣緊60*(1-0.36)=38.4程嘅價錢,已經適合每個工作日都需要搭兩程嘅呢類乘客去買,仲賺返周末免費搭嘅bonous。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
Danny.lin 發表於 2024-1-24 11:00 | 顯示全部樓層

post个有go仔嘅宣傳圖
--該計次/定期產品有個好處,有效期内可同時預約多班車,亦可根據個人情況cancel啲預約,比上次嘅高鐵靈活行好咗啲,唔使話就淨3次機會,最起碼有時因突發情況用嗮3次機會後都可以再預約班次,但仲係未做到隔籬廣州地鐵啲城際綫噉隨到隨走。

cruisesnet 發表於 2024-1-24 13:34 | 顯示全部樓層
我以為買左係免預約隨時上車tim
CR400AF-1006 發表於 2024-1-24 15:24 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2024-1-24 13:34
我以為買左係免預約隨時上車tim

唔會,都係要事先book,未進化到京津城際個種方式(不過京津呢種即走好似一班車500幾座位裏面得30個位係,其實好容易就full要等下一班,所以到最後都係要買飛先)
HU6455 發表於 2024-1-24 15:49 | 顯示全部樓層

Danny.lin 發表於 2024-1-24 11:00
post个有go仔嘅宣傳圖

--該計次/定期產品有個好處,有效期内可同時預約多班車,亦可根據個人情況cancel ...

甘就要睇下佢個免費取消有冇限時! 如果無限制,就肯定個個開車前一刻先取消,結果就變成有位無人座
另外又要睇下佢同時預訂幾班車既定義,係一張票只可以訂多張票,定話只限一換一?