hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [坐親都延誤] AA CR9 TYS-CLT-IAD, E75 DCA-TYS (多圖) ...
開啟左側

[飛行報告] [坐親都延誤] AA CR9 TYS-CLT-IAD, E75 DCA-TYS (多圖)

s3n370 發表於 2024-1-27 02:43 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2024-1-26 13:25
應該英國唔係歐盟成員唔使跟歐盟法例掛?
上面提及嗰2間英國公司有啲係1個司機載多個後備司機,個後備司 ...

啱啱睇到呢方面仍然係跟歐盟例

https://www.gov.uk/drivers-hours/eu-rules

照咁睇我果程車連休啱啱四個半鐘內,照計可以唔駛抖。
唔知關唔關我搭班車太多人事。
當日臨時開佐加班車,正正响中途站過客。
一架車按原定路線同車站繼續去,另一架就直去尾站。
yuenpo 發表於 2024-1-27 12:55 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-1-26 07:21
但沿路其實完全無大城巿,甚至乎中間好似(唔記得)有一段路,連續至少半粒鐘都無出口同油站。咁沿路當然 ...

睇到父母去睇仔女果段,再提供一個駕車去的理由:不用給寄艙行李費

當年讀書時,見D同學的父母將成架 family van 塞得滿滿,由床單被鋪到阿媽煮好冰左的 pasta 都有,坐飛機寄艙點都唔及自己開車咁方便

我弟呢D外國留學生,就只好自己搞掂,自己等巴士去 Walmart/Target 買 dorm 要用的野

當年讀書時,仍可以免費寄艙兩件行李,水可以過安檢的年代,自己都試過多次在三藩市,洛杉磯等加州城市買一喼叉燒,燒鴨,幾箱出前一丁,維他奶寄艙 (2盤維奶連 49 磅),再手提蛋撻,坐夜晚紅眼機回學校

而家無呢枝歌仔唱了,第一件寄艙就盛恵幾十蚊,第二件仲貴,所以不少家長都願意駕十幾個鐘車去睇孩子架

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +5 收起 理由
S3BL100 + 2 + 5 精闢見解

查看全部評分

tamabaron 發表於 2024-1-27 17:16 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-1-26 22:53
我果頭都係 college town 來的 全個州最大公立大學就喺度

不過紅州一樣有藍巿,但唔知點解 Nashvill ...

Oh 係喔 唔記得有大大間UT🤣對Tennessee 唔熟

至於點解冇公共交通,睇返TYS 又唔係Knoxville city limit 更唔係Knox county (Memphis 同Nashville 機場都係city limit 內), 美國巴士唔過city / county 界係正常

tamabaron 發表於 2024-1-27 17:20 來自手機 | 顯示全部樓層

yuenpo 發表於 2024-1-27 12:55
睇到父母去睇仔女果段,再提供一個駕車去的理由:不用給寄艙行李費

當年讀書時,見D同學的父母將成架 fam ...

所以當年我讀書一定坐southwest,個baggage allowance 仲多過今時今日坐CX
AVD1 發表於 2024-1-28 02:59 | 顯示全部樓層
yuenpo 發表於 2024-1-27 12:55

當年讀書時,見D同學的父母將成架 fam ...

我都親身經驗過自己一個人點樣左抽右抽咁樣返去,尤其冬天真係最淒涼。

咁倒轉今時今日 Amazon 呢 D Online 購物已經成行成市,點同以前下下要親身去買 仲要而家人地 Free shipping。
維他奶?   我見而家連 Costco 都有得賣 (當時要睇邊區),所以就算人地航空公司 charge 咩行李費都遠比以前幸福得多。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
yuenpo + 2 + 10 而家D留學生幸福好多

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2024-1-28 03:09 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-1-26 21:18
雖然小弟都試過日揸近十個鐘
(仲要係同行有駕駛執照仲要揸開車,都唔肯揸,要我一個揸哂)
對我黎講呢D ...

長途渣車呢回事對於香港人黎講真係好難接受,
但其實對於北美黎講呢樣野係極度常見。

上面都有講渣車最重要就係自由度大+ 可以 carry 好多野。
除非你係 backpacker 或者 business trip,行李係一件起兩件止,否則寄倉費又唔係平。
最最最重要就係,呢邊放假好多人都係以星期起跳;即係唔會去死一個地方。
所以我自己就 prefer 渣車的,最起碼我唔洗困死起一個地方先。

你坐飛機
去完 A - B - C - D 咁去,行李上上落落,如果多過一件真係好唔化算;
咁不如租車一次過搞掂哂,一了百了唔洗煩;時間又可以自己就。

對上一次我個加州行,係咁坐飛機呢回事,
好處就只係自己冇咁辛苦,但到頭黎時間上真係唔慳得幾多。
(係 LAS - SFO 一程坐飛機真係抵,同埋我得一個 backpack 咁就真係比飛機票錢搞掂)
LJ7006 = MF5119 = AVD1
2076 發表於 2024-1-28 03:19 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2024-1-26 23:21
但沿路其實完全無大城巿,甚至乎中間好似(唔記得)有一段路,連續至少半粒鐘都無出口同油站。咁沿路當然 ...

Buc-ee 勁正,去德州真係要見識一下,當地人都讚 (不過入油都係 costco 會員抵)
諗起 2022 夏天美國行,一去到德州就真係同東岸城市唔同晒,通街 pick-up truck,休息站 Buc-ee 同我喺英國見開果啲真係完全唔同。

評分

參與人數 3aPower +4 HugeC +25 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 英雄所見略同
yuenpo + 2 + 10 美國束部中西部南部和西部都不同.
tamabaron + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

抗議962B重組
還我962全日服務
Waiyin12 發表於 2024-2-7 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-1-26 23:00
有,但站位治安極差

唔係話有偏見,但事實係喺美國,除左個別大城巿之外,Greyhound 一般只係得窮人先會 ...

好奇一問,美國的 Greyhound / 長途巴士有咩問題,令大眾避之則吉?

歐州呢邊似乎無咁大偏見,唔少旅客都會用長途巴士  (e.g. Flixbus);我自己喺英國都搭過通宵 Megabus,同車見唔少家庭搭去 London / Heathrow 搭早機
 樓主| S3BL100 發表於 2024-2-8 00:00 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2024-2-7 23:20
好奇一問,美國的 Greyhound / 長途巴士有咩問題,令大眾避之則吉?

歐州呢邊似乎無咁大偏見,唔少旅客 ...

岩岩上網搵到,可以睇完後自行判斷

https://www.reddit.com/r/AskAnAm ... e_is_greyhound_bus/
https://www.quora.com/What-are-s ... -on-a-GreyHound-bus

咁就算係偏見都好,都係大眾普遍有既偏見,好難一時三刻就消除。況且 Greyhound 乘客普遍更多窮人(至少明顯遠比起坐飛機見到既乘客更加),衣衫襤褸、精神健康不全者唔難搵到,加上唔少城巿站位位處地區治安欠佳,都係事實

上次坐 Greyhound 好似係 2015,由 Santa Barbara, CA 坐落洛杉磯,Santa Barbara 站位都 OK,但洛杉磯果邊就真係唔多掂

或者不如話 Greyhound 見到既野,係美國貧富差距縮影。美國唔似歐洲福利社會,好多低下階層係連基本社會保障都無,亦因此喺街上更容易見到 random people (whatever that means);Greyhound 見到既野,就同好多時喺治安麻麻既 inner city 見到既野差唔多

人亦好現實,雖然唔想見到呢種情況持續落去,但有得揀既人,通常都會揀最適合自己既方式出行,唔會坐 Greyhound,唔知會同咩人混雜埋一齊。道理就正如唔少美國學生家長都支持增加公立中小學經費,但如果校區唔好,一樣會照拎 school vouchers 送小朋友去私校讀書。於是校網唔好既學校,就收齊晒背景參差甚至有行為問題學生

亦好奇怪,呢種情況基本上只會喺 Greyhound 見到,Amtrak 極少見;而其他長途巴士通常服務覆蓋無咁大,好多時只係小本經營、做幾個特定巿場,亦唔會出現令人擔心既情況。就好似以前住喺 Santa Barbara, CA 果陣,有間 Santa Barbara Airbus 專門做來往 LAX 機場生意,全程約三粒鐘,大把中產都照坐,一來服務唔錯,二來坐得通常都係之後要坐飛機

岩岩個 weekend 又因事揸車去 Nashville 附近 day trip,我揸部 2006 年 25 mpg 舊車,油錢粗略估計 USD 30 左右。坐 Greyhound 好似都係差唔多呢個價錢,但仲要擔心 last mile 問題,時間更加未必夾到。自己揸車可以揀最合適自己時間出發同往來,所以買得起車、又有車牌既人,根本唔會坐 Greyhound,直接揸車就算。再長途少少,揸車太耐,就直頭坐飛機
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2024-2-8 00:04 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2024-1-28 03:19
Buc-ee 勁正,去德州真係要見識一下,當地人都讚 (不過入油都係 costco 會員抵)
諗起 2022 夏天美國行, ...

Buc-ee's 係德州文化縮影

當然而家 Buc-ee's 唔淨係得德州先有,好多東南部州份都有分店。我住果度方圓 70 分車程就有兩間,其中一間仲係暫時最大間分店,都算係咁

fb.com/scientisthk2usa/