hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [青衣城隧特快] 建議 49P 提升至全日服務,47A 併入 49X ...
開啟左側

[青衣城隧特快] 建議 49P 提升至全日服務,47A 併入 49X

樓主| 2076 發表於 2024-2-1 17:05 | 顯示全部樓層

757 發表於 2024-1-31 22:27
河畔花園往荃灣去程可以去田園閣上車,照搭49X
但回程就要城門隧道轉47X/49P

呢個重組都特登要 49X 兜返入愉翠苑一帶,係考慮到第一城落荃灣的客。43X 車程優勢明顯,都吸引到唔少客去坐。係 49X 去程愉翠苑 + 聖羅撒,可能難啲吸引第一城客行去等,焗住用 49P 轉車。或者要諗 49X 小瀝源路轉入銀城街直行上多石街,補返直車。回程 49X 停第一城站,應該都未至於大倒客。至於新 49X 減 2 車,主要係楊屋道上落客時間會短左,行葵福路直落葵芳南都會快過去青衣碼頭少少,沙田段計過新舊 49X 行車時間應該差唔多。

河畔花園本身去荃灣冇競爭對手,倒去城隧轉車冇問題,而且 47X 本身都夠密。本身 47X 都超負載,我又唔擔心 49X 改道令到佢減班。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2024-2-1 17:09 | 顯示全部樓層
pch_yeung 發表於 2024-2-1 11:21
麻煩下繁加車畀47X返沙田, 而家47A昌榮路以北會留後

小弟如果miss咗1807左右到新都會嘅47A/X, 會用46X上城 ...

47X 昌榮路打後仲有 48X 幫手執沙中客,雖然 48X 都自身難保。

我會預期部分收工時間去葵芳站坐 47X 的沙角沙中客,會去葵青劇院 / 葵福路直接上新 49X 返沙田,應該會有分流 47X 的效果,留位比和宜合道上車。

暫時資源上未必夠車比 47X 加車,49P 點都要用 8 部車去行,除非新 49X 減班......
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2024-2-1 17:14 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2024-2-1 11:31
水泉澳而家 $8.9 去城隧/葵涌,49X 要收 $10.0

水泉澳加價,去程係要補返 288 沙中免費轉 47X,用舊價去和宜合道同葵芳。回程就可以城隧免費轉返 49X。

呢個重組對水泉澳而言係大賺密車 49X,兼可以一程到荃灣,加少少價都算係合理。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2024-2-1 17:15 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2024-2-1 16:38
49P 改成停沙中/沙火後,延長去大埔就 PREFECT

收費問題解決唔到。49P 青衣直上城隧沙中,其實已經係做緊屯門 263 的角色,去大埔轉 73X / 東鐵綫 都已經係好合理的車程。
抗議962B重組
還我962全日服務
Peter03145212 發表於 2024-2-1 17:25 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2024-2-1 17:15
收費問題解決唔到。49P 青衣直上城隧沙中,其實已經係做緊屯門 263 的角色,去大埔轉 73X / 東鐵綫 都已 ...

唔使理佢㗎,佢只不過係想青衣有直車去大埔啫,之前佢仲建議E41停長安
Togepi 發表於 2024-2-1 21:04 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2024-2-1 16:38
49P 改成停沙中/沙火後,延長去大埔就 PREFECT

Prefect 😂
Siu 4 我

用49P去大埔會唔會一怪?
中四嘅小刺蛋 ;p
kmb71k 發表於 2024-2-1 22:20 | 顯示全部樓層

當初288改上去水泉澳上做總站唔入水泉澳總站
已經俾人鬧到暈
想再次飛走佢
真係痴人說夢話

仲有你要廣源堆客要改轉車入荃灣
樓主多多個阿媽都唔夠
以上回應,是否可行?是否合適?
GU9338 發表於 2024-2-1 22:21 | 顯示全部樓層
愉翠要兩條線去 serve 顯得好奇怪

如果要考慮荃灣 <> 愉翠客
49P 去愉翠就顯得雞肋,不如去火炭好過
請用文明來說服我。
 樓主| 2076 發表於 2024-2-1 22:48 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2024-2-1 22:20
當初288改上去水泉澳上做總站唔入水泉澳總站
已經俾人鬧到暈
想再次飛走佢

建議睇清楚先鬧......

廣源愉翠唔駛轉車去荃灣,新 49X 係 廣源 <--> 愉翠 <--> 水泉澳 <--> 沙中 <--> 城隧 <--> 荃灣 <--> 葵芳。

288 飛水泉澳總站係因為有 新 49X 做 水泉澳總站 <--> 沙中,走線同 288 一樣,班次更密車。49X 去廣源方向亦都特意同 288 同站,方便水泉澳居民。

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2024-2-1 22:50 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2024-2-1 22:21
愉翠要兩條線去 serve 顯得好奇怪

如果要考慮荃灣  愉翠客

問題係第一城入面都要留返一條城隧線,雖然第一城直達荃灣,近河邊交晒比 43X,近第一城站就交晒比 49X,但內街如果真係唔想行,要去城隧轉車站,都只係得返 49P。

愉翠都只係搵位擺,理論上 49P 係可以泊第一城總站或者圓洲角總站。
抗議962B重組
還我962全日服務